Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 31/3/2011


Και διηγώντας τα να κλαις...

Διάβασα, στις αρχές του Μάρτη, ότι ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) σκοπεύει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα στη δημιουργία ενός υποθαλάσσιου πάρκου, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), πιθανότατα στην περιοχή των Γουβών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ Γιάννης Μπρας δήλωσε, μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα τα εξής: «Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο καινοτόμο τουριστικό “πακέτο”, στο οποίο θα έχουν τη δυνατότητα όλοι οι επισκέπτες της Κρήτης να κάνουν καταδύσεις και βόλτες με υποβρύχια ή ειδικά σκάφη με γυάλινο πάτο. Αυτό αναμένεται να δώσει τεράστια ώθηση σε μιας νέας μορφής τουρισμό, τον καταδυτικό, κάτι το οποίο θα έχει άμεση επαφή με την κρουαζιέρα, ενώ θα αποτελεί παράλληλα πρωτοπορία για την Κρήτη».

Είναι μια ομολογουμένως ευχάριστη εξέλιξη. Και μακάρι να γίνει πράξη το συντομότερο δυνατόν, καθώς μόνο θετικός μπορεί να είναι ο απολογισμός για μία περιοχή -ειδικά για μία περιοχή με τα χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης- από την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού.

Διαβάζοντας τα παραπάνω, μου ήρθαν αναπόφευκτα στο μυαλό οι προσπάθειες που κάνει από το 2005 μέχρι και σήμερα ο Σύλλογος «Φίλοι του Βυθού» για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή του Καλαθά Ακρωτηρίου. Θέμα με το οποίο τούτη η εφημερίδα έχει ασχοληθεί κατ’ επανάληψη, χωρίς ωστόσο να «ιδρώσει το αυτί» κανενός «αρμοδίου». Θέμα το οποίο επισημάναμε και σε τούτη τη στήλη τον περασμένο Οκτώβριο. 

Το... εκπληκτικό είναι ότι για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης δεν χρειάζονται «φράγκα», για να το πω απλά, λαϊκά. Πολιτική βούληση απαιτείται, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και αξιοποίηση των υφιστάμενων πλεονεκτημάτων.

Προσέξτε:

• Η προτεινόμενη περιοχή για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου είναι αποδεσμευμένη από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για υποβρύχιες δραστηριότητες και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, λόγω της ύπαρξης επισκέψιμων υποθαλάσσιων σπηλαίων, που προσφέρονται για περιήγηση και σπηλαιοκαταδυτική εκπαίδευση. Ωστόσο, η καταδυτική της εκμετάλλευση είναι περιορισμένη.

• Στη συγκεκριμένη περιοχή, ο Σύλλογος «Φίλοι του Βυθού» έχει πραγματοποιήσει, τα τελευταία χρόνια, θαλάσσια έρευνα με σκοπό τη βιντεοσκόπηση, φωτογράφηση και χαρτογράφηση του βυθού προκειμένου τα συλλεχθέντα στοιχεία να χρησιμοποιηθούν για την προβολή της περιοχής ως καταδυτικού προορισμού.
• Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Βυθού» Χάρης Καραβαράκης έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι «τα υποθαλάσσια σπήλαια της περιοχής είναι μοναδικά στην Ελλάδα. Προσπαθούμε να τα αξιοποιήσουμε. Χρόνια τώρα έχουμε κάνει μία πρόταση για την αξιοποίησή τους. Θέλουμε να γίνει εδώ το πρώτο καταδυτικό πάρκο στα Χανιά, το πρώτο στην Κρήτη, το πρώτο στην Ελλάδα. Ο Σύλλογος έχει καταθέσει την πρότασή του από το 2005, αλλά δυστυχώς βρήκε πόρτες κλειστές».

Προσέξτε ακόμη:

O καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλος του Συλλόγου «Φίλοι του Βυθού» Βασίλης Σαμολαδάς παρουσιάζοντας εκ νέου την πρόταση για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου, στο πλαίσιο του 2ου καταδυτικού φεστιβάλ που έγινε πέρυσι το φθινόπωρο στον Καλαθά, επισήμανε ότι ανάλογες περιπτώσεις σε Ισπανία, Γαλλία και αλλού είχαν ως αποτέλεσμα τόσο την οικονομική ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών όσο και την αναγέννηση της θαλάσσιας ζωής καθώς στις περιοχές που καθορίζονται ως καταδυτικά πάρκα απαγορεύεται το ψάρεμα.

Xαρακτηριστικό παράδειγμα, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Σαμολαδάς, η περίπτωση της κωμόπολης της Ισπανίας Estartit, με μόνιμο πληθυσμό 3.800 κατοίκους. Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τη συγκεκριμένη κωμόπολη βρίσκονται τα πολύ μικρά νησάκια Medes, όπου πραγματοποιούνται 65.000 καταδύσεις ετησίως και όπου έχουν αναπτυχθεί 15 καταδυτικά κέντρα.

Aποτέλεσμα; Στο Estartit λειτουργούν, μεταξύ άλλων, 13 ξενοδοχεία, 26 συγκροτήματα διαμερισμάτων, 8 κάμπινγκ, 2 αγροτουριστικές μονάδες και 60 εστιατόρια, ενώ έχουν αναπτυχθεί δραστηριότητες όπως ιππασία, τένις, καρτ, κ.λπ.

O κ. Σαμολαδάς τόνισε, ακόμη, ότι η θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καλαθά προσφέρεται για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου καθώς είναι κοντά στα Χανιά, έχει εύκολη πρόσβαση, το τοπίο είναι γραφικό και, κυρίως, υπάρχουν εξαιρετικά υποθαλάσσια σπήλαια, ενώ, ταυτόχρονα το κόστος της επένδυσης είναι πολύ μικρό καθώς το μόνο που απαιτείται είναι η περιφρούρηση απαγόρευσης του ψαρέματος.

Γιατί;

Στις 15 Ιουλίου 2010 ο Σύλλογος «Φίλοι του Βυθού» εξέδωσε μια ανακοίνωση, στην οποία αναρωτιόταν γιατί η πρότασή του για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή του Καλαθά Ακρωτηρίου δεν έχει προχωρήσει. «Μήπως δεν είναι ρεαλιστική, θίγονται κάποια συμφέροντα, ενοχλούμε κάποιες κοινωνικές ομάδες, δημιουργούμε πρόβλημα σε κάποιους συμπολίτες μας; Αν τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συμβαίνει γιατί άραγε δεν προχώρησε;», ρωτούσε ευθέως ο Σύλλογος, χωρίς φυσικά να λάβει απάντηση.

Σήμερα, μικρή σημασία έχει τι έγινε ή τι δεν έγινε στο παρελθόν. Μεγαλύτερη σημασία, αντιθέτως, έχει τι θα γίνει στο παρόν και στο μέλλον. Τα μέλη του Συλλόγου «Φίλοι του Βυθού» έδειξαν τον δρόμο από το 2005. Κανείς, δυστυχώς, δεν ακολούθησε. Έξι χρόνια μετά, οι άνθρωποι ενός άλλου τόπου, μιας άλλης περιοχής -που απλά τυγχάνει να ζουν και να εργάζονται στο Ηράκλειο- μας δείχνουν τον ίδιο δρόμο. Θα τον ακολουθήσουμε, επιτέλους, με συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες; Ή θα συνεχίσουμε, εν πολλοίς, να... κλαίμε τη μοίρα μας; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου