Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 2/6/2009

Άλλα λόγια
ν’ αγαπιόμαστε...


Διάβασα με έκπληξη τις δηλώσεις του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού, μετά τους βανδαλισμούς στο κτήριο που στεγάζονταν παλιότερα οι κατασκηνώσεις της Μητρόπολης, στις Κορακιές Ακρωτηρίου, τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης. Έκπληξη, γιατί δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες δηλώσεις ο κ. Δαμασκηνός.

Θυμίζω τι είπε: «Έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα χουλιγκανισμού στα Χανιά», σημείωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Και, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «αυτά τα πράγματα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν. Η αστυνομία είναι ανύπαρκτη. Τους λόγους τους ξέρουν οι ειδικοί. Προστασία δεν μπορεί να υπάρξει, περιπολικά είναι πάρα πολλά με ένα αστυνομικό μέσα, είναι αδύνατο να μπορέσει να εξυπηρετήσει και να κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν όλα αυτά και να προστατευτούν οι πολίτες. Μιλάω λίγο με αγανάκτηση γιατί φοβάμαι ότι κάποια στιγμή θα αναγκαστεί ο κόσμος να πάρει το νόμο στα χέρια του. Τότε τι μέλλει γενέσθαι;»

Έπρεπε να «χτυπήσουν», μια και δυο φορές, την Εκκλησία οι βάνδαλοι και οι χουλιγκάνοι για να υπάρξει αντίδραση. Μέχρι τότε υπήρχε μόνο σιωπή. Μόνο που όταν σιωπούμε όταν κλέβουν το σπίτι του γείτονα, όταν καταστρέφουν την περιουσία του συμπολίτη μας, όταν υπάρχει έντονο πρόβλημα μικροεγκληματικότητας -και όχι μόνο- τότε, κάποια στιγμή, το πρόβλημα θα «χτυπήσει» και τη δική μας την πόρτα.

Και, τότε, οι διαμαρτυρίες θα ακούγονται παράταιρα, ειδικά όταν προέρχονται από την Εκκλησία, ο ρόλος της οποίας -μπορεί να- είναι πολύπλευρος, πολυσήμαντος και καθοριστικός, άσχετα με τις όποιες θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι -έστω και καθυστερημένες- δηλώσεις του κ. Δαμασκηνού ενόχλησαν. Και ενόχλησαν αρκετά. Απόρροια αυτής της ενόχλησης, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, ήταν η ανακοίνωση, την περασμένη Παρασκευή, με την οποία ο κ. Δαμασκηνός υποστήριζε ότι διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του.

«Επιθυμώ να αποκαταστήσω και να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου για όσα αναφέρθηκαν χθες και σήμερα σχετικά με τις δηλώσεις μου στα Μ.Μ.Ε. Θεωρώ ότι οι δηλώσεις μου διαστρεβλώθηκαν με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ότι άφησα αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και της Αστυνομίας. Είναι ανήθικο ένα συμβάν να χρησιμοποιείται για προσωπικές ή άλλες σκοπιμότητες», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Χωρίς, φυσικά, να πείθει. Διότι όταν λες ότι «η αστυνομία είναι ανύπαρκτη» τότε είναι προφανές ότι αφήνεις σαφείς αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Και, μεταξύ μας, αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα αν αρμόδιος υπουργός για θέματα Δημόσιας Τάξης δεν ήταν ο Χανιώτης Χρήστος Μαρκογιαννάκης...

Κακοποίηση ζώων:
αυτός είναι
ο πολιτισμός μας;

Για το ζήτημα της κακοποίησης αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων στα Χανιά έχουμε γράψει κατά καιρούς, επισημαίνοντας ότι η δυσφήμηση για τον τόπο μας, ειδικά στο εξωτερικό, είναι μεγάλη.

Στην ιστοσελίδα των «Χανιώτικων νέων», όπου καθημερινά χιλιάδες αναγνώστες, Έλληνες - Κρητικοί απ’ όλο τον κόσμο, ενημερώνονται για τα όσα συμβαίνουν στα Χανιά, καταγράφησαν σχόλια - διαμαρτυρίες από δύο έλληνες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και οι οποίοι αγανακτούν με όσα απαράδεκτα και θλιβερά συμβαίνουν στο Νομό μας.

«Δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν αυτοί που έχουν τα σκυλιά δεμένα στα βαρέλια χωρίς νερό, με μια αλυσίδα ένα μέτρο και μια προβιά από γδαρμένο ζώο, για συντροφιά, ότι έχουμε γίνει ήδη ρεζίλι σε όλο τον κόσμο. Αυτό θέλουμε; Αυτό είναι ο πολιτισμός μας; Δεν νομίζω», σημειώνει ο ένας από αυτούς.

Ο άλλος αναφέρει: «Ζω στην Αμερική τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά κατάγομαι από τα Χανιά. Περιττό να σας πω ότι χθες» (σ.σ. πριν από μερικές ημέρες) «υπήρχε στις βραδινές ειδήσεις, στο διεθνές κανάλι Fox, το περιστατικό με τα πέντε κρεμασμένα ζώα»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου