Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 9/3/2010

Νοσοκομεία,
γιατροί και
«φακελάκια»


Πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή την 24ωρη απεργία που είχαν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εξηγούσε τους λόγους συμμετοχής των νοσοκομειακών γιατρών στην κινητοποίηση.

Μέρος της ανακοίνωσης δημοσιεύτηκε μαζί με άλλες, τοπικών φορέων, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, για ευνόητους λόγους. Ενδεχομένως και να πέρασε στα «ψιλά». Επειδή, όμως, οφείλουμε να αναδεικνύουμε τον υπερβατικό λόγο και τις υπερβατικές συμπεριφορές, που, εκτός από κριτική, περιλαμβάνουν και αυτοκριτική, αναδημοσιεύω σήμερα ορισμένα σημαντικά -κατά την άποψή μου- κομμάτια της ανακοίνωσης.

Γράφει, μεταξύ άλλων, ο συντάκτης της ανακοίνωσης:

«Η επίθεση στον απλό άνθρωπο συνεχίζεται. Αυτόν που πέρασε την τελευταία 30ετία δουλεύοντας σαν σκύλος περιμένοντας το "φως στο τούνελ", αυτόν που υπέμεινε αδιαμαρτύρητα τις "θυσίες" για την ένταξη στην ΟΝΕ και την πραγματοποίηση της φαραωνικής φιέστας της Ολυμπιάδας, αυτόν που κατέβαλε αδιάλειπτα τις ασφαλιστικές του εισφορές από την αρχή του εργασιακού του βίου, αυτόν που με συνέπεια πλήρωνε τους έμμεσους και άμεσους φόρους του για να έχει δωρεάν περίθαλψη και δημόσια δωρεάν παιδεία, αυτόν που πληρώνει φακελάκια στις εφορίες, στις πολεοδομίες και στα νοσοκομεία, αυτόν πού δίνει ένα σκασμό λεφτά για να μορφωθούν τα παιδιά του, αυτόν που τον στέλνανε στις τράπεζες να δανειστεί μέχρι την επόμενη γενιά για να στεγάσει τα όνειρά του, αυτόν που σκοτώνεται στους άθλιους δρόμους των κολλητών του πολιτικού συστήματος εργολάβων, τον δείχνουν τώρα με το δάχτυλο σαν υπεύθυνο για την οικονομική κρίση και του γυρεύουν να βάλει πάλι πλάτη για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία».

Μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει κανείς -απόλυτα ή εν μέρει- με όλα τα παραπάνω. Κρατώ τα «φακελάκια στα νοσοκομεία». Σε όλα τα νοσοκομεία εννοεί, προφανώς, ο συντάκτης της επιστολής. Άρα, και στο νοσοκομείο Χανίων;

«Αυτός ο άνθρωπος δεν έβγαλε τα δισεκατομμύριά του στο εξωτερικό γιατί ποτέ δεν θα έχει δισεκατομμύρια, ούτε συναγελαζόταν με τους Χριστοφοράκους, τους Βατοπαιδινούς ηγουμένους, τους χρηματιστές δομημένων ομολόγων, διάφορους αναξιοπαθούντες τραπεζίτες, τους εφοπλιστές και τους καναλάρχες, τους μεγαλοεκδότες και τους μεγαλοδημοσιογράφους, τους κλινικάρχες και τους επίορκους νοσοκομειακούς μεγαλογιατρούς, τους πάσης φύσεως κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και εργολάβους και τους εξωνημένους κυβερνητικούς συνδικαλιστές, μόνο ψήφιζε για τα όνειρά του και για το καλό των παιδιών του (άλλωστε πάντα του έλεγαν ότι λεφτά υπάρχουν...)», συνεχίζει ο συντάκτης της ανακοίνωσης της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων.

Κρατώ την αναφορά στους «επίορκους νοσοκομειακούς μεγαλογιατρούς». Σε όλα τα νοσοκομεία εννοεί προφανώς ο συντάκτης της επιστολής. Άρα, και στο νοσοκομείο Χανίων;

«Αύριο όμως τα Νοσοκομεία δεν θα έχουν εφημερεύοντες γιατρούς, λες και αυτοί φταίνε για τα 6,5 δισ. που είναι τα βεβαιωμένα χρέη και γι' αυτό θα πρέπει να δουλεύουν απλήρωτοι (για το καλό της πατρίδας), ενώ θα συνεχίζουν απρόσβλητοι το πάρτυ τους οι προμηθευτές, οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι φακελάκηδες μεγαλογιατροί και οι τεμπελχανάδες “συνάδελφοι”», σημειώνει, ακόμη, σε άλλο σημείο, ο συντάκτης της ανακοίνωσης της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων.

Κρατώ τις επισημάνσεις για τους προμηθευτές και τις φαρμακευτικές εταιρείες -αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο- καθώς και τη νέα αναφορά σε «φακελάκηδες μεγαλογιατρούς» και σε «τεμπελχανάδες “συναδέλφους”». Σε όλα τα νοσοκομεία εννοεί, προφανώς, ο συντάκτης της επιστολής. Άρα, και στο νοσοκομείο Χανίων;

Απάντηση στα ερωτήματα αυτά δεν σκοπεύω να δώσω. Εκτιμώ ότι κάθε πολίτης έχει να δώσει και μία δική του απάντηση. Θέλω, μόνο, με αφορμή την ανακοίνωση, να επισημάνω ότι σε αυτήν γράφονται, για πρώτη, ίσως, φορά, όσα συνήθως λέγονται χαμηλόφωνα από ανθρώπους που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όταν κλείσουν τα φώτα των καμερών και τα δημοσιογραφικά κασετοφωνάκια.

Κατά συνέπεια, η παραδοχή του προβλήματος, δημόσια, ανοιχτά, είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά από το συνδικαλιστικό όργανο των νοσοκομειακών γιατρών στα Χανιά, που επιχειρεί να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι, στο μέτρο, βέβαια, του δυνατού. Και ορθά. Διότι δεν είναι όλοι οι γιατροί ίδιοι. Ούτε όλοι οι δημοσιογράφοι, ούτε όλοι οι επιχειρηματίες, ούτε όλοι οι πολιτικοί.

Ας μη λησμονούμε, δε, ότι το αλεύρι βγαίνει και από τις δυο πέτρες. Οι «επίορκοι γιατροί» και οι «φακελάκηδες», κατά την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων, υπάρχουν, διότι υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν αυτά τα «φακελάκια». Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, χωρίς να τα ζητήσουν οι θεράποντες γιατροί. Άρα, απαιτείται αυτοκριτική και από εμάς τους πολίτες. Και τόλμη. Διότι όταν ένας γιατρός μας ζητά χρήματα για να μας εγχειρήσει, τότε οφείλουμε -αν όχι σε εμάς, τουλάχιστον στα παιδιά μας- να τον στείλουμε σπίτι του. Με προσημειωμένα και με την Ασφάλεια στη γωνία. Μπας και -σιγά - σιγά- ξεβρωμίσει το σύστημα...

1 σχόλιο:

  1. Συνεληφθη ο Διευθυντης της Χειρουργικής κλινικης του Ασκληπιειου Βούλας με προσημειωμενα 1000 ευρώ που απαιτησε για να χειρουργησει τον πατέρα μιας γυναικας.
    Η προτροπή σου πιανει τόπο!!!!
    Αντε ναξεβρωμιζουμε κι εδώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή