Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Τα λύματα περισσεύουν...

Αδύνατη
η σύνδεση
περιοχών
των Δήμων
Ακρωτηρίου
και Θερίσου


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Αδύνατη είναι -στην παρούσα φάση- η σύνδεση κατοικιών και επιχειρήσεων από περιοχές των Δήμων Ακρωτηρίου και Θερίσου, με τον βιολογικό καθαρισμό των Χανίων, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΧ, δεν έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν επιπλέον λύματα, αφού έχει καλυφθεί η δυναμικότητα των 117.000 ισοδύναμων κατοίκων.
Για την επίλυση του προβλήματος, το οποίο τέθηκε στην προχθεσινή σύσκεψη του άτυπου οργάνου στο νομαρχιακό μέγαρο, έχουν ήδη γίνει συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει βραχυπρόθεσμη, αλλά και μακροπρόθεσμη λύση, όπως δήλωσε χθες στα «Χ.Ν.» ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ), αντιδήμαρχος, Μιχάλης Ντάλλας.
Ο κ. Ντάλλας ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά το ενδεχόμενο νέων συνδέσεων πριν εκτελεστούν τα αναγκαία έργα επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, λέγοντας ότι αν γίνει αυτό «διακινδυνεύουμε την καλή λειτουργία των εγκαταστάσεων».
Αναφερόμενος στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την εξεύρεση λύσης στο συγκεκριμένο πρόβλημα, σημείωσε ότι «υπάρχουν δύο αιτήματα για το θέμα της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού της πόλης των Χανίων. Το πρώτο αίτημα είναι η μικρή αύξηση της δυναμικότητας των εγκαταστάσεων κατά 10.000 ισοδύναμων κατοίκων. Ζητάμε χρηματοδότηση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για άμεση επέκταση των εγκαταστάσεων. Αυτό το έργο θα λύσει το πρόβλημα των δύο Δήμων για να μπορέσουμε να τους συνδέσουμε», υπογράμμισε ο κ. Ντάλλας, γνωστοποιώντας, ταυτόχρονα, ότι το εν λόγω αίτημα «έχει αποσταλεί στο γραφείο του προηγούμενου Υπουργού Οικονομικών».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «υπάρχει και το δεύτερο αίτημα χρηματοδότησης, ύψους 10,5 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ, για την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού με πρόβλεψη το 2030 για 170.000 ισοδύναμους κατοίκους. Ήδη έχει χρηματοδοτηθεί η μελέτη (προϋπολογισμού 600.000 ευρώ) για την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού στους 170.000 ισοδύναμους κατοίκους από το πρόγραμμα "Θησέας" του Δήμου Χανίων. Η μελέτη έχει ανατεθεί, περιμένουμε σε δεκαπέντε, το πολύ είκοσι ημέρες, την προμελέτη, σε επίπεδο μελέτης, και την οριστική μελέτη θα την έχουμε τον Ιούνιο του 2010», ανέφερε ο κ. Ντάλλας, διευκρινίζοντας ότι το συγκεκριμένο έργο θα αφορά, εκτός από την επέκταση, «και τη διαχείριση της λάσπης του βιολογικού της πόλης των Χανίων με προοπτική να δεχθεί όλη τη λάσπη των βιολογικών του Νομού Χανίων».
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της σύσκεψης του άτυπου οργάνου επισημάνθηκε η ανάγκη άσκησης πιέσεων προς το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να καταβληθεί το συντομότερο δυνατόν το ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ, ώστε να προχωρήσει άμεσα η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού των Χανίων.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ

Ο δήμαρχος Ακρωτηρίου, Μιχάλης Κυνηγός, κληθείς χθες από τα «Χ.Ν.» να σχολιάσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, επισήμανε την ανάγκη άμεσης επέκτασης του βιολογικού των Χανίων, σημειώνοντας ότι «ο Σύνδεσμος Αποχέτευσης Περιαστικών Δήμων εκτέλεσε το έργο της αποχέτευσης των ακαθάρτων των Δήμων Ακρωτηρίου, Σούδας, Ελευθερίου Βενιζέλου και Θερίσου με την επίβλεψη της ΔΕΥΑΧ. Από παλιά, η Σούδα και ένα μικρό κομμάτι του Βαμβακόπουλου είχαν σύνδεση με τον βιολογικό. Έτσι, για το νέο έργο που έγινε σε περιοχές του Ακρωτηρίου και σε άλλες περιοχές του Δήμου Θερίσου δεν έχει ο βιολογικός καθαρισμός των Χανίων τη δυνατότητα να δεχθεί επιπλέον λύματα. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε άμεσα», κατέληξε ο κ. Κυνηγός.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΡΙΣΟΥ

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θερίσου, Γιώργος Τσαπάκος υπογράμμισε ότι «στο 50% περίπου της έκτασης του Δήμου έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των δικτύων της αποχέτευσης, έχουν ελεγχθεί από τον εργολάβο και τα δίκτυα και τα αντλιοστάσια και ουσιαστικά είναι προς παράδοση. Αυτό που μένει είναι η σύνδεση με τα σπίτια για να στείλουμε τα λύματα στον βιολογικό των Χανίων, όπως είχε προβλεφθεί από την αρχή».
Ο κ. Τσαπάκος πρόσθεσε ότι «αυτό που επείγει είναι να συνδέσουμε ό,τι είναι έτοιμο. Κατά συνέπεια, για να γίνει αυτό, υπάρχει η απαίτηση της επέκτασης του βιολογικού. Σε αυτό είμαστε σύμφωνοι και ήδη έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση».
Ερωτηθείς, τέλος, για το τι ενέργειες έχουν γίνει αναφορικά με τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου Θερίσου, στις οποίες δεν έχουν κατασκευαστεί οι αναγκαίες υποδομές για τη σύνδεση με τον βιολογικό, ο κ. Τσαπάκος ανέφερε ότι «για το υπόλοιπο 50% περίπου ετοιμάζουμε μελέτες, όπου δεν υπάρχουν, και επικαιροποιούμε κάποιες παλιότερες για να μπορέσει το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Είναι η μοναδική ευκαιρία χρηματοδότησης».

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου