Τουρισμός:
να πανηγυρίζουμε
για την πτώση;
Μάλιστα. Η πτώση στον τουρισμό είναι περίπου στο 10% τη φετινή χρονιά, με βάση τα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία, και θα πρέπει να μην γκρινιάζουμε -μήπως να πανηγυρίζουμε;- γιατί διαψεύστηκαν οι «Κασσάνδρες», που προέβλεπαν μείωση 20 και 30%. Αυτό, λίγο - πολύ, μας λέει το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, αλλά και όλοι όσοι έχουν συμφέρον να υπερασπίζονται τη συγκεκριμένη άποψη.
Δεν μιλούν, βέβαια, για τον τζίρο. Ούτε για τις διανυκτερεύσεις. Ούτε για την «άνευ λόγου καθυστέρηση της διαφημιστικής καμπάνιας» της χώρας μας στο εξωτερικό, όπως ανέφερε χθες από το Ηράκλειο ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιώργος Δρακόπουλος, μιλώντας στην προγραμματισμένη μηνιαία ολομέλεια του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων.
Σταχυολογώ τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Δρακόπουλου.
• «Για τους έξι πρώτους μήνες του 2009 είναι ήδη σαφές ότι υπάρχει σημαντική μείωση, της τάξεως περίπου του 10%, σε αφίξεις και για το πρώτο πεντάμηνο -19% στα έσοδα». Αυτά σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία. Διότι σε πολλές επιχειρήσεις (εστιατόρια, καφετέριες, κ.λπ.) σε περιοχές του Νομού Χανίων (Πλατανιάς, Παλιόχωρα, Καλύβες και αλλού) η πτώση του τζίρου, ειδικά τον Ιούνιο, ήταν πολύ μεγαλύτερη.
• «Σε επίπεδο κρατήσεων για το υπόλοιπο της περιόδου, παρά τις εκπτώσεις που εδόθησαν στα early bookings και οι οποίες ήταν αυξημένες τόσο ποσοστιαία όσο και ως προς το εύρος της εφαρμογής τους, τα πράγματα δεν κινούνται ικανοποιητικά».
• «Η -έστω και καθυστερημένη- υλοποίηση μερικών από τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός τον περασμένο Δεκέμβριο, έδωσαν τη δυνατότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις να προβούν σε σημαντικές εκπτώσεις, εξαντλώντας τις -μέχρι σήμερα- δυνατότητές τους.
Περαιτέρω εκπτώσεις θα οδηγήσουν τις επιχειρήσεις σε αρνητικά λειτουργικά αποτελέσματα, με συνέπεια να αναμένεται συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου και μείωση της απασχόλησης. Η εξέλιξη αυτή διαγράφεται με βεβαιότητα, από τη στιγμή που το μέτρο της επιδότησης της εργασίας με τον τρόπο που εφαρμόστηκε δεν βελτίωσε ούτε την απασχόληση ούτε κατάφερε να μειώσει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων».
• «Η κατάργηση των τελών προσγείωσης ουδένα ουσιαστικό όφελος απέφερε, δεδομένου ότι πρόκειται για μείωση μικρότερη του ενός (1) ευρώ κατά άτομο. Αντίθετα, η κατά 75% μείωση του σπατόσημου στα περιφερειακά αεροδρόμια θα μπορούσε να αποκαταστήσει σε κάποιο βαθμό την τιμολογιακή ισορροπία, η οποία έχει διαταραχθεί από τις ευνοϊκές για τους ανταγωνιστικούς προορισμούς εξελίξεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και ιδιαίτερα από την ανατίμηση του ευρώ έναντι της στερλίνας, του ρουβλίου και των νομισμάτων των πρώην ανατολικών χωρών».
• «Η άνευ λόγου καθυστέρηση της διαφημιστικής καμπάνιας είναι προφανές ότι μας στερεί έστω και κάποια μικρή πρόσθετη ζήτηση και αναιρεί στην ουσία το όποιο αναμενόμενο όφελος θα μπορούσε να έχει η αύξηση των σχετικών κονδυλίων».
Ο κ. Δρακόπουλος ανέφερε, ακόμη, ότι «εκτός, όμως, από την κρίση, που κάποια στιγμή θα περάσει με το οποιοδήποτε κόστος, τα διαχρονικά προβλήματα παραμένουν. Μεταξύ αυτών ως μείζονος σημασίας θεωρούνται:
- Οι μεγάλες ελλείψεις στις υποδομές (αεροδρόμια, σύγχρονοι οδικοί άξονες, λιμάνια, μαρίνες).
- Η έλλειψη συντονισμού της συνολικής πολιτικής για τον τουρισμό.
- Η ανυπαρξία μεσομακροπρόθεσμου προγράμματος για τον τουρισμό σε συνδυασμό με τις συχνές - συχνότατες αλλαγές της πολιτική ηγεσίας του τουρισμού (ειδικά γι αυτό ο ΣΕΤΕ έχει προτείνει τη θεσμοθέτηση υφυπουργού ή γενικού γραμματέα Τουρισμού με πενταετή θητεία)».
Συμπέρασμα: η προσπάθεια «ωραιοποίησης» της σημερινής άσχημης κατάστασης στον τουριστικό τομέα δεν ωφελεί. Όπως δεν ωφελεί και η καταστροφολογία. Απαιτείται -όσο και αυτό είναι... δύσκολο για ορισμένους- ρεαλιστική καταγραφή της πραγματικότητας και συγκεκριμένες ενέργειες, με μακροχρόνιο σχεδιασμό, για τη δημιουργία εκείνων των -συγκεκριμένων- προϋποθέσεων, που θα δώσουν «αέρα» στο τουριστικό μας προϊόν. Διότι από λόγια έχουμε χορτάσει...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου