Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 6/10/2010

Στραβός 
ο γιαλός
ή στραβά 
αρμενίζουμε;

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναρωτιέται κανείς αν είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, και σε τοπικό επίπεδο, πολλά. Ένα από αυτά είναι και το θέμα της δημιουργίας καταδυτικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή του Καλαθά Ακρωτηρίου, πρόταση την οποία έχει δημόσια καταθέσει ο Σύλλογος «Φίλοι του Βυθού».

Η πρόταση δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2005. Έκτοτε, σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, έχει γίνει αναφορά στα οφέλη από την υλοποίησή της, ωστόσο ουδενός «αρμόδιου» το αυτί ίδρωσε! Το περασμένο Σάββατο ο Σύλλογος επανέφερε την πρότασή του, με το μέλος των «Φίλων του Βυθού» και καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλη Σαμολαδά να παρουσιάζει, ενώπιον δεκάδων πολιτών, το σύνολο της πρότασης και τα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή της για τα Χανιά και την ευρύτερη περιοχή του Ακρωτηρίου.

Βάζω μια άνω τελεία στα παραπάνω και ανοίγω παρένθεση. Προχθές, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, από τα Χανιά όπου βρέθηκε, παραδέχθηκε δημόσια ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει κάνει, διαχρονικά, τίποτα το ιδιαίτερο για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Μία από αυτές τις μορφές είναι και ο καταδυτικός. Κλείνει η παρένθεση. 

Τι στην ευχή πρέπει να γίνει για να δημιουργηθεί ένα -μοναδικό για τον τόπο μας και όχι μόνο- καταδυτικό πάρκο, στη θαλάσσια περιοχή του Καλαθά; Όχι να δοθούν χρήματα, όχι να εκπονηθούν μελέτες, όχι να γυρίσει ανάποδα το σύμπαν. Απλά και μόνο να απαγορευτεί η αλιεία στην περιοχή και να ληφθούν μέτρα για την περιφρούρηση της απαγόρευσης, όπως επισημαίνουν οι «Φίλοι του Βυθού».

Νέα άνω τελεία και νέα -αναγκαία- παρένθεση, μεγαλύτερη τούτη τη φορά. Στις 29 Ιουλίου 2009 ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης κατέθεσε ερώτηση για το θέμα προς τους συναρμόδιους υπουργούς. Από τις απαντήσεις που δόθηκαν δεν φαίνεται να υπάρχει αντίρρηση από την Ελληνική Πολιτεία όσον αφορά τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο τότε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε, απαντώντας στην ερώτηση του Χανιώτη βουλευτή, τα εξής: 

«Η δημιουργία καταδυτικού πάρκου στα Χανιά και ειδικότερα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αγίου Ονούφριου και Καλαθά, δεν αφορά αλλά και δεν αντιτίθεται στις επιχειρησιακές δραστηριότητες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη συγκεκριμένη περιοχή. Ανεξαρτήτως τούτου, σε περίπτωση που θεσμοθετηθεί το εν λόγω καταδυτικό πάρκο, απαιτείται να γνωσθούν στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού οι τυχόν απαιτήσεις (π.χ. απαγόρευση ναυσιπλοΐας, απαγόρευση αλιείας), προκειμένου να εκδοθούν σχετικές προαγγελίες για ενημέρωση των ναυτιλλομένων και ενημερωθούν οι αντίστοιχοι ΧΕΕ και λοιπές ναυτιλιακές εκδόσεις. Επίσης εφόσον απαιτηθεί η επισήμανση του καταδυτικού πάρκου με σημαντήρες θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με οδηγίες της Υδρογραφικής Υπηρεσίας ή σε περίπτωση φωτοσημαντήρων με οδηγίες της Υπηρεσίας Φάρων».

Από την πλευρά του, ο τότε υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Πάνος Καμμένος σημείωνε τα εξής:

«Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 3409/2005 "Καταδύσεις αναψυχής και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ 273 Α/04-11-2005), ο χαρακτηρισμός "Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Καταδυτικού Πάρκου" (ΠΟΑΚΠ) για τη διενέργεια καταδύσεων αναψυχής, εκπαίδευσης αυτοδυτών, επιστημονικής έρευνας ή έρευνας άλλης μορφής, γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 10 του Ν. 2742/1999 "Χωροταξικός Σχεδιασμός και Αειφόρος Ανάπτυξη και άλλες διατάξεις", κατόπιν υποβολής αίτησης στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στο οποίο κοινοποιείται αντίγραφο της ερώτησης. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, τα σχετικά δικαιολογητικά και έγγραφα που συνοδεύουν την αίτηση, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Το ΥΕΝΑΝΠ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στηρίζει κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στη χώρα μας».

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσμετρηθούν -όπως ανέφερε και ο κ. Σκουλάκης στην ερώτησή του- τα εξής: 

• Η συγκεκριμένη περιοχή είναι αποδεσμευμένη από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για υποβρύχιες δραστηριότητες και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, λόγω της ύπαρξης επισκέψιμων υποθαλάσσιων σπηλαίων, που προσφέρονται για περιήγηση και σπηλαιοκαταδυτική εκπαίδευση. Ωστόσο, η καταδυτική της εκμετάλλευση είναι περιορισμένη.

• Στη συγκεκριμένη περιοχή, ο Σύλλογος «Φίλοι του Βυθού» έχει πραγματοποιήσει, τα τελευταία χρόνια, θαλάσσια έρευνα με σκοπό τη βιντεοσκόπηση, φωτογράφηση και χαρτογράφηση του βυθού, προκειμένου τα συλλεχθέντα στοιχεία να χρησιμοποιηθούν για την προβολή της περιοχής ως καταδυτικού προορισμού.
Κλείνει και αυτή η παρένθεση. Ερχόμαστε στο σήμερα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Βυθού» Χάρης Καραβαράκης τόνισε, το περασμένο Σάββατο, ότι «τα υποθαλάσσια σπήλαια της περιοχής είναι μοναδικά στην Ελλάδα. Προσπαθούμε να τα αξιοποιήσουμε. Χρόνια τώρα έχουμε κάνει μία πρόταση για την αξιοποίησή τους. Θέλουμε να γίνει εδώ το πρώτο καταδυτικό πάρκο στα Χανιά, το πρώτο στην Κρήτη, το πρώτο στην Ελλάδα. Ο Σύλλογος έχει καταθέσει την πρότασή του από το 2005, αλλά δυστυχώς βρήκε πόρτες κλειστές. Δεν αξιολογήθηκε σωστά η πρότασή μας αυτή και γι' αυτό την επαναφέρουμε σήμερα».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμολαδάς αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα από τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου, επισημαίνοντας ότι ανάλογες περιπτώσεις σε Ισπανία, Γαλλία και αλλού είχαν ως αποτέλεσμα τόσο την οικονομική ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών όσο και την αναγέννηση της θαλάσσιας ζωής, καθώς στις περιοχές που καθορίζονται ως καταδυτικά πάρκα απαγορεύεται το ψάρεμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Σαμολαδάς, η περίπτωση της κωμόπολης της Ισπανίας Estartit, με μόνιμο πληθυσμό 3.800 κατοίκους. Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τη συγκεκριμένη κωμόπολη βρίσκονται τα πολύ μικρά νησάκια Medes, όπου πραγματοποιούνται 65.000 καταδύσεις ετησίως και όπου έχουν αναπτυχθεί 15 καταδυτικά κέντρα.

Αποτέλεσμα; Στο Estartit λειτουργούν, μεταξύ άλλων, 13 ξενοδοχεία, 26 συγκροτήματα διαμερισμάτων, 8 κάμπινγκ, 2 αγροτουριστικές μονάδες και 60 εστιατόρια, ενώ έχουν αναπτυχθεί δραστηριότητες όπως ιππασία, τένις, καρτ, κ.λπ.

«Μ' ένα σμπάρο, δυο τριγόνια», λοιπόν. Και τουριστική - οικονομική ανάπτυξη και μάλιστα εναλλακτικής μορφής -με ό,τι αυτό συνεπάγεται συνολικά για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής- και αναγέννηση της θαλάσσιας ζωής. Κι όμως το προφανές, το αυτονόητο παραμένει ζητούμενο στα Χανιά αν και οι προϋποθέσεις είναι ιδανικές. Στραβός, λοιπόν, ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε; 

1 σχόλιο:

  1. Κατά τη διάρκεια του χθεσινού Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στο οποίο συμμετέχω ως μέλος, συζητήθηκε το θέμα του "Ενάλιου Πολιτιστικού πάρκου", το οποίο έχει ήδη εγκριθεί σε προηγούμενο συμβούλιό μας. Σε ερώτησή μου σχετική με το "καταδυτικό πάρκο" (είχα διαβάσει προχθές αντίστοιχο άρθρο στο blog "Ακροβασίες") και για το αν θα μπορούσε να συνδυασθεί με το "Ενάλιο Πολιτιστικό πάρκο", ο αντιδήμαρχος κ. Άρης Παπαδογιάννης (πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου) απάντησε καταφατικά και είπε μάλιστα ότι παραβρέθηκε στην συγκέντρωσή των "Φίλων του Βυθού" στη διάρκεια της οποίας δήλωσε ότι όντως η ιδέα είναι πολύ καλή και ότι μπορεί και πρέπει η σχετική μελέτη να συνδυασθεί με αυτή του "Ενάλιου Πολιτιστικού πάρκου". Προσωπικά, πιστεύω ότι η ιδέα της τουριστικής ανάπτυξης όλης της υποθαλάσσιας περιοχής απο τη νησίδα Θοδωρού ως τον Σταυρό Ακρωτηρίου, ακούγεται φανταστική για τα Χανιά μας και μακάρι να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν, απο την επόμενη Δημοτική Αρχή.

    Σταύρος Βιρβιδάκης
    Δημοτικός Σύμβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή