Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
Αδιαφορία για τη δημιουργία
καταδυτικού πάρκου

Στα... συρτάρια
παραμένει εδώ
και τέσσερα
χρόνια η πρόταση
του Συλλόγου
“Φίλοι του Βυθού”


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Στα συρτάρια της... αδιαφορίας των «αρμοδίων« παραμένει, εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου, η πρόταση του Συλλόγου «Φίλοι του Βυθού» για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στα Χανιά, και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αγίου Ονουφρίου και Καλαθά.
Ο Σύλλογος είχε ζητήσει τη στήριξη της συγκεκριμένης πρότασης, με έγγραφο που είχε αποστείλει στις 21 Απριλίου 2005 προς τους τότε υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουριστικής Ανάπτυξης, το οποίο κοινοποιούσε στο νομάρχη Χανίων και στον δήμαρχο Ακρωτηρίου.
Ο Σύλλογος, ο οποίος επαναφέρει σήμερα την πρότασή του ευελπιστώντας ότι θα έχει καλύτερη τύχη, επισημαίνει, για άλλη μία φορά, ότι «η συγκεκριμένη περιοχή είναι αποδεσμευμένη από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για υποβρύχιες δραστηριότητες (σχετικά ΦΕΚ: 923Β 27/8/98 και 1083Β 16/10/98) και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, λόγω της ύπαρξης επισκέψιμων υποθαλάσσιων σπηλαίων που προσφέρονται για περιήγηση και σπηλαιοκαταδυτική εκπαίδευση. Ωστόσο η καταδυτική της εκμετάλλευση είναι περιορισμένη». Στη συγκεκριμένη περιοχή, ο Σύλλογος έχει πραγματοποιήσει, τα τελευταία χρόνια, θαλάσσια έρευνα με σκοπό τη βιντεοσκόπηση, φωτογράφηση και χαρτογράφηση του βυθού, προκειμένου τα συλλεχθέντα στοιχεία να χρησιμοποιηθούν για την προβολή της περιοχής ως καταδυτικού προορισμού. Η προβολή θα γίνει μέσω δικτυακών τόπων συνδεδεμένων με τους δικτυακούς τόπους τοπικών φορέων (πχ. Δήμος Ακρωτηρίου, Νομαρχία Χανίων), με τη δημοσίευση του υλικού στον καταδυτικό περιοδικό τύπο της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και με κάθε άλλο δίαυλο τουριστικής προβολής της περιοχής, μιας περιοχής που υστερεί σε τουριστική ανάπτυξη σε σχέση με άλλες περιοχές των Χανίων».
Σύμφωνα με τους «Φίλους του Βυθού» στην αύξηση του καταδυτικού ενδιαφέροντος της περιοχής θα βοηθούσε η δημιουργία ενός τεχνητού ναυαγίου, συγκεκριμένα ενός παροπλισμένου πλοιάριου του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο, αφού προετοιμαστεί κατάλληλα, θα βυθιστεί σε κατάλληλο σημείο, όπου δε θα εμποδίζει τη ναυσιπλοϊα ή άλλη θαλάσσια δραστηριότητα. Το ναυάγιο αυτό θα χρησιμοποιηθεί για ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές καταδύσεις (ναυαγιοκαταδύσεις)».
Στην επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, τον Απρίλιο του 2005 ο Σύλλογος σημειώνε, καταλήγοντας, πως «γνωρίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την τουριστική προβολή της χώρας μας, πιστεύουμε ότι βοηθούμε σε αυτή τη κατεύθυνση και γι' αυτό ευελπιστούμε να στηρίξετε την προσπάθεια του συλλόγου μας».
Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ούτε βήμα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου