Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 13/3/2010

Όψεις του ίδιου
νομίσματος...


Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Χανίων, την περασμένη Δευτέρα, έγινε συζήτηση για το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Στη διάρκεια της συζήτησης ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του δημάρχου Σούδας, Γιάννη Περάκη, αλλά κι ένα σχόλιό του, που αν και το έκανε χαμηλόφωνα τα... ραντάρ της στήλης κατάφεραν να το καταγράψουν.

Ξεκινώ από το σχόλιο, με μια μικρή εισαγωγή για να μπείτε στο πνεύμα της συζήτησης, την έναρξη της οποίας έκανε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Χανίων, δήμαρχος Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τη «συμπεριφορά» της απέναντι στην Αυτοδιοίκηση.

Ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις από παριστάμενους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους. Το κλίμα ήταν αρνητικό για την κυβέρνηση, γεγονός που δεν άφησε ασχολίαστο ο κ. Περάκης, ο οποίος γυρνώντας προς το μέρος του δημάρχου Φρε, Νίκου Γιαννούλη -που καθόταν αριστερά του, (φωτ. κάτω)- είπε χαμηλόφωνα: «Τι γίνεται; Οι ΠΑΣΟΚατζήδες ασκούν πιο σκληρή κριτική από τους υπόλοιπους;»

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του, πάντως, ο κ. Περάκης απέφυγε να σχολιάσει την κριτική των «συντρόφων» του προς το κυβερνών κόμμα, αλλά τόνισε, με νόημα, ότι πέρα από την όποια κριτική απαιτείται και αυτοκριτική.

«Nα πούμε κάποια πράγματα με το όνομά τους. Κάθε μέρα ακούμε, από την κοινωνία πια, αρκετά πράγματα για το πώς δουλεύουν οι Δήμοι, τι προβλήματα έχουν, κ.λπ. Κάποια στιγμή, λοιπόν, θα πρέπει να δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος. Να δούμε πώς έχουν καταχρεωθεί Δήμοι με τις Αναπτυξιακές Εταιρείες. Μη βλέπετε που στο Νομό Χανίων δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Υπάρχει Δήμος σε επίπεδο Κρήτης με 2.000 κατοίκους, που πήρε επτά προγράμματα “Βοήθεια στο Σπίτι” και είχε 22 υπαλλήλους. Οι μισοί Δήμοι στην Ελλάδα δεν έχουν εφαρμόσει το διπλογραφικό σύστημα», ανέφερε ο κ. Περάκης.

Και συνέχισε: «Στις “Οριζόντιες Δράσεις” του προγράμματος “Θησέας” μόνο στο Νομό Χανίων κατανεμήθηκαν με αδιαφανή τρόπο 4,5 εκατ. ευρώ. Σε έργα στο “μιλητό”. Και κατόπιν ενεργειών του ενός και του άλλου. Όλα αυτά νομίζω ότι γίνεται μια προσπάθεια να διορθωθούν. Και όσο για αυτούς που τοποθετήθηκαν και είπαν, ως παράδειγμα, αν ο Αποκόρωνας θα μπορέσει να δημιουργήσει, ως ένας Δήμος, πολεοδομικό γραφείο, σίγουρα το όποιο πολεοδομικό γραφείο, έστω και ένας υπάλληλος, αν υπάρχει ή αν υπήρχε στον Αποκόρωνα, δεν θα γινόταν αυτό το αίσχος που έχει γίνει με τον έλεγχο που γίνεται από την Πολεοδομία της Νομαρχίας. Που έχουν ξεκοιλιάσει τα βουνά του Αποκόρωνα με κατατμήσεις οικοπέδων, με εκτός σχεδίου δόμηση, τάχα μου στα τέσσερα στρέμματα και μπορεί να είναι και στα 500 μέτρα, με σπίτια που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και ζητάνε από τους δημάρχους σε απόσταση δύο, τριών και τεσσάρων χιλιομέτρων να πάνε νερό, φως, κ.λπ.», επεσήμανε ο κ. Περάκης.

Eίναι προφανές ότι για τις σοβαρές καταγγελίες του κ. Περάκη απαιτούνται απαντήσεις. Τόσο για την κατανομή, «στο μιλητό», των 4,5 εκατ. ευρώ, όσο και για τη λειτουργία της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οφείλω να επισημάνω ότι «στο μιλητό» κατανέμονταν πιστώσεις και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Και, φυσικά, δεν τις ελάμβαναν οι της Ν.Δ., αλλά δίδονταν σε «συντρόφους». Όσο για τον τρόπο λειτουργίας ή μη λειτουργίας της Διεύθυνσης Πολεοδομίας; Διαχρονικό το πρόβλημα, τα παράπονα, αλλά και οι ασχήμιες στον Αποκόρωνα και αλλού. Για να μη μιλήσουμε για τα «στραβά μάτια» που, συχνά - πυκνά, κάνουν αιρετοί. Αυτή είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

“Ενας Δήμος
το Σέλινο”


Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Ανατολικού Σελίνου, Καντάνου και Πελεκάνου, με πρωτοβουλία των δημάρχων Λευτέρη Παπαδερού, Ευτύχη Δασκαλάκη και Γιώργου Ζουριδάκη.

Μοναδικό θέμα συζήτησης οι επικείμενες συνενώσεις με την υλοποίηση του προγράμματος «Καλλικράτης». Η συνεδρίαση έγινε στα Τεμένια. Η επιλογή της τοποθεσίας έχει τη σημειολογία της. Με δεδομένο ότι Κάντανος και Παλιόχωρα ερίζουν για την έδρα του νέου Δήμου θεωρήθηκε, προφανώς, σκόπιμο ο χώρος της πρώτης αυτής κοινής συνεδρίασης να βρίσκεται σε... ουδέτερο έδαφος.

Τα Δημοτικά Συμβούλια αποφάσισαν ομόφωνα ότι επιθυμούν τη συνένωση των τριών Δήμων, που αποτελούν την πρώην επαρχία Σελίνου, και της Κοινότητας Γαύδου. Ταυτόχρονα, ζητούν το όνομα του νέου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα προκύψει να είναι: Δήμος Σελίνου. Για την έδρα δεν έγινε κουβέντα. Λογικό και αναμενόμενο. Αν γινόταν, τότε η συνεδρίαση θα... τιναζόταν στον αέρα.

Την επόμενη ημέρα, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Χανίων οι δήμαρχοι Ανατολικού Σελίνου, Καντάνου και Πελεκάνου είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο γραφείο του προέδρου της ΤΕΔΚ, απ’ όπου και η φωτογραφία. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι συζήτησαν. Είμαι βέβαιος, ωστόσο, ότι τα χαμόγελα θα... κοπούν μόλις η κυβέρνηση ανακοινώσει την έδρα του νέου Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου