Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Κατάρρευση... επιχειρήσεων

Κατά
700%
αυξήθηκαν
οι ακάλυπτες
επιταγές

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Σε εξαιρετικά δεινή θέση βρίσκονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και στα Χανιά. Η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών τον φετινό Οκτώβριο κατά 700%, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος,
όπως επισήμανε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Δημήτρης Μπουντρογιάννης.
Την ίδια ώρα, όπως κατήγγειλε ο κ. Μπουντρογιάννης, «οι τράπεζες έχουν κλείσει τις πόρτες για τη χρηματοδότηση της αγοράς. Κάνουν μόνο επαναδιαπραγμάτευση των παλαιών χρεών, προς όφελός τους, με δυσβάσταχτα επιτόκια, προκειμένου να μην έχουν πολλά δάνεια στο "κόκκινο", αψηφώντας τι γίνεται στην αγορά».
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες η διοίκηση της Ομοσπονδίας, με αφορμή διημερίδα που διοργανώνει για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες και τα Επιμελητήρια της Κρήτης, το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, στα Χανιά. Στην ημερίδα αναμένεται να παρεβρεθεί και να μιλήσει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ), Δημήτρης Ασημακόπουλος.
Ο κ. Μπουντρογιάννης περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την υφιστάμενη κατάσταση στην αγορά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η σημερινή κατάσταση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται στο ναδίρ» και πρόσθεσε: «δεν υπάρχει ρευστότητα», με αποτέλεσμα ο τζίρος να «είναι πάρα πάρα πολύ πεσμένος».
Παράλληλα, τόνισε ότι εκτός από την τρομακτική αύξηση του αριθμού των ακάλυπτων επιταγών θα πρέπει, επίσης, να ληφθεί υπόψιν ότι «στην Ελλάδα κυκλοφορεί περίπου ένα ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 350 δισεκατομμύρια ευρώ, με μεταχρονολογημένες επιταγές. Είναι και αυτή μία ελληνική πρωτοτυπία».
Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η Ομοσπονδία πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει τη συγκεκριμένη διημερίδα, ο κ. Μπουντρογιάννης τόνισε ότι «σκοπός της διημερίδας είναι να αναδειχθούν τα προβλήματα, να προταθούν άμεσες λύσεις και να χαραχθούν μακρόπνοες πολιτικές για την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων. Μέσα από αυτή την εκδήλωση ευελπιστούμε ότι θα βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα που θα τα προωθήσουμε προς τα πάνω, προκειμένου να βελτιωθεί η θέση των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων στην Κρήτη».

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μπουντρογιάννης στο ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι είναι μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν επί τάπητος στη διάρκεια της διημερίδας.
«Είναι ένα επίκαιρο ζήτημα, που το έχει "ανοίξει" η κυβέρνηση. Εμείς, ως ΓΣΕΒΕΕ και ως επαγγελματοβιοτέχνες, λέμε ότι συμμετέχουμε στον διάλογο, αλλά σ' ένα διάλογο που δεν είναι προσχηματικός, σ' ένα διάλογο που δεν είναι τίποτα κάτω από το τραπέζι. Και επιμένουμε στον δημόσιο, υποχρεωτικό και διανεμητικό χαρακτήρα του κοινωνικού συστήματος, στη δικαιότερή του κατανομή ως προς τα μέλη και στη στήριξη των συναδέλφων μας της νέας γενιάς. Και το λέω αυτό», συνέχισε ο κ. Μπουντρογιάννης, «γιατί πρέπει να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί εις βάρος μας και ιδιαίτερα οι τελευταίοι της κ. Πετραλιά, προκειμένου να μπορέσει το ασφαλιστικό σύστημα να επιβιώσει και να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των συναδέλφων. Είναι μύθος αυτό που λέγεται μέχρι σήμερα ότι θα μπορέσει το ασφαλιστικό σύστημα να σταθεί στα πόδια του με την αύξηση των εισφορών ή με τη μείωση των συντάξεων. Αναλογιστική μελέτη έχει αποδείξει ότι με αυτά τα δύο μέτρα δεν λύνεται το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί εάν μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό πληρωθούν αυτά που έχει υποχρέωση το κράτος να πληρώσει», κατέληξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων.

Το πρόγραμμα της διημερίδας

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου


Προεδρείο: πρόεδροι Ομοσπονδιών Κρήτης - Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ
• 17.30 μ.μ. - 18.00: Προσέλευση.
• 18.00 - 18.10: Επίσημη έναρξη διημερίδας - Εισαγωγική ομιλία από τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΝΧ, Δημήτρη Μπουντρογιάννη.
18.10-18.25: Ομιλία από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρη Ασημακόπουλο Δημήτριο.
• 18.25-18.45: Επιμελητήριο Χανίων - Ηρακλείου.
• 18.45 - 19.20: Τοποθετήσεις Ομοσπονδιών - Ηράκλειου - Ρεθύμνου -Λασιθίου.
• 19.20 - 19.40: Παρουσίαση έρευνας ΓΣΕΒΕΕ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ομιλητής: Διονύσης Γράβαρης Διονύσης, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής Ινστιτούτου Ι.Μ.Ε. της ΓΣΕΒΕΕ.
• 19.40 - 20.00: Εμπορική χωροταξία - εμπορικά κέντρα - αλυσίδες πολυκαταστημάτων. Ομιλητής: εκπρόσωπος ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ.
• 20.00 - 20.20: Οι βασικοί τομείς δραστηριότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Κρήτη. Υπάρχουσα κατάσταση - προοπτικές. Εισηγητής: Γιώργος Σταθάκης, καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου.
• 20.20 - 21.00: Χαιρετισμοί - τοποθετήσεις επισήμων, φορέων, αρχών, κομμάτων.
• 21.00 - 21.30: Ερωτήσεις - συμπεράσματα.

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου

Α. Βασικοί τομείς και εργαλεία ανάπτυξης
των μικρών πολύ μικρών επιχειρήσεων

• 9.45 - 10.00: Προσέλευση.
• 10.00 - 10.20: Η επαγγελματική κατάρτιση στις μικρές επιχειρήσεις: προβλήματα και προοπτικές. Εισηγητής: Παρασκευάς Λίντζέρης Διευθυντής Κατάρτισης ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ.
• 10.20 - 10.35: Ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος - ΤΕΜΠΜΕ - «Τειρεσίας». Εισηγητής: Γιάννης Μαλανδράκης, οικονομολόγος - μέλος Δ.Σ. Ο.Ε.Ε. - Τμήμα Δυτικής Κρήτης.
• 10.35 - 10.50: Χρηματοδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων - Ρευστότητα. Εισηγητής: Μιχάλης Μαρακάκης, πρόεδρος Συνεταιριστικής Τράπεζας
Χανίων
• 10.50 - 11.05: Πιστοποίηση επιχειρηματικής σκέψης - ικανότητα. Εισηγητής: Νίκος Κωνσταντινίδης, οικονομολόγος.
• 11.05 - 11.25: Φορολογική μεταρρύθμιση. Εισηγητής: Παύλος Μπαριτάκης, πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών Ν. Ηρακλείου.

Β. Υποδομές ανάπτυξης
• 11.25 - 11.40: Χωροταξικός σχεδιασμός και βιοτεχνική δραστηριότητα - αδειοδοτήσεις. Εισηγητής: πρόεδρος ΤΕΕ /Τμ. Δυτικής Κρήτης, Αντώνης Πιταριδάκης.
• 11.40 -12.00: Οικολογία - μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ομιλητής: Γιώργος Αγοραστάκης, μέλος Δ.Σ. της ΕΝΑΕ, νομαρχιακός σύμβουλος.
• 12.00 - 12.30: Διάλειμμα - καφές.

Γ) Κοινωνική πολιτική και
αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες

• 12.30 -12.50: ΟΑΕΕ: Ασφαλιστική κάλυψη και συνταξιοδοτικές προσδοκίες. Ομιλητής: Γιώργος Ρωμανιάς, οικονομολόγος - επιστημονικός συνεργάτης ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
• 12.50 - 13.00: Ομιλητής: πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και μέλος Δ.Σ. του ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης.
• 13.00 - 14.00: Παρεμβάσεις - τοποθετήσεις - συζήτηση - συμπεράσματα - κλείσιμο διημερίδας.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου