Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 29/5/2010

Ανοιχτή επιστολή

(στον γενικό
γραμματέα
της Περιφέρειας
Κρήτης,
Θανάση
Καρούντζο)


Αξιότιμε κύριε Καρούντζο

Στα τέλη Ιανουαρίου, μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών της διημερίδας, με θέμα «Προώθηση των έργων υποδομής και περιβάλλοντος Νομού Χανίων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ», που πραγματοποιήθηκε στο Μεγάλο Αρσενάλι, στα Χανιά, είπατε, μεταξύ πολλών άλλων, και τα εξής, απευθυνόμενος σε όλους τους παρεβρισκόμενους (μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης): «Είμαι κοντά σας και για λύσεις και για ανησυχίες και για προβλήματα, αλλά άμα κάνω και λάθος να μου το πείτε, έτσι;»

Mε αφορμή τη συγκεκριμένη προτροπή σας, επιτρέψτε μου να σας επισημάνω -καλοπροαίρετα πάντα- τα παρακάτω:

1. Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ) παραμένει «ακέφαλος» τους τελευταίους μήνες, μετά την παραίτηση του προηγούμενου γενικού διευθυντή, Μανώλη Σπανουδάκη. Θα συμπληρωθεί το κενό; Αν ναι, πότε; Και γιατί -πολλά ακούγονται- κωλυσιεργεί η σχετική διαδικασία;

2. Στις 26 Φεβρουαρίου επισκεφθήκατε την Κάντανο για το θέμα του αιολικού πάρκου στο Αποπηγάδι. Ήταν μία επιβεβλημένη -λόγω των δεδομένων, τότε, συνθηκών- επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας προχωρήσατε σε αρκετές επισημάνσεις. Θυμίζω ορισμένα από τα λεγόμενά σας. Είπατε, μεταξύ άλλων:

«Hταν να κατέβει ο λεγόμενος δασικός νόμος το 2004. Πήγε μέχρι τη Βουλή, ξαναγύρισε πίσω. Και ξέρετε γιατί; Γιατί τότε το πολιτικό σύστημα δεν είχε τις αντοχές να σπάσει αβγά. Μπάζει ο δασικός νόμος. Από πάρα πολλές πλευρές. Και πρέπει να ερμηνευτεί από περιοχή σε περιοχή, στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, εγώ είμαι από την Αρκαδία. Δεν διανοείται κανείς να μπει μέσα στο δάσος με τα πεύκα και τα έλατα και να πει ότι αυτό είναι ιδιωτικό. Είναι άλλο καθεστώς εκεί. Παραδόθηκαν τίτλοι από τους Tούρκους, έγιναν παραλαβές. Στην Κρήτη δεν έγινε τέτοια διαδικασία. Πρέπει να γίνει μία σοβαρή δουλειά από επιστήμονες και να πάει μια νομοθετική επεξεργασία σωστή στη Βουλή, που να υπάρχει για διάφορες περιοχές μια εξειδίκευση του λεγόμενου δασικού νόμου. Και η Κρήτη την έχει ανάγκη αυτή την εξειδίκευση. Διότι δεν έγιναν κάποιες διαδικασίες».

Παράλληλα, κύριε Γενικέ, τονίσατε ότι «η Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας, αφού ακούσει και τις δύο πλευρές, διότι υπάρχουν θέματα για τα οποία έχουν ήδη βγει αποφάσεις στην όλη διαδικασία, θα δει το θέμα καθαρά από νομική πλευρά. Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία κίνηση αν δεν είναι νομικά τεκμηριωμένη».

Εκτοτε, έχουν περάσει τρεις μήνες. Έχετε ενημερωθεί πλήρως για το θέμα; Και αν ναι, υπάρχει κάποια εξέλιξη; Το θέμα αυτό «πρέπει να λήξει την επόμενη περίοδο», είπατε τότε, υπογραμμίζοντας -και ορθά- ότι «η Κρήτη έχει ανάγκη και την ανάπτυξη».

3. Το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, με ανακοινώσεις τους στον τοπικό Τύπο, ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων και οι Οικολόγοι Πράσινοι απηύθυναν, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, το εξής ερώτημα:

«Γιατί ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης δεν υπογράφει, ως έχει υποχρέωση, τη νομίμως εκπονηθείσα και παραληφθείσα -δύο μήνες τώρα- χωροταξική μελέτη (ΣΧΟΟΑΠ) του Δήμου Ιναχωρίου;» Μάλιστα, οι Οικολόγοι Πράσινοι ανέφεραν ότι «υποψιαζόμαστε πως η κωλυσιεργία στην υπογραφή του ΣΧΟΟΑΠ έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων», τα οποία «φωτογράφιζαν» στην ίδια ανακοίνωση.

Oι επισημάνσεις των δύο κομμάτων και οι καταγγελίες ήταν και παραμένουν ιδιαίτερα σοβαρές. Παρά ταύτα, απάντηση δημοσίως, μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει από την Περιφέρεια Κρήτης. Εκτιμώ ότι οφείλετε να δώσετε μία ξεκάθαρη και πειστική απάντηση. Υπάρχει πρόβλημα με το ΣΧΟΟΑΠ που εκπόνησε ο Δήμος Ιναχωρίου; Αν ναι, ποιο είναι το πρόβλημα και ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό; Αν όχι, γιατί παρατηρείται αυτή η κωλυσιεργία και δεν προχωρά η έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ; Τίθεται όντως θέμα, όπως καταγγέλλεται, εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων;

Αξιότιμε κύριε Καρούντζο

Επιτρέψτε μου, κάτι ακόμη. Στο θέμα των καυσίμων στο Πέρα Πλατάνι ανακαλέσατε, ως γνωστόν, την απόφαση που είχατε λάβει στις 4 Μαρτίου 2004, τρεις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές. Παραδέχεστε, δε, στη μηνυτήρια αναφορά που καταθέσατε κατά του προέδρου της εταιρείας «Mamidoil - Jetoil Α.Ε.», Κυριάκου Μαμιδάκη, ότι η απόφαση που λάβατε «είχε εκδοθεί κατά παράβαση διατάξεων νόμου» και «είναι παράνομη». Ρωτώ: Εφ’ όσον ήταν παράνομη η απόφαση, γιατί ελήφθηκε;

Με εκτίμηση
Γιώργος Γεωργακάκης
Δημοσιογράφος

Απαράδεκτες συμπεριφορές στη Ν.Δ.


Οσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στα γραφεία της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής (ΝΟΔΕ) Χανίων της Ν.Δ. προσβάλλουν, πρώτα και πάνω απ’ όλα, εκείνους που τα δημιούργησαν. Ξεκάθαρα πράγματα. Η συμπεριφορά ορισμένων, με την ανοχή κάποιων άλλων, προς το πρόσωπο του πρώην βουλευτή Χανίων, Μανούσου Βολουδάκη ήταν απαράδεκτη. Κατανοητή η διαφωνία, κατανοητή η πολιτική αντίθεση και αντιπαράθεση, κατανοητή ακόμη και η όποια τυχόν συναισθηματική φόρτιση.

Ως εκεί, όμως. Διότι τα γιουχαΐσματα και οι φραστικές επιθέσεις περισσότερο ατμόσφαιρα γηπέδου θύμισαν (και μάλιστα των φανατικών στο... πέταλο) και λιγότερο διαδικασία κομματική. Η κα Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία μπορεί κανείς να διαφωνήσει ή να συμφωνήσει ως προς τις θέσεις και τις επιλογές της, έχει διδάξει «πολιτικό πολιτισμό» με τη δημόσια συμπεριφορά της. Καλό, λοιπόν, θα είναι όσοι δηλώνουν φίλοι και υποστηρικτές της να παραδειγματιστούν από τη συμπεριφορά αυτή. Διότι, διαφορετικά, με ενέργειες όπως οι προχθεσινές, προσβάλλουν ουσιαστικά και την ίδια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου