Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΟΨΗ


Και λατομεία χρειάζονται...


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Το θέμα της επέκτασης ή μη της χωρητικότητας της εγκατάστασης αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων της εταιρείας «Silk Oil», στην περιοχή του Αγίου Ονουφρίου Ακρωτηρίου φέρνει, για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού. 
Με δραματικές συνέπειες για το περιβάλλον, που -υποτίθεται ότι- αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης, μαζί με τον πολιτισμό και τη διατροφή. 
Περιβάλλον που υποβαθμίζεται συνεχώς, μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο, εξαιτίας της μη τοποθέτησης στον χώρο συγκεκριμένων οχλουσών δραστηριοτήτων, οι οποίες απαιτούνται για να υπάρχει ανάπτυξη στις σύγχρονες κοινωνίες.
Διότι, ας είμαστε ειλικρινείς: Και οι μονάδες αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων χρειάζονται και τα λατομεία χρειάζονται και οι βιοτεχνίες χρειάζονται και τα τουβλάδικα και τα σφαγεία και τα ελαιουργεία χρειάζονται, ακόμη και τα κυνοκομεία, για τα οποία επίσης υπάρχουν αντιδράσεις!
Τοποθετημένα, όμως, στον χώρο, με βάση συγκεκριμένα, περιβαλλοντικά και άλλα, κριτήρια, μετά από ευρύ δημόσιο διάλογο, με πολιτική τόλμη και με συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, η τήρηση των οποίων θα αποτελεί συχνό αντικείμενο έρευνας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Ο αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Νίκος Καλογερής παραδέχθηκε τις προάλλες ότι στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος για το θέμα της εγκατάστασης αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων της εταιρείας «Silk Oil», «επισημάνθηκε το πρόβλημα της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού. Από ’κει», όπως είπε, «ξεκινάνε τα πάντα. Δυστυχώς έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ να σχεδιάσουμε και να χωροθετήσουμε και γι’ αυτό παρουσιάζονται αυτά τα προβλήματα».
Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, για το σύνολο της περιφέρειας. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν, αυτά τα προβλήματα. Και για να προστατευτεί το μοναδικό περιβάλλον της Κρήτης, που δοκιμάζεται, συχνά - πυκνά, από τις λογής - λογής ανθρώπινες δραστηριότητες. 
Νόμιμες και παράνομες.

ΥΓ.: Στον νέο «Καλλικρατικό» Δήμο Χανίων φαίνεται ότι, επιτέλους, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, έχει «μπει το νερό στο αυλάκι» με την ανάθεση εκπόνησης και των τριών, τελικά, μελετών για τα ισάριθμα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια! Ενα για τους πρώην Δήμους Χανίων, Σούδας, Ελευθερίου Βενιζέλου και Θερίσου, ένα για τη Νέα Κυδωνία και ένα για το Ακρωτήρι (υπεγράφη μόλις χθες η ανάθεση της εκπόνησης). 
Ζητούμενο είναι, πλέον, και οι τρεις μελέτες να «κουμπώσουν», ώστε το αποτέλεσμα να είναι πραγματικά το καλύτερο δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου