Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΛΙΟΧΩΡΑΣ
Έργο ζωτικής σημασίας

Αίτημα
στο ΣτΕ
για εκδίκαση
των προσφυγών


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Την εκδίκαση -και όχι απόφαση για νέα αναβολή- των προσφυγών που έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τη χωροθέτηση του βιολογικού καθαρισμού της Παλιόχωρας θα ζητήσει από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου αντιπροσωπεία των φορέων των Χανίων, στη διάρκεια συνάντησης που θα επιδιώξει να έχει μαζί του το προσεχές διάστημα.
Αυτό αποφασίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης του άτυπου οργάνου που πραγματοποιήθηκε προχθές στο νομαρχιακό μέγαρο με πρωτοβουλία του νομάρχη Χανίων και με τη συμμετοχή βουλευτών, εκπροσώπων της ΤΕΔΚ, δημάρχων, του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΔΚ, του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης, του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και υπηρεσιακών παραγόντων.
Το θέμα του βιολογικού της Παλιόχωρας συζητήθηκε εκτενώς στη σύσκεψη, με τους συμμετέχοντες που πήραν τον λόγο να εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για την πορεία του έργου, το οποίο, όπως επισήμαναν, έχει «κολλήσει» εξαιτίας των προσφυγών στο ΣτΕ.
Ενημέρωση για το θέμα έκανε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ), αντινομάρχης Χανίων, Μανώλης Σπανουδάκης, ο οποίος, ούτε λίγο - ούτε πολύ, είπε ότι στην Παλιόχωρα «κανείς δεν θέλει το έργο».
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «εκεί, το πρόβλημα είναι οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και κάποιοι λαθεμένοι χειρισμοί που είχαν γίνει σε σχέση με τη λήψη των αποφάσεων για τη χωροθέτηση».
«Ουσιαστικά», πρόσθεσε, «όλο το θέμα είναι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η μόνη λύση που μπορώ να βρω, το μόνο που μπορεί να προχωρήσει άμεσα, είναι να πειστεί ο αντίδικός μας να αποσύρει την προσφυγή».
Μη εφικτή χαρακτήρισαν οι παρευρισκόμενοι τη συγκεκριμένη λύση, με τον πρόεδρο του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΔΚ), Αντώνη Πιταριδάκη να επισημαίνει ότι «αφού δεν μπορούμε να πείσουμε τους ανθρώπους να αποσύρουν τις προσφυγές τους, πρέπει να κερδίσουμε την εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας».
«Αυτό γίνεται», σχολίασε ο κ. Αρχοντάκης.
«Συμφωνώ απόλυτα», σημείωσε ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Ευτύχης Δαμιανάκης.
Και ο κ. Πιταριδάκης συνέχισε: «Έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο με τον βιολογικό του βόρειου άξονα. Θυμάστε όλοι σας τι τραβήξαμε με εκείνη την υπόθεση».
Αμέσως μετά, ο κ. Δαμιανάκης είπε ότι «ειδικά στο ΣτΕ μπορούν οι διάδικοι να παραστούν και μπορεί να κάνει παρέμβαση, όπως έχει κάνει, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων. Να πάμε να υποστηρίξουμε ως φορείς την παρέμβαση της Νομαρχίας. Ξεκάθαρα».
Τον λόγο πήρε εκ νέου ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ, ο οποίος υπενθύμισε ότι «γι' αυτόν τον βιολογικό, όπως και για τους βιολογικούς Κισάμου και Αρμένων, το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ έχει στείλει πρόσκληση, από τις 10 Φεβρουαρίου 2009, για την υποβολή προτάσεων, προκειμένου να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος (ΕΠΠΕΡ), εφ' όσον, βέβαια, έχουμε ξεπεράσει τα όποια προβλήματα, κ.λπ. Άρα, λοιπόν, με δεδομένο ότι πάμε με ένα τέτοιο στόχο στο ΣτΕ, συγχρόνως, έλεγα και λέω ότι πρέπει να "τρέχουμε" αυτά που ζητούσε σαν δικαιολογητικά το ΥΠΕΧΩΔΕ και τώρα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που τα ζητά ακόμα. Δηλαδή, ολοκλήρωση του φακέλου σκοπιμότητας σε επίπεδο μελετών, που δεν έχουν προχωρήσει, διότι, όπως σωστά είπε ο κ. Σπανουδάκης, εφ' όσον δεν έχουμε καταλήξει στον τόπο, πώς θα προχωρήσουμε στις μελέτες. Με δεδομένο, όμως, ότι αυτός είναι ο τόπος για εμάς και πρέπει να είναι δεδομένο, πρέπει να προχωρήσουμε και στις υπόλοιπες μελέτες που χρειάζονται. Δεν λέω ότι δεν μπορούν να ολοκληρωθούν σύντομα οι μελέτες, όπως λέει ο κ. Σπανουδάκης, αλλά πρέπει να ετοιμαζόμαστε».
Ακολούθησε νέα παρέμβαση του νομάρχη Χανίων, ο οποίος υπογράμμισε ότι «υπάρχει και άλλη μία λύση, η οποία είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Την είχαμε επιχειρήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν... Η λύση αυτή είναι να ενταχθεί το έργο, να δημοπρατηθεί και να ξεκινήσει με την επισφάλεια του ΣτΕ. Δεν απαγορεύει κανείς στον υπουργό ή στον γενικό γραμματέα να το εντάξει. Κι εγώ να ήμουν, βέβαια, υπουργός δεν θα έβαζα εύκολα την υπογραφή για να γίνει το έργο, με το ρίσκο να κατασκευαστεί μετά από εθνικούς πόρους».
«Έχει γίνει ξανά κάτι τέτοιο και έχει αποδώσει το έργο», σχολίασε ο αντιδήμαρχος Χανίων, Άρης Παπαδογιάννης.
«Με την προηγούμενη κυβέρνηση δεν τα καταφέραμε. Υπήρχε "πόρτα". Δεν το δεχόταν», είπε ο κ. Αρχοντάκης.
«Να πάμε στον πρόεδρο του ΣτΕ και να του πούμε ότι όλη η νότια πλευρά του Νομού Χανίων σκατώνει από αυτή την ιστορία», σημείωσε ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ., Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
«Και είναι θέμα δημόσιας υγείας», συμπλήρωσε ο κ. Δαμιανάκης.
Τελικά, αποφασίστηκε να ζητήσει ο νομάρχης Χανίων συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣτΕ, προκειμένου οι φορείς των Χανίων να του ζητήσουν να μη δοθεί νέα αναβολή στην υπόθεση, αλλά να εκδικαστούν οι προσφυγές μέσα στον Νοέμβριο, όπως έχει ήδη οριστεί.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης αποκάλυψε ότι για το συγκεκριμένο θέμα είχε συναντηθεί με τον προηγούμενο πρόεδρο του ΣτΕ, μετά από παρέμβαση του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ., Κώστα Μητσοτάκη. Ο κ. Αρχοντάκης ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ είχε υποσχεθεί ότι η εκδίκαση των προσφυγών δεν θα αναβληθεί, ωστόσο η υπόσχεση δεν τηρήθηκε, αφού έκτοτε, όπως είπε ο νομάρχης Χανίων, υπήρξαν δύο αναβολές.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου