Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΣΧΟΛΙΑ


«Αλλαγή 
και πάσης 
Ελλάδος»

Το 1983 ο -γνωστός σε όλους μας- Χάρρυ Κλυνν έλεγε («Αλλαγή και πάσης Ελλάδος»):
«Εδώ και δύο χρόνια έχει αρχίσει το μεγάλο κακό, που θα μετατρέψει σιγά - σιγά τους Έλληνες σε λαό ψηφοφόρων, δημοσίων υπαλλήλων, καταναλωτών, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, κομπιναδόρων και συνδικαλισταράδων. 
Σε είκοσι - τριάντα χρόνια από σήμερα, Ανδρέας Παπανδρέου μπορεί να μην υπάρχει.
Θα υπάρχει όμως μια Ελλάδα πτωχευμένη κι ένας λαός στα όρια της οικονομικής και της ηθικής εξαθλίωσης».
Είκοσι οκτώ χρόνια μετά, ουδείς -λογικός άνθρωπος- μπορεί να αμφισβητήσει, ανεξαρτήτως κομματικών, πολιτικών ή ιδεολογικών τοποθετήσεων, ότι οι τότε προβλέψεις αποδεικνύονται τραγικά εύστοχες.



Τουρισμός, 
ναυτιλία
και κοινή 
λογική

Δύο «βαριές» βιομηχανίες έχει, πλέον, τούτη η χώρα - καθότι ο πρωτογενής τομέας «βουλιάζει», με αποτέλεσμα οι εισαγωγές προϊόντων να αυξάνονται (!) χρόνο με τον χρόνο: Τον τουρισμό (περιβάλλον, πολιτισμός, ιστορία, διατροφή, φιλοξενία) και τη ναυτιλία. Και οι δύο αποφέρουν τεράστια ποσά ετησίως τόσο στα δημόσια ταμεία όσο και σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες και εργαζόμενους.
Κατά συνέπεια, η χώρα θα έπρεπε -με βάση την κοινή λογική- να έχει Υπουργείο Τουρισμού και Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Αυτά «λέει» η κοινή λογική. Μόνο που η κοινή λογική έχει πάει περίπατο, σε πλείστες περιπτώσεις, στην Ελλάδα.
Το αντιλαμβάνεται κανείς καθημερινά. Σε όλους, σχεδόν, τους τομείς.
Έλεγε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άδωνις Γεωργιάδης ότι στην Ελλάδα, για να υψώσει ένας πλοιοκτήτης την ελληνική σημαία στο πλοίο του απαιτούνται τρεις μήνες και 32 υπογραφές. Στη Μάλτα το αντίστοιχο χρονικό διάστημα είναι μόλις 48 ώρες και οι υπογραφές 2. Στη δε Κύπρο η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 24 ώρες με μία μόνο υπογραφή!
Έλεγε, επίσης, ότι την ίδια ώρα που το BBC ανακηρύσσει τη Σαντορίνη τον νούμερο 1 προορισμό στον κόσμο και οι αιτήσεις για να περάσουν τα κρουαζιερόπλοια από τη Σαντορίνη είναι δεκάδες, ο Οργανισμός Λιμένος Σαντορίνης έχει έναν μόνο υπάλληλο!
Και μετά αναρωτιούνται ορισμένοι αν είναι στραβός ο γυαλός ή αν στραβά αρμενίζουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου