Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 27/8/2009

Αδιόρθωτοι

Παλιό, αλλά -δυστυχώς για τη χώρα και τους έλληνες πολίτες- πάντα επίκαιρο. «Οι τύποι δεν είναι δεξιοί, είναι αδέξιοι». Φροντίζουν, δε, να το επιβεβαιώνουν σε κάθε ευκαιρία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πυρκαγιές. Πριν από δύο χρόνια, κάηκε η μισή Πελοπόννησος και ένα μεγάλο τμήμα της Εύβοιας. Χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές, έγιναν στάχτη περισσότερα από 1.400 σπίτια, καταστράφηκαν περιουσίες και αποτεφρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής -και άλλης- έκτασης.

Η συμπεριφορά της κυβέρνησης ήταν... μνημειώδης! Ενδεχομένως ήδη να διδάσκεται σε πανεπιστήμια ως... παράδειγμα προς αποφυγή. Πλήρης αδυναμία αντίδρασης, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και πολλά χρόνια. Δεν φταίμε εμείς, έσπευσαν να πουν τότε όλα τα στελέχη της Ν.Δ.

Και άρχισαν το... παραλήρημα. Φταίει ο «στρατηγός Άνεμος»! Φταίνε οι... «ασύμμετρες απειλές»! Φταίνε οι οικοπεδοφάγοι. Φταίνε οι εμπρηστές. Φταίει ο Αύγουστος με τους βοριάδες του. Ακόμη και ότι «φταίει το πράσινο που καίει το πράσινο» είχε ξεστομίσει, εκείνες τις τραγικές ημέρες, ο βουλευτής Αθηνών της Ν.Δ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, «φωτογραφίζοντας» το... ΠΑΣΟΚ! Χωρίς αιδώ, χωρίς ντροπή!

Αυτό μόνο τους ένοιαζε, αυτό μόνο τους έκαιγε. Πώς το δικό τους φταίξιμο θα το έριχναν αλλού. Οπουδήποτε. Κατά την προσφιλή τους τακτική. Ποτέ, άλλωστε, και για τίποτα, επί πεντέμισι χρόνια, δεν φταίνε οι ίδιοι. Όταν δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ, φταίει, πάντα, κάτι άλλο. Όχι η δική τους ανοργανωσιά, όχι η δική τους αδυναμία, όχι η δική τους ανικανότητα, όχι η δική τους ανευθυνότητα, όχι η δική τους ολιγωρία, όχι η δική τους κακή εκτίμηση της κατάστασης. Τελευταίο παράδειγμα η οικονομία, για τα μαύρα χάλια της οποίας φταίει μόνο η διεθνής κρίση!

Θα περίμενε κανείς ότι μετά από τα γεγονότα εκείνα, τον Αύγουστο του 2007, το πάθημα θα γινόταν μάθημα. Θα περίμενε κανείς ότι θα υπήρχε οργάνωση, σχεδιασμός και σοβαρότητα. Θα περίμενε κανείς ότι θα δαπανούνταν οι αναγκαίες πιστώσεις για την αγορά πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων. Θα περίμενε κανείς ότι θα καλύπτονταν, σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον, τα κενά σε προσωπικό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Θα περίμενε κανείς ότι θα αναλαμβάνονταν πρωτοβουλίες για την καλύτερη συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας, αν όντως υπάρχει πρόβλημα. Θα περίμενε κανείς ακόμη και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των δορυφόρων για την έγκαιρη γνώση αναφορικά με την εξέλιξη και την κατεύθυνση των πύρινων μετώπων. Θα περίμενε, δηλαδή, κανείς ότι θα γίνονταν όλα όσα δεν είχαν γίνει μέχρι τότε.

Αμ δε! Η κυβέρνηση χειρίστηκε επικοινωνιακά το θέμα, κατά την προσφιλή της τακτική, και παραδόξως -εδώ η περίπτωση σηκώνει... ψυχανάλυση- ξανακέρδισε τις εθνικές εκλογές ένα, περίπου, μήνα αργότερα. Αυτό ήταν. Τα πάντα ξεχάστηκαν. Ο πρωθυπουργός ήταν πάλι «καβάλα στ’ άλογο» και ο κ. καθηγητής (όπως αρέσει στον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο να τον αποκαλούν) συνέχισε να κάνει ό,τι έκανε μέχρι τότε στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών: σχεδόν τίποτα!

Δύο χρόνια μετά -η ζωή μας κύκλους κάνει, αλλά ποιος το θυμάται αυτό;- η ίδια, ουσιαστικά, κυβέρνηση, με τον ίδιο πρωθυπουργό και τον ίδιο υπουργό Εσωτερικών κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει και πάλι την πύρινη λαίλαπα. Τ’ αποτελέσματα καταστροφικά. Για άλλη μία φορά. Και, για άλλη μία φορά, αντί ν’ αναλάβουν στοιχειωδώς τις ευθύνες τους, «ξέθαψαν» από το μπαούλο, παλιές, γνωστές, τετριμμένες δικαιολογίες.

Δεν διανοήθηκαν, βέβαια, αυτή τη φορά να μιλήσουν για «ασύμμετρες απειλές» και για τον «στρατηγό Άνεμο», ενθυμούμενοι το... κράξιμο που εισέπραξαν προ διετίας, όμως δεν απέφυγαν τις χοντράδες, τις αστείες δικαιολογίες. Φταίνε -και- τα πεύκα, είπε, μέσες - άκρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος κι εμείς τσιμπιόμασταν για να συνειδητοποιήσουμε τι... ακούμε...

Φταίνε οι νομάρχες, φταίει και η Πυροσβεστική, συμπλήρωσε την επόμενη ημέρα ο κ. Αντώναρος για να «δέσει το γλυκό». Ενδεχομένως. Ποιος, όμως, τοποθέτησε τους επικεφαλής στο Πυροσβεστικό Σώμα; Αυτούς που λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις; Και με ποια κριτήρια; Διότι, παλιότερα, και αφού το ΠΑΣΟΚ είχε πάθει (πολλά χουνέρια με τις φωτιές) και είχε μάθει, τοποθέτησε στη θέση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος τον «δεξιό» Παναγιώτη Φούρλα, εκτιμώντας τις ικανότητές του. Και τα αποτελέσματα δικαίωσαν εκείνους που έκαναν τη συγκεκριμένη επιλογή.

Για άλλη μία φορά, λοιπόν, καμία ανάληψη ευθύνης. Φτάσαμε, δε, στον απόλυτο τραγέλαφο. Στελέχη της Ν.Δ. να καταλογίζουν, μεν, ευθύνες στον αρμόδιο υπουργό, (Παυλόπουλο), αλλά να εξαπολύουν τα βέλη τους και κατά του... κ. Αντώναρου, επειδή, λέει, δεν χειρίστηκε καλά το θέμα, σ’ επίπεδο επικοινωνίας! Αποδεικνύουν, δηλαδή, δυστυχώς για τον τόπο, ότι δεν τους ενδιαφέρει η ουσία, αλλά το «περιτύλιγμα». Και, ταυτόχρονα, καταδεικνύουν ότι είναι αδιόρθωτοι, ανεπίδεκτοι μαθήσεως, επικίνδυνοι, σύμφωνα με σύσσωμη την αντιπολίτευση!

«Ναι, να τα διώξουμε (τα πεύκα). Να αλλάξουμε και χώρα, να πάμε στη Λιβύη και να σωθούμε από την αντιπυρική περίοδο. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει σαφές -αφού κάποιοι θέλουν να διώξουμε τα πεύκα ή ν’ αλλάξουμε χώρα- είναι ότι αν αλλάξουμε χώρα καλό θα είναι για τους “υπευθυνο-ανεύθυνους” να μην είναι η Ιαπωνία, γιατί εκεί θα πρέπει να κάνουν χαρακίρι αυτοί οι άνθρωποι», δήλωσε προχθές ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Αττικής Κώστας Τζοβάρας. Περαιτέρω σχόλια νομίζω ότι περιττεύουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου