Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
"Μια Κρήτη, Περιβάλλον και Άνθρωπος"

Ανεξάρτητη Περιφερειακή Κίνηση, με το όνομα «Μια Κρήτη, Περιβάλλον και Άνθρωπος», που θα διεκδικήσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου την Περιφέρεια, συνέστησαν πολίτες απ' όλο το νησί, οι οποίοι προχώρησαν, μάλιστα, σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο Ηράκλειο, και στην ομόφωνη ψήφιση της ιδρυτικής τους διακήρυξης.
Παράλληλα, προχώρησαν στη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα δρομολογήσει τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, την εκλογή του/της επικεφαλής και τη διαμόρφωση του προγράμματος. Ως καταληκτική προθεσμία για υποψηφιότητες του/της επικεφαλής ορίστηκε η Παρασκευή 13 Αυγούστου (σήμερα). Η επόμενη συνέλευση της Κίνησης θα γίνει την Κυριακή 22 Αυγούστου για να ψηφιστεί ο/η επικεφαλής και να δημοσιοποιηθούν τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου. Την ίδια μέρα θα ψηφιστεί και ο κανονισμός λειτουργίας της Κίνησης.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ

«Εμείς που υπογράφουμε τη διακήρυξη αυτή πορευτήκαμε σε διαφορετικές αλλά συγκλίνουσες διαδρομές με κοινό στόχο την προστασία της Κρήτης, τόπου και κοινωνίας, απ’ τη μια άκρη του νησιού ως την άλλη, απ’ το Κάβο Σίδερο ως το Ελαφονήσι. Χωρίς χρίσματα και εξαρτήσεις ζητάμε στήριξη. Αισιοδοξούμε ότι η Κρητική κοινωνία, συνειδητοποιώντας τις αιτίες της κρίσης, θα αναγνωρίσει σε μας τον καταλύτη μιας λύσης που η ίδια γεννά και θα συμπορευτεί μαζί μας. Αισιοδοξούμε γιατί ξέρουμε ότι για τον κατήφορο φταίχτες είμαστε κι εμείς, και με τις εκλογικές επιλογές μας, άρα στο χέρι μας είναι και η αντιστροφή της πορείας. Κουπί υπάρχει για όλους, απ’ το νήπιο που μαζεύει το σκουπιδάκι ως τον πολιτικό που ιδρώνει την καρέκλα του. Όσο για τη δύναμη μπορούμε να τη βρούμε αν αποκαθάρουμε την Κρητική λεβεντιά από κάθε στίγμα παρανομίας και κατεργαριάς που απέκτησε τα τελευταία χρόνια. Στην πραγμάτωση αυτού του οράματος για την Κρήτη μας, σας καλούμε όλους - όλες ισότιμα χωρίς αποκλεισμούς. Υπάρχει δουλειά για όλους. Να το πιστέψουμε: Η Κρήτη έχει το μέγεθος, την ποιότητα και τους ανθρώπους για να γίνει πρότυπη περιφέρεια», τονίζουν οι υπογράφοντες την ιδρυτική διακήρυξη.

Η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Στην ιδρυτική της διακήρυξη η Ανεξάρτητη Περιφερειακή Κίνηση «Μια Κρήτη, Περιβάλλον και Άνθρωπος» επισημαίνει ότι η Περιφέρεια Κρήτης «δεν είναι συνομοσπονδία από φέουδα κομματικών τοπαρχών. Μπορούμε να την καταστήσουμε πρότυπη περιφέρεια, αν δούμε με ενιαίο τρόπο το μέλλον της. Τα διάσπαρτα θέλγητρά της επιβάλλουν συντονισμένη προβολή, τα μεγάλα της προβλήματα κοινή αντιμετώπιση. Η πρώτη αιρετή περιφέρεια να γίνει ορόσημο προγραμματικής και διοικητικής τομής. Να τερματιστούν οι ανομίες, οι αυθαιρεσίες, ο σπάταλος, αναποτελεσματικός και περιβαλλοντικά επιβλαβής τρόπος διαχείρισης πόρων. Η κατάλυσή της νομιμότητας πλήγωσε τόπο και κοινωνία. Εμμένουμε στον απόλυτο σεβασμό των νόμων, στην πάταξη της απάτης, της αυθαιρεσίας, της διαφθοράς.
Οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές βρίσκουν τη χώρα μας αποδυναμωμένη και σε συνθήκες έντονων πιέσεων για δράσεις που υποβαθμίζουν το περιβάλλον. Φιλοδοξούμε μέσα από την αιρετή Περιφέρεια Κρήτης να αντισταθούμε σε τέτοιες πιέσεις αντιπροτείνοντας λύσεις που αναβαθμίζουν το δημόσιο χώρο, τον κοινό μας πλούτο».

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ

Η Κίνηση τονίζει ότι «επείγει η παγκρήτια συνεννόηση σ’ ένα πρόγραμμα συνεκτικό, ισορροπημένο χωρικά, χρονικά, κοινωνικά, ηλικιακά, στο οποίο όλοι μαζί θα συμβαδίσουμε τον 21ο αιώνα. Και τα πιο δύσκολα, ενέργεια, απορρίμματα, εφετεία, οπλοχρησία, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα ξεχασμένα πολιτικά εργαλεία, του χρόνου, της παιδείας, του πολιτισμού, αλλά και τα σύγχρονα που προσφέρει η επιστήμη και η οικολογική, ολοκληρωμένη, διεπιστημονική προσέγγιση. Μπορούμε χωρίς, κατ’ ανάγκη να χάνει κανείς, να άρουμε ανισορροπίες, δυσλειτουργίες, να επουλώσουμε πληγές. Προτείνουμε δράσεις για να συμφωνηθούν οι προγραμματικοί άξονες, να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, να σχεδιαστεί μια οικονομία αποκατάστασης των βλαβών στο χώρο, στα μνημεία, στην κοινωνία και μια Κρητική “πίτα” πιο νόστιμη, πιο μεγάλη, πιο δίκαια μοιρασμένη για να δημιουργηθούν πολλές, νέες, σταθερές, ποιοτικές θέσεις εργασίας. Επιδιώκουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να χαρακτηρίζεται από ευαισθησία στα προβλήματα του τόπου, επάρκεια στην επεξεργασία προτάσεων, αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των αποφάσεων. Οι αποφάσεις του να εμπνέουν, να πείθουν, να εφαρμόζονται, να ελέγχεται η εφαρμογή τους. Πιέζουμε για ολοκλήρωση, αξιοποίηση των χωροταξικών εργαλείων, των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών».
Η Κίνηση σημειώνει ακόμη «διεκδικούμε την εξουσία ως εργαλείο για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για οραματική διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων, όχι ως ιδιοτελές ματαιόδοξο τρόπαιο. Φιλοδοξούμε να ξεφύγουμε από τη γραφειοκρατική διεκπεραίωση, την καταγγελία, το πολιτικό κόστος, τον τοπικισμό, την κατάρα της Κρήτης. Αναζητούμε τις λύσεις μέσα από τον διάλογο με την κοινωνία, μέσα από τη συμμετοχή της στη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων. Να επικουρήσουμε τους νέους Δήμους στη λύση των κοινών προβλημάτων, ενθαρρύνοντας θεσμούς λαϊκής συμμετοχής και την εκπόνηση δημοτικών προγραμμάτων που αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής μακριά από τοπικισμούς. Επιδιώκουμε η πρόοδος κάθε Δήμου της Κρήτης να είναι ταυτόχρονα και συμβολή στη συνολική προκοπή της Κρήτης».

ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΣ

Η Κίνηση υπογραμμίζει ότι «τοπικισμός είναι η έκπτωση της πολιτικής λειτουργίας, η απαξίωση κάθε έννοιας οράματος, ορθολογικής σκέψης, δημοκρατικού προγραμματισμού, μια παρωδία σύγκρουσης συμφερόντων που οδηγεί σε ήττα συντριπτική, ήττα για όλους. Υπηρετήθηκε από κυβερνήσεις και χρισμένους τοπάρχες και είναι ο κύριος υπεύθυνος που μετά από 24 χρόνια κοινοτικών προγραμμάτων το νησί παραμένει με άλυτες όλες τις βασικές του υποδομές. Όσο κυριαρχεί κανένα πρόβλημα δε θα λυθεί. Μόνον όταν ο Στειακός καταλάβει ότι η Ξυλοκαμάρα βλάπτει το ίδιο την Κρήτη με τον Αθερινόλακκο, μόνον όταν ο Χανιώτης καταλάβει πως η ανάδειξη της Σαμαριάς ωφελεί εξίσου με την ανάδειξη της Ζάκρου, τότε μόνον η Κρήτη μπορεί να ελπίζει».

"ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"

Για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» η Κίνηση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «συνεχίζει την κακή παράδοση του ασφυκτικού κεντρικού ελέγχου και των μονοπαραταξιακών διοικήσεων, αποθαρρύνοντας το διάλογο και τις συνθέσεις. Η αντιπολίτευση προβλέπεται απλώς για να συμπληρώνει την απαρτία. Η πολυδιαφημισμένη αρχιτεκτονική του "Καλλικράτη" δεν έχει ανάγκη την αντιπολίτευση, δεν έχει καν ανάγκη την κοινωνία, την παρουσία της, τον έλεγχο της, δεν δεσμεύεται για μια συνεχή διαδραστική σχέση μαζί της, διεκπεραιώνει τυπικά, γραφειοκρατικά τα ζητήματα ερήμην της. Παρόλα αυτά υπάρχουν και θετικά. Η αιρετή περιφέρεια δίνει στην Κρήτη τη δυνατότητα για κοινές πολιτικές στις μεταφορές, στα νερά, στην ενέργεια, στα απορρίμματα, στην προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, στα αξιοθέατα και στον τουρισμό, στις υπηρεσίες υγείας, παιδείας, δικαιοσύνης, παντού».

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η Κίνηση τονίζει, τέλος, ότι «προτιμάμε αντί για ανάπτυξη να μιλάμε για προκοπή, γιατί παραπέμπει στον κόπο, στον ιδρώτα και απομακρύνει το μυαλό από αρπαχτές και σκάνδαλα. Η ανάπτυξη ταυτίστηκε με την άμετρη λατρεία για το νέο και το πολύ, έβλαψε το περιβάλλον, υποθήκευσε το μέλλον. Το μικρό μπορεί να είναι και ωραίο, η συντήρηση του παλιού μπορεί να είναι μια μοντέρνα υπόθεση. Κάποτε η μεγιστοποίηση της κατανάλωσης ήταν δείκτης πολιτισμού. Σήμερα είναι οι πολιτικές εξοικονόμησης. Εξίσου σημαντικό με τη διεκδίκηση νέων κονδυλίων, είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων, η προστασία των μη ανανεώσιμων πόρων, η θωράκισή μας από πιθανές καταστροφές. Να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε την απορροφητικότητα των κονδυλίων ως αυτοσκοπό και τους πράγματι λειψούς πόρους και αρμοδιότητες ως άλλοθι αποτυχίας. Οι επιλογές των αναγκαίων έργων να γίνουν με λογισμό και με όνειρο. Το εξαίρετο Κρητικό τοπίο δεν χρειάζεται υπερδιαστασιολογημένα έργα, ούτε άμετρες δράσεις, ούτε τη σκηνοθεσία βλαπτικών θέλγητρων, όπως τα υδροβόρα γκολφ. Οι εγκαταλελειμμένοι οικισμοί συνιστούν πλούτο γιατί επισκευαζόμενοι και με τις απαραίτητες υποδομές, μπορούν να γίνουν τόποι ελκυστικοί για ντόπιους και ξένους».

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Την ιδρυτική διακήρυξη υπογράφουν 102 πολίτες απ' όλη την Κρήτη. Από τα Χανιά υπογράφουν οι εξής:
- Αμαριανάκης Σταμάτης: φοιτητής
- Αρνέλλος Γιάννης: δασολόγος
- Βλοντάκης Γιώργος: γεωπόνος - περιβαλλοντολόγος
- Γονάκη Κυριακή: ιδ. υπάλληλος
- Ευλογημένος Γιάννης: πολιτικός μηχανικός
- Καλυβιανάκη Κατερίνα: ιδ. υπάλληλος
- Κανδύλας Σεραφείμ: επιπλοποιός
- Κατσανεβάκης Αλέξανδρος: οικονομολόγος
- Κατσανεβάκης Βαγγέλης: αρχιτέκτονας
- Κορδάς Γιάννης: συνταξιούχος
- Μαρκάκης Βαγγέλης: ιδ. υπάλληλος
- Μετζιδάκη Αργυρώ: κοιν. λειτουργός
- Μπονατάκης Μιχάλης: γιατρός καρδιολόγος
- Παπαδάκης Γιώργος: τεχν. γεωπονίας
- Ποντικάκης Φώτης: δάσκαλος
- Σαρρή Μαρία: επισκ. υγείας
- Σκουλά Μέλπω: βιολόγος
- Σκουλάς Γιώργος: φωτογράφος
- Σταυρακάκης Γιώργος: ηλεκτρ. μηχαν. πανεπιστημιακός
- Σχετάκης Αντώνης: καθηγητής Μ.Ε.
- Τζωρτζάκης Κώστας: επιχειρηματίας
- Τσέκος Γιώργος: ψηφιδοθέτης

Πηγή: Χανιώτικα νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου