Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Aδιαφάνεια στην καταβολή
πιστώσεων για δημόσια έργα

Καταγγελίες
του δημάρχου
Σούδας μετά
από δημοσιοποίηση
στοιχείων
της Περιφέρειας
Κρήτης

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Για αδιαφανή κατανομή πιστώσεων σε Δήμους του Νομού Χανίων -και όχι μόνο- από τις «Οριζόντιες Δράσεις» του προγράμματος «Θησέας» κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και προσωπικά τον υφυπουργό Θανάση Νάκο, ο δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περάκης.
Παράλληλα, καταγγέλλει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών παραπλανεί τους πολίτες αναφορικά με το ύψος των χρηματοδοτήσεων που έχουν καταβληθεί για την εκτέλεση σειράς έργων από το 2004 έως και το 2009 στο Νομό και στο νησί γενικότερα, δεδομένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Περάκης, ότι προσμετρούνται -σκοπίμως- και έργα που έχουν ξεκινήσει από το 2000, στο πλαίσιο του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Οι καταγγελίες του κ. Περάκη έγιναν μετά τη δημοσιοποίηση σχετικών στοιχείων από την Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τα οποία το διάστημα 2004 - 2009 έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης στους Δήμους του Νομού Χανίων 783 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 238.049.795 ευρώ.
Ο κ. Περάκης, μιλώντας χθες στα «Χ.Ν.», τόνισε ότι «για να φανεί ξεκάθαρα, στο διάστημα των πεντέμισι ετών της πρώτης περιόδου (2000 - 2004) και στο διάστημα των πεντέμισι ετών της δεύτερης περιόδου (2004 - 2009), τι διέθεσε η Ελληνική Πολιτεία στους Δήμους για αναπτυξιακά έργα, για να μπορεί να γίνει αυτή η σύγκριση, θα πρέπει να αφαιρέσουμε όλα τα ποσά που αναφέρονται σε έργα του Γ’ ΚΠΣ, τα οποία ξεκίνησαν από το 2000 και ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του χρόνου. Εκεί, μερίδιο και εύσημα αντιστοιχούν και στα δύο κόμματα, στον βαθμό που αναλογούν στο καθένα. Αν αναλύαμε, βέβαια, αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαμε να βγάλουμε και συμπεράσματα για το ποια κυβέρνηση ήταν αυτή που βοήθησε να υπάρχει απορροφητικότητα στην περιφέρεια Κρήτης, αλλά δεν μπαίνω σε αυτή τη λογική, γιατί η σύγκριση θα είναι άδικη και θα δημιουργήσει και αντεγκλήσεις χωρίς κανένα λόγο. Αυτά, όμως, που είναι αδιάψευστα στοιχεία είναι τα ποσά που δόθηκαν από Δημόσιες Επενδύσεις και από τα αναπτυξιακά προγράμματα των Δήμων, από την Ελληνική Πολιτεία. Και η πραγματική εικόνα είναι αυτή: το σύνολο των χρημάτων που δόθηκαν την περίοδο 2000 - 2004 είναι 172.391.423 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που η ίδια η Περιφέρεια έχει ανακοινώσει σε ειδικό φυλλάδιο, την περίοδο 2004 - 2009, υπάρχουν μόνο τα στοιχεία από τον “Θησέα” και το ποσό είναι 50.083.765 ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Περάκης.
Ερωτηθείς αν έχουν δοθεί και άλλες πιστώσεις στους Δήμους, από άλλα προγράμματα, ο κ. Περάκης απάντησε ότι «αφού διασταύρωσα τα στοιχεία, ρωτώντας τους περισσότερους Δήμους, σας λέω ότι δεν υπάρχουν άλλες χρηματοδοτήσεις, παρά μόνο αυτές από τις “Οριζόντιες Δράσεις”, που έχουν δοθεί κατόπιν ενεργειών διαφόρων βουλευτών. Για το θέμα αυτό, δηλαδή της κατανομής των πιστώσεων από τις “Οριζόντιες Δράσεις” ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης έχει υποσχεθεί ότι δημόσια θα έχουμε αυτή την κατάσταση, για να ξέρουμε με ποιο τρόπο ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος μοίρασε τις “Οριζόντιες Δράσεις”. Γιατί τουλάχιστον για την περίοδο 2000 - 2004 υπάρχει αναλυτικό φυλλάδιο από την Περιφέρεια Κρήτης, που δείχνει πού πήγε και το ευρώ που δόθηκε στους Δήμους. Και θέλω να τονίσω ότι εκτός από τη διαφορά στο ύψος της χρηματοδότησης, κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί τον διαφανή τρόπο που τότε γινόταν η κατανομή των πόρων, αφού, όπως όλοι θυμούνται, βρισκόμασταν στην ΤΕΔΚ και στο Περιφερειακό Συμβούλιο -το οποίο δεν έχει λειτουργήσει εδώ και χρόνια- και γνωστοποιούνταν σε όλους οι πίνακες και ο τρόπος με τον οποίο γινόταν η κατανομή των χρημάτων», σημείωσε ο κ. Περάκης.
Και πρόσθεσε: «Πιθανόν να έχουν δοθεί χρήματα σε κάποιους Δήμους και από τα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πάντως, ό,τι έχει δοθεί έχει δοθεί με αδιαφανή τρόπο. Χωρίς τη γνωστοποίηση των σχετικών πινάκων, που θα ξεκαθάριζαν τα πράγματα».
Ο δήμαρχος Σούδας διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η παρέμβασή του για το συγκεκριμένο θέμα είναι επιβεβλημένη, προκειμένου «να μπουν τα πράγματα στη θέση τους».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η ευθύνη μου να καταγράψω την αλήθεια, όπως τη γνωρίζω από τη θητεία μου στην Περιφερειακή Επιτροπή Παρακολούθησης Κρήτης των αναπτυξιακών προγραμμάτων ΕΠΤΑ (πριν το 2004) και “Θησέας” (μετά το 2004) με την ιδιότητα του προέδρου της ΤΕΔΚ Ν. Χανίων τη χρονική περίοδο 2003 - 2006 δεν μου επιτρέπει να σιωπήσω. Επιπρόσθετα, η αγωνία να εξηγήσω στους δημότες της Σούδας ποια είναι τα δημοτικά έργα ύψους 18.527.727 ευρώ (υπολόγισαν τα έργα στο λιμάνι και στους αρχαιολογικούς χώρους) που έγιναν στον Δήμο Σούδας επιβάλλουν να παραθέσω αναλυτικά και ειλικρινή στοιχεία».
Παράλληλα, ο κ. Περάκης γνωστοποίησε ότι «τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε, προέρχονται δε και τεκμηριώνονται από τα παρακάτω:
• Από επίσημα στοιχεία και έγγραφα των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, τα οποία υπάρχουν στην Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΥΔΚ) Νομού Χανίων και στην εισερχόμενη αλληλογραφία όλων των Δήμων του Νομού.
• Από το “ενημερωτικό τεύχος χρηματοδοτήσεων 2000 - 2004” που εξέδωσαν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας τον Μάρτιο του 2004 και είχε αποσταλεί σε όλους τους Δήμους.
• Από το φυλλάδιο που εξέδωσε η Περιφέρεια Κρήτης την προεκλογική περίοδο του έτους 2007 με τίτλο: “3 χρόνια δράσης - Η Κρήτη στην πρωτοπορία των έργων, της δυναμικής και της ανάπτυξης”. Το φυλλάδιο αυτό δεν κυκλοφόρησε ποτέ, γιατί το περιεχόμενό του δεν εξυπηρετούσε τις πολιτικές προσδοκίες της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Αντίγραφό του υπάρχει για κάθε ενδιαφερόμενο.
• Από το φυλλάδιο που κυκλοφόρησε η Περιφέρεια Κρήτης την προεκλογική περίοδο (Μάιος 2009) για τα έργα του προγράμματος “Θησέας” στο Νομό Χανίων».
Ο κ. Περάκης επισήμανε, ακόμη, ότι «είναι λυπηρό μετά από τα παραπάνω στοιχεία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, με προχειρότητα και ανακρίβειες, στην αγωνία της να δημιουργήσει εντυπώσεις που έχουν διάρκεια όσο ένα πυροτέχνημα, να εκτίθεται και παράλληλα να εκθέτει τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης διαχρονικά, με υψηλό αίσθημα ευθύνης στα καθήκοντά τους, έχουν δώσει δείγματα γραφής για την καλή απορροφητικότητα των ενταγμένων έργων στο ΠΕΠ Κρήτης από τα κοινοτικά προγράμματα. Αποκορύφωμα του τρόπου λειτουργίας των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης ήταν το μπόνους που κέρδισαν στις αρχές του 2005 και που είχε σαν αποτέλεσμα την ένταξη και νέων έργων στο ΠΕΠ Κρήτης τον Σεπτέμβριο του 2005. Τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στη σελίδα 11 του φυλλαδίου που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2007 και ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που δεν κυκλοφόρησε ποτέ το συγκεκριμένο φυλλάδιο», κατέληξε ο κ. Περάκης.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου