Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 20/8/2009

Για τα μάτια
του κόσμου;


«Σύσκεψη χωρίς νόημα» ήταν ο βασικός τίτλος της 1ης σελίδας των «Χανιώτικων νέων» την Τετάρτη 12 Αυγούστου. Είχε προηγηθεί, την Τρίτη, η επίσκεψη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Κιλτίδη στα Χανιά και η σύσκεψη στη Νομαρχία Χανίων, παρουσία βουλευτών, του νομάρχη και εκπροσώπων φορέων.

Διαβάζοντας κανείς το σχετικό ρεπορτάζ αδυνατεί, εκ πρώτης, να κατανοήσει για ποιον ακριβώς λόγο ήρθε στα Χανιά ο κ. Κιλτίδης (φωτ.), από τη στιγμή που δεν είχε τίποτε να ανακοινώσει επί της ουσίας, στα αιτήματα - παράπονα - προβλήματα, που του έθεσαν οι τοπικοί φορείς, πέραν από ελάχιστες -λειψές κι αυτές- προσλήψεις ερευνητικού προσωπικού στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων.

Διαβάζοντας, ωστόσο, το... κοινωνικό - κοσμικό ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Κιλτίδης παραβρέθηκε στα βαφτίσια της δεύτερης κόρης του γνωστού κρητικού καλλιτέχνη Μανώλη Κονταρού, που έγιναν την Τρίτη 11 Αυγούστου, στον τόπο μας, μπαίνει κανείς στον πειρασμό να σκεφτεί μήπως η προτεραιότητα του κ. υφυπουργού ήταν η εκδήλωση και είπε να τη... συνδυάσει με μία σύσκεψη στη Νομαρχία και μία επίσκεψη στο Ινστιτούτο, έτσι, για... τα μάτια του κόσμου!

Είναι ο «Αγροτικός
Αύγουστος»...
αγροτικός;


«Αγροτικός Αύγουστος» τέλος, πριν από λίγες ημέρες. Και του χρόνου να ευχηθούμε. Μόνο που οι διοργανωτές θα πρέπει να ξαναδούν τη δομή της συγκεκριμένης έκθεσης.

Ακούς για «Αγροτικό Αύγουστο» και όταν πας βλέπεις, μεταξύ άλλων, κολιέ, βραχιόλια, και άλλα τέτοια που ουδεμία σχέση έχουν με τον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, η παρουσία των Δήμων, με δικά τους περίπτερα, αναβάθμισε μεν τον θεσμό, τον «μπαστάρδεψε», όμως, ταυτόχρονα, αφού οι περισσότεροι -όχι όλοι- φιλοξενούν στους χώρους τους αντικείμενα που ουδεμία, επίσης, σχέση έχουν με την αγρότισσα και τον αγρότη.

Ισως οι διοργανωτές θα πρέπει να ξαναδούν το «πάντρεμα» του «Αγροτικού Αυγούστου» με την έκθεση «Κρήτη - Γη και Πολιτισμός», στο οποίο προχώρησε η σημερινή Νομαρχιακή Αρχή. «Πάντρεμα» που μεγάλωσε τον «Αγροτικό Αύγουστο», χωρίς αυτό απαραίτητα να είναι καλό.

Σε κάθε περίπτωση ο «Αγροτικός Αύγουστος» είναι ένας θεσμός που θα πρέπει να συνεχιστεί, να εξελιχθεί, να αναβαθμιστεί, ενδεχομένως και να «ταξιδέψει» εκτός Κρήτης, και, φυσικά, να εκπληρώνει τους σκοπούς για τους οποίους διοργανώνεται. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σ’ ένα ωραίο και ενδιαφέρον πανηγυράκι, το οποίο, όμως, θα πρέπει να ονομαστεί διαφορετικά.

Διότι, ουδεμία σχέση θα έχει με «αγροτικό». Και τη δεδομένη στιγμή η στήριξη στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο είναι απολύτως αναγκαία, διότι δοκιμάζονται σκληρά... Αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα...

«Αγροτικός
Αύγουστος»
και στάθμευση


Κάθε χρόνο, τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Όσοι, ντόπιοι ή επισκέπτες, κάνουν -την περίοδο που φιλοξενείται ο «Αγροτικός Αύγουστος» στο παλιό λιμάνι- το λάθος να... κατηφορήσουν με το αυτοκίνητό τους την οδό Δασκαλογιάννη καταριούνται την ώρα και τη στιγμή που το αποφάσιζαν.

Μποτιλιαρίσματα, κορναρίσματα, κυκλοφοριακό κομφούζιο, χάος. Τα ίδια και χειρότερα στο πάρκινγκ πίσω από τις ψαροταβέρνες, ανατολικά του λιμανιού. Εκεί, διαχρονικά, η κατάσταση, κάποιες στιγμές της νύχτας, «αγγίζει» τα όρια της απελπισίας, αν δεν τα ξεπερνά κιόλας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, φέτος, ένα βράδυ, οδηγοί χρειάστηκαν 27 λεπτά για να πάνε, από το προαναφερόμενο πάρκινγκ, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου. Μια απόσταση ούτε ενός χιλιομέτρου.

Με τον δρόμο που οδηγεί στον συγκεκριμένο χώρο στάθμευσης να έχει καταστεί... απροσπέλαστος, αφού επιτρεπόταν το παρκάρισμα και από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα όποτε συναντιόντουσαν δύο αυτοκίνητα, που είχαν αντίθετη κατεύθυνση, να γίνεται της... μαυροκακομοίρας, διότι πολύ απλά δεν χωρούσαν να περάσουν ταυτόχρονα!

Επιτέλους, οι διοργανωτές (Νομαρχία, κ.λπ.), και φυσικά ο Δήμος Χανίων με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά και αποτελεσματικά και με το μείζον θέμα της στάθμευσης στην περιοχή πέριξ του παλιού λιμανιού. Για να μην έχουμε κάθε χρόνο, άρα και του χρόνου, τα ίδια και τα ίδια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου