Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
"Παιχνίδια" 
με τις ζωές
καρκινοπαθών!

Οι Κρητικοί
είναι οι καλύτεροι
πελάτες ιδιωτικών
νοσοκομείων
της Αθήνας!
-
Πρόσωπα
και συμφέροντα 
σε Αθήνα
και Ηράκλειο 
δεν επιθυμούν
τη δημιουργία
Ακτινοθεραπευτικού
Τμήματος στο
Νοσοκομείο
των Χανίων
-
Σοβαρές
καταγγελίες
από τον πρόεδρο
της Ελληνικής 
Εταιρείας 
Ακτινοθεραπευτικής 
Ογκολογίας 
Π. Παντελάκο


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

«Παιχνίδια» με τις ζωές εκατοντάδων καρκινοπαθών, ειδικά στη δυτική Κρήτη, οι οποίοι είτε αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο Ηράκλειο είτε... κατευθύνονται σε συγκεκριμένα ιδιωτικά Νοσοκομεία της Αθήνας, εξαιτίας και της αδικαιολόγητης, μέχρι και σήμερα, απουσίας Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Χανίων, κατήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και διευθυντής στο Πανεπιστημιακό Αττικό Νοσοκομείο, Παναγιώτης Παντελάκος.
Ο κ. Παντελάκος προχώρησε σε εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες, για τα όσα συμβαίνουν στον «όμορφο κόσμο» της Υγείας και ειδικά στον τομέα της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της χθεσινής έναρξης των εργασιών του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, με θέμα: «Θέσεις και Αντιθέσεις στην Ογκολογία. Η Ακτινοθεραπεία στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας», το οποίο διεξάγεται στο ξενοδοχείο «Minoa Palace», στον Πλατανιά Κυδωνίας. Το συνέδριο, που ολοκληρώνεται την ερχόμενη Κυριακή, διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας, την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού και την Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας. Αναλυτικότερα:

ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Ο κ. Παντελάκος τόνισε ότι «όταν πρωτοτέθηκε το θέμα από τον καθηγητή Ιατρικής Φυσικής κ. Πρώιμο και όταν χτίστηκε το καινούριο Νοσοκομείο Χανίων με κάλεσαν τότε να μου πουν αν υπάρχουν χώροι κατάλληλοι για να λειτουργήσει στο δημόσιο Νοσοκομείο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα. Η απάντηση, όχι μόνο εμού, αλλά και των εταιρειών μηχανημάτων, ήταν ότι βεβαίως υπάρχει χώρος. Όχι απλά χώρος, γίνεται ένα "στολίδι" ακτινοθεραπευτικό εδώ. Μετά από δύο χρόνια με ξανακαλούν, μου λένε ότι υπάρχει και δωρεά γραμμικού επιταχυντή που θα τοποθετηθεί και ζητούν την άποψή μου. Λέω: Βεβαίως να τοποθετηθεί. Τελειώνει και αυτό. Με παίρνουν πάλι τηλέφωνο και μου λένε ότι δεν θα γίνει. Μην ανοίγουμε και άλλες πληγές. Έχει αρκετές το Νοσοκομείο Χανίων. Και εν τέλει μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Έχω, όμως, να σας πω ότι εάν ο δημόσιος τομέας δεν θέλει, για τον άλφα ή βήτα λόγο να επενδύσει, δεν έχω κανένα δικαίωμα ούτε εγώ ούτε τα μέλη της Επιτροπής Αδειοδοτήσεων Γραμμικών Επιταχυντών να αποτρέψουμε τη δημιουργία ιδιωτικού Κέντρου. Διότι ο ιδιώτης θα θελήσει, και πολύ καλά θα κάνει, το κενό του δημοσίου να το "εκμεταλλευτεί" ή να προσφέρει κοινωνικό έργο. Είναι δικαίωμά του», ανέφερε ο κ. Παντελάκος, ο οποίος διευκρίνισε, απαντώντας σε ερώτηση των «Χ.Ν.», ότι τα πρόσωπα που τον καλούσαν ήταν «υπουργοί και υφυπουργοί και των δύο κυβερνήσεων».

ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ... ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ο κ. Παντελάκος υπογράμμισε, ακόμη, ότι «... υπάρχουν συμφέροντα του Νομού Ηρακλείου προς τον Νομό Χανίων. Για να μη λέμε ψέμματα και κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Κάποιοι από τον Νομό Ηρακλείου δεν ήθελαν να γίνει στα Χανιά Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα». 
Ερωτηθείς από τα «Χ.Ν.» ποιοι ήταν αυτοί και για ποιους λόγους δεν το επιθυμούσαν, ο κ. Παντελάκος σημείωσε: «Να το πω πολύ κομψά. Λόγοι φιλοδοξιών. Ήθελαν να γίνει το κέντρο στο Ηράκλειο. Είναι πιο μεγάλη πόλη. Ίσως τα Χανιά είναι υποδυέστερα».
Και συνέχισε: «Οι καλύτεροι πελάτες των ιδιωτικών Νοσοκομείων στην Αθήνα είναι Κρητικοί. Φεύγουν, δηλαδή, με καραβιές και πηγαίνουν στην Αθήνα σε συγκεκριμένα ιδιωτικά Κέντρα. Πιστεύετε ότι ακόμη και αν ήταν εξοπλισμένο με περισσότερους γραμμικούς επιταχυντές και καλύτερο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στο βάρος των ασθενών που έχει όλη η Κρήτη; Θα σας απαντήσω όχι».

«ΝΤΡΟΠΗ» Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ

Ο κ. Παντελάκος επεσήμανε, παράλληλα, ότι είναι απαράδεκτο και ντροπή να αναγκάζονται πολλοί καρκινοπαθείς να μεταβαίνουν στο Ηράκλειο για να κάνουν ακτινοβολίες.
«Μην το πάρετε πατριωτικά, πάρτε το ανθρώπινα, γιατί η οικογένειά μου έχει χτυπηθεί από καρκίνο και σε νεαρή ηλικία. Αν ο πατέρας μου ήταν στα Χανιά δεν θα ήθελα να πάει στην Αθήνα να κάνεθ θεραπεία ούτε στο Ηράκλειο. Πιστέψτε το. Γιατί οι συνθήκες ενός καρκινοπαθούς που πονάει, για να κάνει μιάμιση και μιάμιση, τρεις ώρες με το αυτοκίνητο, είναι τραγικές». 
Και πρόσθεσε: «Για εμένα είναι ντροπή, ασθενείς από τα Χανιά, οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο οποιασδήποτε μορφής, να διανύουν αυτή την απόσταση, τρεις ώρες, με οστικές μεταστάσεις, πονώντας, για να κάνουν ακτινοβολία. Θεωρώ, επίσης, ντροπή κέντρα αποφάσεων κάθε Νομού της Κρήτης να πριμοδοτούν συγκεκριμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια στην Αθήνα».

«ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ»

Ο κ. Παντελάκος υπογράμμισε, ακόμη, ότι «η κρατική μηχανή ή κάποιες σκοπιμότητες, τις οποίες δεν μπορώ να κατονομάσω τη στιγμή αυτή, δεν θέλουν τα δημόσια νοσοκομεία να εξοπλιστούν με το προσωπικό και τον ανάλογο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Έτσι, λοιπόν, δημιουργούμε δύο ειδών ταχυτήτων καρκινοπαθείς: Αυτούς που έχουν χρήματα και μπορούν να υποβληθούν σε ποιοτική ακτινοθεραπεία και εκείνους που δεν έχουν και περιμένουν σε λίστες αναμονής. Οι λίστες αναμονής για την ογκολογία είναι εγκληματικές. Πρέπει να μειωθούν. Δεν υπάρχει δυνατότητα, πλέον, να κοροϊδεύουμε τον Έλληνα καρκινοπαθή, λέγοντάς του ότι υπάρχουν λίστες αναμονής τριών μηνών».

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Δεν έχει τιμολογηθεί η ακτινοθεραπεία!

Ο κ. Παντελάκος σημείωσε, ακόμη, ότι στην Ελλάδα, δυστυχώς μέχρι σήμερα, «δεν έχουμε τιμολογήσει πόσο κοστίζει η ακτινοθεραπεία. Δέκα ευρώ, πενήντα ευρώ, εκατό ευρώ; Άρα, πάει κάποιος καρκινοπαθής σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, του λένε 1.000 ευρώ, βγάζει 1.000 ευρώ και τα δίνει. Δεν έχουν τιμολογηθεί βασικές ιατρικές πράξεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι στο έλεος του κάθε ιδιώτη».
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι, πλέον, «βρισκόμαστε προ των πυλών της υπογραφής τιμολογημένων ιατρικών πράξεων. Δηλαδή, κανένας καρκινοπαθής δεν θα πληρώνει. Με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) κ.κ. Σερέτη και Δατσέρη, τιμολογήσαμε τις ιατρικές πράξεις και περιμένουμε να βγει Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), το οποίο πηγαίνει, δυστυχώς, από μήνα σε μήνα. Δεν μπορώ να πω ότι σε αυτό φταίει το Υπουργείο ή το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας ή η Επιστημονική Εταιρεία. Τα έχουμε κάνει. Ας προχωρήσουμε, όμως, στην πράξη».

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Ο κ. Παντελάκος αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα λειτουργίας των Ογκολογιών Συμβουλίων σε όλα τα Νοσοκομεία, τονίζοντας ότι «η ογκολογία δεν είναι ειδικότητα ενός. Είναι συνεργασία τριών βασικών ειδικοτήτων: Χειρουργικής, Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και Παθολογίας Ογκολογίας». Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι ο διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Χανίων Γιάννης Βαρθαλίτης έστειλε επιστολή στην Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και παρακαλεί, ένα μέλος της να έρχεται στα Χανιά για να γίνονται Ογκολογικά Συμβούλια. Και βεβαίως θα γίνει. Αλλά αυτό είναι πρωτοβουλία ενός ογκολόγου - παθολόγου. Όταν θα έπρεπε να είχαν θεσμοθετηθεί άμεσα τα όργανα σε κάθε Νοσοκομείο». 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου