Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ




ΣΤΟ ΛΙΒΥΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ
Καταδυτικό πάρκο
αντί για... δυναμίτη

Διαπιστώσεις -
προτάσεις
των «Φίλων
του Βυθού»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Καλά κρατεί το ψάρεμα με... δυναμίτη νότια των Σφακίων, γεγονός που έχει καταστροφικά αποτελέσματα στη θαλάσσια ζωή της ευρύτερης περιοχής.
Τη δυνατότητα να δουν από κοντά, για άλλη μία φορά, τις συνέπειες της προαναφερόμενης παράνομης, αλλά συνεχιζόμενης επί μακρόν, δραστηριότητας, είχαν τα μέλη του Συλλόγου «Φίλοι του Βυθού» και γενικότερα οι συμμετέχοντες στο 1ο παγκρήτιο καταδυτικό φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στο Λουτρό Σφακίων.
«Κάναμε θαυμάσιες βουτιές, σ' ένα θαυμάσιο τόπο, που δυστυχώς, όμως, είδαμε ότι υστερεί σε θαλάσσια ζωή, αν κι έχει απίστευτες φυσικές ομορφιές», δήλωσε χθες στα «Χ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Βυθού» Χάρης Καραβαράκης και πρόσθεσε ότι «εκεί οι Σφακιανοί -και πρέπει να το επισημάνουμε αυτό- στο παρελθόν, αλλά και τώρα, ορισμένοι ακόμα, χρησιμοποιούν την ίδια επαίσχυντη μέθοδο ψαρέματος, που είναι ο δυναμίτης».
Ο κ. Καραβαράκης υπογράμμισε ότι η επιλογή του Λουτρού ως τόπου διεξαγωγής του καταδυτικού φεστιβάλ δεν έγινε τυχαία. «Θέλουμε να περάσουμε κάποια μηνύματα, κυριότερο από τα οποία είναι η δημιουργία ενός καταδυτικού πάρκου στην περιοχή. Θέλουμε, δηλαδή, να περάσουμε το μήνυμα ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος, πολύ πιο εύκολος και πολύ πιο προσοδοφόρος για όλους τους κατοίκους της περιοχής, που ονομάζεται καταδυτικός τουρισμός. Μας ενδιαφέρει βεβαίως να προβάλλουμε τον τόπο μας, να διαφημίσουμε τα Σφακιά και τα Χανιά μας, αλλά πρωτίστως μας ενδιαφέρει να υπάρχει μία περιοχή, στην οποία πρωτίστως θα απαγορεύεται το ψάρεμα, προκειμένου να δημιουργηθεί το καταδυτικό πάρκο, για το οποίο αγωνιζόμαστε».
Αναφερόμενος στο παγκρήτιο καταδυτικό φεστιβάλ, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά, ο κ. Καραβαράκης επισήμανε ότι «ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Όλα πήγαν καλά. Ο καιρός ήταν τέλειος. Η παρέα ήταν εξαιρετική, η οργάνωση ήταν άψογη, οι ντόπιοι, κάτοικοι - καταστηματάρχες, μας υποδέχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων», σημείωσε ο κ. Καραβαράκης.
ΑΚΡΩΤΗΡΙ
Το περασμένο Σάββατο βρέθηκαν στο Λουτρό ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης και ο αντινομάρχης Μανώλης Σπανουδάκης, στο περιθώριο της επίσκεψής τους στη Γαύδο.
Ο κ. Καραβαράκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει εκ νέου με τον κ. Αρχοντάκη το θέμα της δημιουργίας καταδυτικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αγίου Ονουφρίου και Καλαθά.
Η απάντηση που έλαβε από τον νομάρχη ήταν ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων στηρίζει αυτή την προσπάθεια, αλλά για να γίνει πραγματικότητα το καταδυτικό πάρκο στη συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει ν’ αναλάβει πρωτοβουλία ο Δήμος Ακρωτηρίου, καταθέτοντας σχετική πρόταση.
«Εμείς συμφωνούμε με το αίτημα του Συλλόγου “Φίλοι του Βυθού” για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στο Ακρωτήρι, αλλά αυτό είναι κάτι που κατ’ αρχήν πρέπει να το εξετάσει ο Δήμος Ακρωτηρίου», δήλωσε χθες ο κ. Αρχοντάκης, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τα «Χ.Ν.».
Με αφορμή την επισήμανση αυτή του νομάρχη Χανίων, ο κ. Καραβαράκης υπογράμμισε ότι «έχουμε ενημερώσει εγγράφως και τον προηγούμενο δήμαρχο Ακρωτηρίου και τον τωρινό, έχουμε αποστείλει όλη μας τη δουλειά και περιμένουμε απαντήσεις, αλλά ο Δήμος δεν μας έχει απαντήσει ακόμα».
Ο δήμαρχος Ακρωτηρίου Μιχάλης Κυνηγός, ο οποίος ρωτήθηκε από τα «Χ.Ν.» αν η Δημοτική Αρχή τάσσεται υπέρ ή κατά της δημιουργίας καταδυτικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αγίου Ονουφρίου και Καλαθά, υπογράμμισε ότι «είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις του Συλλόγου “Φίλοι του Βυθού”», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι τις αντιρρήσεις της για τη συγκεκριμένη δράση έχει εκφράσει -και μάλιστα εγγράφως- η Αρχαιολογία, με αποτέλεσμα, όπως είπε, το θέμα να μην έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος «Φίλοι του Βυθού» έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει πως «η συγκεκριμένη περιοχή είναι αποδεσμευμένη από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για υποβρύχιες δραστηριότητες (σχετικά ΦΕΚ: 923Β 27/8/98 και 1083Β 16/10/98) και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, λόγω της ύπαρξης επισκέψιμων υποθαλάσσιων σπηλαίων που προσφέρονται για περιήγηση και σπηλαιοκαταδυτική εκπαίδευση. Ωστόσο η καταδυτική της εκμετάλλευση είναι περιορισμένη», αναφέρει ο Σύλλογος.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου