Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Τα αποτελέσματα
στους Δήμους
του Ν. Χανίων


Η πιο «εύκολη» πρόβλεψη σε αυτές τις ευρωεκλογές πιθανώς να ήταν η πτώση των ποσοστών της Ν.Δ. στην Κρήτη, όπου παραδοσιακά οι πολίτες αναδεικνύουν πρώτη δύναμη το ΠΑΣΟΚ. Εκείνο, ωστόσο, που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν ο καταποντισμός του κυβερνώντος κόμματος, αν και θεωρούνταν δεδομένο ότι θα «εισέπραττε» στην κάλπη, συν τοις άλλοις, και την έντονη δυσαρέσκεια των αγροτών του νησιού, για τα προβλήματα στα οποία λύσεις δεν έδωσε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων του Νομού Χανίων η Ν.Δ. έχασε ποσοστό άνω του 10% της δύναμής της, συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του 2004! Μόνο στους Δήμους Αρμένων (-8,11%), Βάμου (-9,94%) και στην Κοινότητα Ασή Γωνιάς (-8,18%) το ποσοστό των απωλειών δεν έφτασε σε διψήφιο νούμερο.
Ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι ότι το κυβερνών κόμμα κατάφερε να ξεπεράσει το 30% μόνο σε έξι Δήμους, από τους 23 συνολικά, (Ανατολικού Σελίνου, Αρμένων, Κισάμου, Κρυονερίδας, Σφακίων, Φρε) και στις 2 Κοινότητες (Ασή Γωνιάς και Γαύδου).
Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ αύξησε τις δυνάμεις του (ελάχιστα, λίγο ή αρκετά) σε όλους τους Δήμους πλην του Δήμου Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου υπήρξε μείωση του ποσοστού του κατά 4% περίπου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκέντρωσε ποσοστό πάνω από 45% σε 18 Δήμους και στις 2 Κοινότητες. Στους Δήμους Αρμένων και Νέας Κυδωνίας ξεπέρασε το 40%, ενώ κάτω από το συγκεκριμένο ποσοστό έλαβε στους Δήμους Ακρωτηρίου (38,86%), Σφακίων (38,45%) και Χανίων (39,76%).
Ποσοστά άνω του 50% συγκέντρωσε το ΠΑΣΟΚ στους Δήμους Γεωργιούπολης (54,11%), Πελεκάνου (53,2%), Μηθύμνης (51,65%) και Καντάνου (50,7%).
Αναλυτικά, οι ψήφοι και τα ποσοστά που συγκέντρωσαν, στις φετινές ευρωεκλογές, ανά Δήμο και Κοινότητα του Νομού Χανίων, τα έξι κόμματα που εξέλεξαν ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ως εξής:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου