Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 28/4/2011



Η συνέντευξη
Βουλγαράκη

Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προχθές ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης. 

Πρώτο συμπέρασμα: Ο κ. Βουλγαράκης, κατά πώς είπε, έχει σημαντικότατο λόγο και ρόλο στον σχεδιασμό που γίνεται σε επίπεδο αιρετής Περιφέρειας Κρήτης για τον προγραμματισμό και την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων και δράσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, δηλαδή στον Νομό Χανίων. 

Αρα, εκ των πραγμάτων, στον κ. Βουλγαράκη θα «πιστωθούν», σε μεγάλο βαθμό, τα όποια συν, αλλά στον ίδιο θα «χρεωθούν» και τα όποια πλην, οι όποιες παραλείψεις, οι όποιες ολιγωρίες και καθυστερήσεις. Και, φυσικά, και στην «κεφαλή» της Περιφερειακής Αρχής, Σταύρο Αρναουτάκη.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα περί... διακοσμητικού του ρόλου στην αιρετή Περιφέρεια: «Δεν μπορεί κανένας απολύτως να είναι, κατ’ αρχήν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ιδιαίτερα όσοι είμαστε στην Εκτελεστική Επιτροπή, δεν μπορεί να είναι διακοσμητικός. Πρέπει να πάρεις θέση». 

Και πρόσθεσε: «Είναι απαγορευτικό ακόμα και να το σκεφθεί κανένας. Οι αρμοδιότητες που έχουμε σαν αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων, εγώ όπως τις ζω τώρα και τέσσερις μήνες, είναι και αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν και σου δίνουν τη δυνατότητα προπαντός να αποφασίζεις για την περιοχή σου, αλλά και για ολόκληρη την περιφέρεια της Κρήτης».

Δεύτερο συμπέρασμα: Όσα λέγονταν, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου, από συγκεκριμένα τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και όχι μόνο, περί «καμμένης», ουσιαστικά, «γης» σε ό,τι αφορά την «ωρίμανση» έργων από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων δεν ανταποκρίνονταν, εν πολλοίς, στην πραγματικότητα.

Προφανώς και δεν ήταν όλα υποδειγματικά. Προφανώς και υπήρχαν -και εξακολουθούν να υπάρχουν- σημαντικά προβλήματα και αρκετές ελλείψεις, ειδικά σε ό,τι αφορά την εκπόνηση μελετών για μια σειρά από μεγάλα και μικρά έργα. (Οι ευθύνες, βέβαια, γι’ αυτό αντιστοιχούν στον εκάστοτε αρμόδιο θεσμικό φορέα, αιρετό ή μη, που έχει την ευθύνη της «ωρίμανσης» και όχι σε όποιον... βολεύει, αλλά αυτή είναι μια άλλη... πονεμένη ιστορία). 

Και, ακόμη, όπως αποκάλυψαν τα «Χ.Ν.», ορισμένες μελέτες (όπως, για παράδειγμα, αυτές για τη χωροθέτηση των δεξαμενών καυσίμων και των λατομικών ζωνών) εκπονήθηκαν μεν, αλλά δεν παρουσιάστηκαν καν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Αντιθέτως, κρατήθηκαν στα συρτάρια, υπό τον φόβο τυχόν αντιδράσεων, καθότι προεκλογική χρονιά η περυσινή. Όμως, δεν ήταν όλα μαύρα, όπως κάποιοι ισχυρίζονταν, για πολύ ευνόητους λόγους. Μικροπολιτικούς λόγους.

Τρανή απόδειξη, τα λεγόμενα του ίδιου του κ. Βουλγαράκη για την εκτέλεση και τον προγραμματισμό συγκεκριμένων έργων από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Έργα, που προφανώς, όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς, δεν «ωρίμασαν» μελετητικά μέσα σε τρεις - τέσσερις μήνες.

Ρωτήθηκε ο κ. Βουλγαράκης για την προεκλογική κριτική. Με την απάντηση που έδωσε φρόντισε να διαχωρίσει ξεκάθαρα τη θέση του, διευκρινίζοντας ότι όσα λέγονταν περί ανυπαρξίας μελετών δεν είχαν ειπωθεί ποτέ από τα δικά του χείλη!

«Εγώ ουδέποτε, προεκλογικά, έκανα τέτοια αναφορά. Εγώ και προεκλογικά και μετεκλογικά και σήμερα δήλωνα πάντα ότι θα αποτελέσω συνέχεια της προηγούμενης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Δεν ήταν μόνο του κεφαλιού μου, ήταν μια κοινή απόφαση και του περιφερειάρχη και των άλλων υποψηφίων. Να μπω στα λάθη; Μπορώ να πω χίλια λάθη και παραλείψεις, αλλά αυτό δεν έχει έννοια. Εγώ μίλησα για έλλειμμα αναπτυξιακό στον Νομό και συνεχίζω να το λέω. Εξάλλου, εσείς το γράφετε κάθε μέρα. Αυτό το έλλειμμα, λοιπόν, μπορεί να ανατραπεί μόνο με δουλειά σκληρή. Και αξιοποιώντας ό,τι δουλειά έχει γίνει. Από την Αλέκα στον Κατσανεβάκη και στον Αρχοντάκη κι εμείς σήμερα. Άρα, λοιπόν, αυτό το έλλειμμα μπορούμε να το ανατρέψουμε. Όχι χαλώντας, χτίζοντας πάνω σε αυτά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βουλγαράκης.

Και έχει δίκιο. Απόλυτο δίκιο. «Η θεωρία της “καμένης γης” δεν με εκφράζει, την πλήρωσε ο Ελληνικός λαός, και δεν θα αφήσω τον εαυτό μου να παρασυρθεί σε αυτόν τον λαϊκισμό», σημείωσε ο ίδιος. 

Ζητούμενο είναι το παράδειγμά του να ακολουθήσουν και άλλοι αιρετοί, όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά ευρύτερα. Επί της ουσίας. Στην πράξη. Αξιοποιώντας τα όποια θετικά του παρελθόντος, διορθώνοντας τα όποια λάθη και συμπληρώνοντας τις όποιες ελλείψεις και παραλείψεις. 

Γι’ αυτό, άλλωστε, εξελέγησαν. Για καλύτερες ημέρες. «Φρέσκα κουλούρια», λοιπόν. Τα παλιά, όσο και αν ενίοτε επιχειρείται τεχνηέντως να «σερβιριστούν» ως καινούρια, δεν... τρώγονται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου