Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Αυτοκριτική και επίθεση


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Για «ηθικά ατοπήματα, αλαζονικές συμπεριφορές, καμαρίλα, σκάνδαλα, αργά αντανακλαστικά», κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ., έκανε λόγο χθες από τα Χανιά η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι απαιτείται «γενναία αυτοκριτική» για τα αίτια της ήττας στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.
“Το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν ότι αποκοπήκαμε από την κοινωνία. Από τον νέο, τον μικρομεσαίο, από τον συνταξιούχο, από τον αγρότη. Όταν μας είχαν ανάγκη δεν ήμασταν εκεί», παραδέχθηκε η πρώην Υπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα, επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας με έμφαση ότι «η πορεία του καθενός από εμάς είναι προάγγελος για το μέλλον», και πρόσθεσε ότι «νέος αρχηγός με παλιά νοοτροπία δεν θα μας πάει πουθενά. Γιατί δεν γίνεται να χτίσουμε νέα οικοδομήματα με παλιά, με φθαρμένα, υλικά. Γιατί εμένα κατηγορούν για μηχανισμούς, αλλά άλλοι αξιοποιούν τα "γκόλντεν μπόις", που χαντάκωσαν την παράταξη και απομάκρυναν την κυβέρνηση από τη βάση μας».
Η κα Μπακογιάννη μίλησε ενώπιον πολυπληθέστατου ακροατηρίου, το οποίο την υποδέχθηκε με ενθουσιασμό. Η αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου «Minoa Palace», στον Πλατανιά Χανίων, με τα 1.700 καθίσματα, αποδείχθηκε πολύ μικρή για την κοσμοπλημμύρα των φίλων της κας Μπακογιάννη, όπως και η ίδια παρατήρησε από το βήμα, λέγοντας χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη στον δήμαρχο Χανίων και ξάδελφό της, Κυριάκο Βιρβιδάκη ότι «κύριε δήμαρχε, ένα καινούριο γήπεδο χρειάζονται τα Χανιά. Κλειστό».
Η κα Μπακογιάννη παρουσίασε, περιληπτικά, τις προτάσεις και το όραμά της για τη Ν.Δ., ενώ έκανε -όχι τυχαία- ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, εκφράζοντας την ανησυχία της για τις κινήσεις του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και το Σκοπιανό.
Αναφερόμενη στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στη Ν.Δ., η κα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι θα καθορίσουν «αν θα είμαστε ένα κόμμα εξουσίας ή ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Η εκλογή της 29ης Νοεμβρίου θα καθορίσει αν θα είμαστε μια παράταξη εσωστρεφής, ικανοποιημένη με τον εαυτό της ή μια παράταξη εξωστρεφής που θα δώσει νόημα ζωής, αποστολή και προορισμό στους οπαδούς και τα μέλη της, αλλά και προοπτική εξουσίας στη Νέα Δημοκρατία».

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΣΑΜΑΡΑ

Οι βολές της κας Μπακογιάννη κατά του κ. Σαμαρά ήταν αρκετές στη διάρκεια της εικοσάλεπτης ομιλίας της, με τους παρεβρισκόμενους να τη χειροκροτούν θερμά κάθε φορά που έβγαζε ένα «βέλος» από τη φαρέτρα της.
«Στο συνέδριο» (σ.σ. της Ν.Δ.) «τέθηκε ένα ψευτοδίλημμα: να στραφούμε προς τους οπαδούς μας και να τους φέρουμε πίσω ή να ανοιχτούμε και πέρα από τον σκληρό μας πυρήνα, στην κοινωνία, για να ξαναφέρουμε στην εξουσία τη Νέα Δημοκρατία; Εγώ λέω όχι στα ψευτοδιλήμματα. Η λύση για να γίνει κυβέρνηση ξανά η Νέα Δημοκρατία είναι μία, αυτή που είπα και στο Συνέδριο: Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να διευρύνει την επιρροή της και προς το κέντρο και προς τα δεξιά. Όχι με ευκαιριακές συμμαχίες και με κινήσεις τακτικής, αλλά με συστηματική πολιτική δράση για μια καλύτερη κοινωνία, για μια καλύτερη ζωή για τους πολίτες. Κάνοντας ανοίγματα στα σύγχρονα, στα νέα ρεύματα σκέψης. Βρίσκοντας τον συγχρονισμό μας με την κοινωνία, η οποία μοιάζει να κινείται πιο γρήγορα από μας. Αυτό τον δρόμο επιλέγουμε», είπε και πρόσθεσε: «Κάποιοι μπορεί να αρκούνται σε ποσοστά της τάξης του 30%. Μπορεί να τους φαντάζουν ικανοποιητικά, ακόμη και μεγάλα -θηριώδη ίσως- αυτά τα ποσοστά. Εξαρτάται με τι έχει να τα συγκρίνει κανείς. Εμάς δεν μας φτάνει ούτε το 30, ούτε το 35%! Δεν μας αξίζει το περιθώριο. Δεν αξίζει στη Νέα Δημοκρατία, δεν αξίζει στην ιστορία της, δεν αξίζει στον κόσμο της. Εργαζόμαστε να δούμε ξανά τη Νέα Δημοκρατία του 42, του 45, του 48%», υπογράμμισε η κα Μπακογιάννη.
«Αρχηγέ, αρχηγέ, 'συ δεν έφυγες ποτέ», ήταν το σύνθημα της νεολαίας της Ν.Δ., στο άκουσμα του οποίου οι παρεβρισκόμενοι ξέσπασαν, για άλλη μία φορά, σε χειροκροτήματα.
«Εγώ δεν κάνω προσωπικές επιθέσεις φίλες και φίλοι», υποστήριξε, αμέσως μετά η κα Μπακογιάννη. Και συνέχισε: «Η αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας είναι αμιγώς πολιτική. Και ως τέτοια την αντιμετωπίζω. Η βάση της Ν.Δ. θα πρέπει να ξέρει ποιος εγγυάται την προοπτική του κόμματος και ποιος την περιχαράκωση του. Κοιτάω μπροστά και παρουσιάζω θετικές προτάσεις για το μέλλον. Και η πορεία του καθενός από εμάς είναι προάγγελος για το μέλλον. Επίθεση είναι όταν λέω ότι ήμουν πάντα στη Νέα Δημοκρατία; Ότι δεν έλειψα από καμιά της μάχη, από καμιά εκλογή. Επίθεση είναι όταν λέω ότι δεν υπέστειλα ποτέ τη σημαία της παράταξης; Ότι την κρατούσα και την κρατώ πάντα περήφανα ψηλά. Επίθεση είναι όταν λέω ότι δεν κατέθεσα ποτέ την κομματική μου ταυτότητα; Για μένα δεν είναι. Γιατί για μένα η ιδιότητα του Νεοδημοκράτη, είναι τίτλος τιμής», υπογράμμισε, καταχειροκροτούμενη, η κα Μπακογιάννη.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «πρέπει να ανακτήσουμε το ηθικό πλεονέκτημα με επιθετικές πρωτοβουλίες. Όχι μόνο στα λόγια αλλά στα έργα. Πρέπει να αλλάξει επιτέλους ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών. Οι πολιτικοί οφείλουν να είναι και νόμιμοι και ηθικοί. Και πρέπει να κρίνονται όπως κάθε πολίτης. Στη Γαλλία ο τέως Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Σιράκ, προσέρχεται στα δικαστήρια, και θέτει τον εαυτό του στην κρίση της Δικαιοσύνης. Ενώ στην Ελλάδα ο κάθε Υπουργός, απολαμβάνει ατιμωρησίας και ασυλίας. Είναι ντροπή αυτή η κατάσταση και δεν μπορεί να συνεχίζεται», παραδέχθηκε.
Παρόντες στην ομιλία της κας Μπακογιάννη ήταν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές: Χρήστος Μαρκογιαννάκης (Χανίων), Όλγα Κεφαλογιάννη (Ρεθύμνου), Λευτέρης Αυγενάκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης (Ηρακλείου), οι πρώην βουλευτές Μανούσος Βολουδάκης και Στέλιος Νικηφοράκης, ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, οι δήμαρχοι: Χανίων, Ακρωτηρίου, Νέας Κυδωνίας, Μηθύμνης, Κεραμειών, Βουκολιών, Αρμένων, Ανατολικού Σελίνου, πολιτευτές, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, κ.ά.

Δηλώσεις

• «Η παρουσία του κόσμου σήμερα επιβεβαιώνει ότι η στήριξη από το Νομό Χανίων και την Κρήτη γενικότερα θα είναι κάτι παραπάνω από εκείνο που περιμένουμε και ελπίζουμε. Ο αγώνας που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, προκειμένου να αναδειχθεί ηγέτης στη Ν.Δ. είναι ένας αγώνας ευπρεπής, παρά το ότι γίνονται προσπάθειες από κάποιους, οι οποίοι καμιά φορά χρησιμοποιούν επιχειρήματα που μπορεί να δημιουργούν πρόβλημα».

Χρήστος Μαρκογιαννάκης

• «Η έμφαση στο γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάννη είναι Κρητικιά αδικεί την υποψηφιότητά της, διότι, εγώ τουλάχιστον τη στηρίζω γιατί πιστεύω ότι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη της Ν.Δ. έχει ανάγκη έναν αρχηγό με τα ηγετικά χαρακτηριστικά που έχει αποδείξει ότι έχει η Ντόρα Μπακογιάννη».

Όλγα Κεφαλογιάννη

• «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε στα Χανιά την Ντόρα Μπακογιάννη, μία Χανιώτισσα, η πολιτική πορεία της οποίας τιμά την παράταξη και τον τόπο μας. Προχωράμε ενωμένοι και σήμερα και αύριο».

Μανούσος Βολουδάκης

• «Απόψε μιλάει η Κρήτη. Η Κρήτη, η οποία συμπαρίσταται, η οποία αγωνίζεται και δεν αγωνιά. Για ένα και μόνο πράγμα αγωνιά. Για το αύριο της φιλελεύθερης παράταξης και το αύριο του τόπου. Καλωσορίζουμε τη μεγάλη Κρητικιά, καλωσορίζουμε την αυριανή πρόεδρο της Ν.Δ., καλωσορίζουμε την ενσάρκωση της ελπίδας, όχι μόνο για την ηγεσία της φιλελεύθερης παράταξης, αλλά και για την ηγεσία, αύριο, του τόπου».

Στέλιος Νικηφοράκης


Αναδημοσίευση από τα "Χανιώτικα νέα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου