ΟΗΕ και...
Εφετείο
Κρήτης!
Το μάθαμε και αυτό! Προσφυγή ενώπιον του «Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για την ανεξαρτησία των δικαστών και των δικηγόρων» κατέθεσαν για το θέμα του Εφετείου Κρήτης οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ηρακλείου και Λασιθίου, διά του πληρεξούσιου δικηγόρου τους στην Αθήνα Βασίλη Χειρδάρη.
Στην προσφυγή τους, οι δύο Σύλλογοι ισχυρίζονται ότι τα ελληνικά κρατικά όργανα (δηλαδή η Ελλάδα), παραλείπουν (αρνούνται) να ιδρύσουν Εφετείο στον Νομό Ηρακλείου. Έτσι, σύμφωνα με την προσφυγή των εξ ανατολών Δικηγορικών Συλλόγων, στερείται από τους κάτοικους των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, το δικαίωμα πρόσβασης σε δικαστήριο, ενώ μειώνεται η ουσιαστική ανεξαρτησία των δικηγόρων των ίδιων Νομών!
Και όλα αυτά, όπως επισημαίνουν, διότι αναγκάζονται διάδικοι και δικηγόροι να διανύουν «πρωτοφανείς» αποστάσεις για να φτάσουν στα Χανιά και να υποβάλλονται σε «δυσβάσταχτες» ταλαιπωρίες και σε «τεράστια έξοδα», με αποτέλεσμα, οι δικηγόροι ν’ αυξάνουν τις αμοιβές τους και οι πελάτες να εγκαταλείπουν τις υποθέσεις τους στο Εφετείο.
Με την προσφυγή τους, λοιπόν, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Κρήτης ζητούσαν να επέμβει ο Ειδικός Εισηγητής, να θεραπεύσει τις παραπάνω παραβιάσεις σε βάρος των Ηρακλειωτών και Λασιθιωτών διαδίκων και δικηγόρων, να ιδρυθεί Εφετείο στο Νομό Ηρακλείου και να επισκεφθεί ο Εισηγητής την Ελλάδα και να κάνει παράσταση στον Έλληνα Υπουργό Δικαιοσύνης. Μάλιστα, δηλώνουν ότι θεωρούν ως αποτελεσματικό μέσο την παράσταση, επισημαίνοντας ότι αναλαμβάνουν όλα τα έξοδα μεταφοράς και παραμονής του στην Ελλάδα.
Αμεση ήταν η «απάντηση» του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, ο οποίος, διά των πληρεξούσιων δικηγόρων του στην Αθήνα, Ανδρέα Αναγνωστάκη και Αλέξη Αναγνωστάκη, άσκησε παρέμβαση ενώπιον του ίδιου Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ, ζητώντας την απόρριψη της προσφυγής των Δικηγορικών Συλλόγων Ηρακλείου και Λασιθίου.
Στην παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
•Το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του ανθρώπου (ΕΣΔΑ) δεν υποχρεώνει τα κράτη - μέλη (συνεπώς και την Ελλάδα) να δημιουργούν Εφετεία. Πολύ περισσότερο να μετακινούν ή να χωρίζουν στα δύο τα υπάρχοντα ή να δημιουργούν νέα, πλέον εκείνων που, κατά εκτίμηση των δικαστικών αναγκών και των οικονομικών δημόσιων δεδομένων, το κράτος συγκροτεί. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των Εφετειακών Μονάδων ανήκει στην ανέλεγκτη διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης, κάθε συμβαλλόμενου, κράτους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας. Οι αποφάσεις κάθε κράτους είναι απρόσβλητες. Και κάθε παρέμβαση τρίτου προσώπου ή Αρχής συνιστά ανεπίτρεπτη παρεμβολή σε χώρο κυριαρχικής αρμοδιότητας του κράτους. Κατά συνέπεια, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ηρακλείου και Λασιθίου ζητούν παραχώρηση Ελληνικής εξουσίας και έργου σε μη Ελληνική Αρχή.
• Η διατήρηση, ενιαίου, του Εφετείου Κρήτης στα Χανιά δεν προσβάλλει, ούτε παραβλάπτει κανένα δικαίωμα πρόσβασης σε δικαστήριο οποιουδήποτε πολίτη διαδίκου, ούτε παραβιάζει την ανεξαρτησία στην άσκηση του καθήκοντος οποιουδήποτε δικηγόρου. Τις αποστάσεις και τα μεγέθη της δεν τα εγγυάται, ούτε τα ενοχοποιεί η ευρωπαϊκή σύμβαση. Τα θεωρεί αδιάφορα. Στην ευχέρεια του κράτους.
• Το Εφετείο στα Χανιά έχει διαδίκους και δικηγόρους όχι μόνο από τους δύο Νομούς, Ηρακλείου και Λασιθίου, αλλά και από τους υπόλοιπους Νομούς της Κρήτης, καθώς και απ' όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις υπόλοιπες ηπείρους. Η θέση του στα Χανιά, εξυπηρετεί όλους και η μεγάλη ιστορία του αποτελεί αναφορά εύκολου εντοπισμού και προσπέλασης σε αυτό.
• Σήμερα, υπάρχει η νόμιμη δυνατότητα να εκπροσωπούνται οι διάδικοι στα ποινικά δικαστήρια με γραπτή εξουσιοδότηση και στα πολιτικά με γραπτή δήλωση. Κατά συνέπεια, δεν είναι απαραίτητη η προσωπική εμφάνιση των διαδίκων και των δικηγόρων κατά τις δικάσιμες στο ακροατήριο, του «Πολιτικού Τμήματος του Εφετείου», και των διαδίκων στο Ποινικό Τμήμα του Εφετείου.
• Η διάσπαση του Εφετείου Κρήτης θα μειώσει την ουσιαστική ανεξαρτησία των δικαστών, διότι πλήττει την επιβαλλόμενη τοπική αποστασιοποίηση των δικαστών, από τα κρινόμενα αντίδικα μέρη και πρόσωπα. Παράλληλα, θα επιφέρει δραματική μείωση των δικαστών και θα οδηγήσει στην άσκηση πολλαπλών ρόλων, του ίδιου δικαστή, στην ίδια υπόθεση. Και, ακόμη, θα κατεβάσει την περιωπή των Εφετείων και θα τα μετατρέψει σε μέσα διεκπεραίωσης μικροϋποθέσεων τοπικιστικών κριτηρίων, ενώ θα περιορίσει την επαρκή στελέχωση των πραγματικά αναγκαίων και ζωντανών Εφετείων, με επακόλουθο την επικίνδυνη διασπορά δικαστικών δυνάμεων και τελικά θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του όλου δικαστικού ιστού.
Τελικά, ο Ειδικός Εισηγητής Leandro Despouy (από την Αργεντινή) αποφάσισε να μην παρέμβει στην υπόθεση και να μην αναλάβει δράση στο περιεχόμενο της προσφυγής. Σύμφωνα με την πλευρά των Χανίων, «για να αχθεί στην απόφασή του αυτή προφανώς έκρινε, κατ’ απαρέκλητη εκτέλεση του θεσμικού του ρόλου, πως καμία παραβίαση ατομικού δικαιώματος, που αφορά το δικαστικό σώμα και το δικηγορικό λειτούργημα και γενικά τον χώρο της δικαιοσύνης δεν συντελείται, εκ της ύπαρξης παραμονής και λειτουργίας του ενός και μόνο Εφετείου Κρήτης στα Χανιά».
Υ.Γ.: Η γνώμη του γράφοντα για το θέμα του Εφετείου Κρήτης είναι γνωστή, αφού κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί σχετικά άρθρα. Το παραπάνω κείμενο καταγράφει απλώς τις τελευταίες εξελίξεις σ’ ένα θέμα που, δυστυχώς, αποτελεί «αγκάθι» για την Κρήτη εδώ και πολλές δεκαετίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου