Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 17/10/2009

Κυνήγι
κρητικού
αίγαγρου
με... ελικόπτερο!


Aναφορά - καταγγελία εποχιακού δασοφύλακα για απόπειρα μετάβασης λαθροθήρων -που είχαν ως στόχο το κυνήγι κρητικού αίγαγρου- στον εθνικό δρυμό Σαμαριάς, μέσω... ελικοπτέρου (!), ερευνά η Διεύθυνση Δασών Χανίων. Σύμφωνα με την καταγγελία, στο ελικόπτερο, το οποίο εντοπίστηκε στην περιοχή Μελινταού, εκτός από τον χειριστή, επέβαιναν τρία άτομα, που είχαν στην κατοχή τους όπλα με διόπτρες.

Τη συγκεκριμένη πληροφορία, που έφτασε στη στήλη από έγκυρη πηγή, επιβεβαίωσε χθες το μεσημέρι, όταν ρωτήθηκε σχετικά, η δασάρχης Χανίων Χαρά Καργιολάκη, χωρίς ωστόσο να πει περισσότερα. «Έχουμε κι εμείς αυτή την πληροφορία, ναι», ήταν το σχόλιό της, σημειώνοντας ότι το θέμα ερευνάται.

Ενήμερος για το θέμα δήλωσε χθες το βράδυ και ο αντινομάρχης Χανίων Χαράλαμπος Κουκιανάκης, με πρωτοβουλία του οποίου είχε συγκληθεί, πριν από μερικούς μήνες, σύσκεψη στο νομαρχιακό μέγαρο, για τον συντονισμό των ενεργειών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η λαθροθηρία στον εθνικό δρυμό.

Τους τελευταίους μήνες οι λαθροκυνηγοί, οι οποίοι παλιότερα μπορούσαν άνετα να μπουν στον δρυμό από την τοποθεσία Πόρια, να σκοτώσουν κρητικούς αίγαγρους και να φύγουν σχεδόν ανενόχλητοι, φαίνεται ότι τα έχουν βρει σκούρα, διότι η συγκεκριμένη περιοχή φυλάσσεται, πλέον, σε 24ωρη βάση, χάρις στις προσπάθειες της Διεύθυνσης Δασών και του προσωπικού της.

Η κ. Καργιολάκη τόνισε, μιλώντας στη στήλη, ότι «στην αρχή της φετινής χρονιάς είχε επισημανθεί ο κίνδυνος του κυνηγιού από τη μεριά των Ποριών. Είχε γίνει μία σύσκεψη στη Νομαρχία, όπου αποφασίσαμε συγκεκριμένα πράγματα. Ένα από αυτά ήταν η Διεύθυνση Δασών Χανίων να τονώσει την παρουσία της στην περιοχή των Ποριών, που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική είσοδος στον χώρο του εθνικού δρυμού Σαμαριάς από λαθροκυνηγούς. Αυτό ήταν κάτι που είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν, είχαμε προσπαθήσει να κάνουμε κάποιες ενέργειες, αλλά ίσως δεν ήταν τόσο συντονισμένες».

«Φέτος», πρόσθεσε, «είχαμε επάνω συνεχώς τρεις δασοφύλακες της Διεύθυνσης Δασών, καθώς και εποχιακούς, οπότε θεωρούμε ότι από τη μεριά των Ποριών έχουμε μειώσει φοβερά το κυνήγι. Από 'κει και μετά ελπίζω ότι οι λαθροκυνηγοί δεν βρίσκουν άλλους δρόμους», σημείωσε η δασάρχης Χανίων.

Η ίδια υπογράμμισε ότι το θέμα του παράνομου κυνηγιού κρητικού αίγαγρου «μας απασχολεί πολλά χρόνια. Αυτή τη στιγμή δεν έχω μπροστά μου τον ακριβή αριθμό των μηνύσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά το νούμερο θεωρώ ότι είναι αξιόλογο», ανέφερε.

Αυτά όσον αφορά το ρεπορτάζ. Από ’κει και πέρα, αν όντως η αναφορά - καταγγελία είναι ακριβής, είναι προφανές ότι τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα, σχετικά με το πώς είναι δυνατόν οπλισμένα άτομα να επιβιβάζονται σε ελικόπτερο και να μεταβαίνουν σε συγκεκριμένες περιοχές του Νομού Χανίων - και όχι μόνο. Ας ελπίσουμε ότι θα δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Άμεσα και υπεύθυνα.

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα.
    Υποθέτω ότι ο φύλακας που είδε το ελικόπτερο, μάλον θα κατηγορηθεί ότι ήταν πιωμένος. Θα τον δικαιολογήσουν ότι έπινε για προστατευτεί από το κρύο. Και αν δεν το κάνουν αυτό, με τόσα ιδιοτικά ελικόπτερα, νεόπτωχων Ελλήνων, που κυκλοφορούν πάνω από τα κεφάλια μας, τρέχα γύρευε να βρούν ποιός ήταν.
    (τη παροιμία της μυλωνούς που δεν ήθελε να αλέσει και όλο δυσκολίες και προφάσεις έβρισκε, ε κάτι τέτοιο......)

    ΑπάντησηΔιαγραφή