Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΧΑΝΙΩΤΙΣΣΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:
Τόνωση αγοράς, ενίσχυση
χαμηλών εισοδημάτων


Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ - ΕΛΕΝΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ

Αλλαγές στην οικονομία, με την ενίσχυση των χαμηλότερων και μεσαίων εισοδημάτων, στόχευση σε συγκεκριμένα θέματα - προβλήματα καθημερινότητας που ταλανίζουν τους πολίτες, καθώς και ουσιαστική στήριξη της εργαζόμενης μητέρας ζητούν γυναίκες των Χανίων, από την κυβέρνηση που θα προκύψει στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
Τα «Χ.Ν.» συνομίλησαν χθες το μεσημέρι με γυναίκες, στο κέντρο της πόλης των Χανίων, αναφορικά με τις επικείμενες εθνικές εκλογές και τις προσδοκίες τους για την επόμενη ημέρα. Σε γενικές γραμμές, όλες οι γυναίκες τόνισαν ότι θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις και να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα τονώσουν την οικονομική κατάσταση κάθε νοικοκυριού και θα βοηθήσουν τους πολίτες να «ανασάνουν».
«Ότι θ' αλλάξει κάτι πραγματικά πρέπει να το πιστεύουμε. Αλλίμονο», σημείωσε η κ. Ειρήνη, η οποία μας είπε ότι θα πάει οπωσδήποτε να ψηφίσει. Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι κάτι θ' αλλάξει, γιατί είναι ώρα ν' αλλάξει. Από την άποψη ότι δεν τους παίρνει άλλο. Εάν δεν συμβεί τώρα, θα βγει ο "κανένας", που είπε και ο Λαζόπουλος προχθές. Το πιστεύω, γιατί μπήκε άλλη γενιά στα πράγματα. Ο κόσμος έχει πια αγανακτήσει. Φέρνουμε τον ένα, διώχνουμε τον άλλο. Έλα εσύ, φύγε εσύ. Πάλι τα ίδια; Δεν τους παίρνει, πρέπει ν' αλλάξουν τα πράγματα. Πρέπει να μαζέψουν την οικονομία, που μας καίει όλους μας, να ξαναδούν τη φορολόγηση και να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, ειδικά στα τρόφιμα».
Η κ. Ελένη, συνταξιούχος σήμερα, παραδέχθηκε ότι δύσκολα τα «φέρνει βόλτα» και τόνισε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερα μέριμνα για όλους εκείνους που καλούνται να ζήσουν «με τρεις κι εξήντα».
«Θα πάω να ψηφίσω», υπογράμμισε η κ. Ελένη, επισημαίνοντας ότι «πρέπει ν' αλλάξουν πολλά πράγματα. Η σύνταξη που μου δίνει η τωρινή κυβέρνηση δεν μου φτάνει να πληρώσω το ρεύμα, το νερό και αυτά. Μου φέρανε τον λογαριασμό του νερού να τον πληρώσω. Ήταν 82,5 ευρώ. Και για το νερό ήταν 15 ευρώ. Λοιπά, λοιπά, λοιπά. Ποια είναι τα λοιπά; Πρόσφατα έχασα τον άντρα μου. Είμαι μόνη μου τώρα. Ένα γιαούρτι το τρώω. Αυτή η κατάσταση, όμως, η φτώχεια, η ακρίβεια, καίει τον φτωχό άνθρωπο. Και κάτι ακόμη: σεβασμό στους συνταξιούχους. Να μην τους αντιμετωπίζουν με άσχημο τρόπο».
Εκ φύσεως αισιόδοξος άνθρωπος, αλλά απαισιόδοξη για την επόμενη ημέρα των εκλογών δήλωσε η κ. Βάσω. «Και βέβαια θα πάω να ψηφίσω. Δεν νομίζω, όμως, ότι θ' αλλάξει κάτι. Τα ίδια θα είναι και μετά. Απλά εγώ το χρέος μου θα το κάνω. Συνήθως δεν είμαι απαισιόδοξη», σημείωσε, απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, «αλλά από τις εκλογές δεν έχω να περιμένω κάτι. Ίσως κάτι ν' αλλάξει λίγο. Πολλά πράγματα όχι. Η ουσία θα είναι ίδια», μας είπε.
Συγκρατημένα αισιόδοξη η κ. Σοφία, η οποία επίσης θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα. «Περιμένω να γίνουν αλλαγές στα πάντα. Στην οικονομία, να τονωθεί η αγορά, στο περιβάλλον, να στηριχθεί η ελληνική οικογένεια. Πολλά ζευγάρια σκέφτονται να κάνουν παιδιά, γιατί οικονομικά δεν βγαίνουν. Οι μισθοί είναι πάρα πολύ χαμηλοί. Και στις γυναίκες και στους άντρες. Και όταν το αποφασίζουν και κάνουν παιδί και η μητέρα είναι εργαζόμενη υπάρχει πρόβλημα. Όλα αυτά τα προβλήματα και άλλα πολλά πρέπει να τα δουν όσοι μας κυβερνούν», σημείωσε.
Ξεκάθαρη η κ. Χρυσούλα. «Δεν ελπίζω σε τίποτα, γιατί αυτό μας έχουν δείξει χρόνια τώρα και οι μεν και οι δε». Στην ερώτησή μας: «είστε, δηλαδή, απαισιόδοξη;», η απάντησή της ήταν αφοπλιστική: δεν είμαι απαισιόδοξη, αυτοί έχουν πρόβλημα».
Σύμφωνα με την κ. Αλέκα, «πρέπει ν' αλλάξουν τα πάντα». Η ίδια δήλωσε «πάρα πολύ απογοητευμένη» από τη σημερινή κυβέρνηση, τόνισε ότι «υπάρχουν δυνατότητες για αλλαγή» και κατέληξε λέγοντας: «εννοείται ότι θ' αλλάξουν».
Η κ. Μίνα, που διατηρεί κατάστημα ρούχων, τόνισε, από την πλευρά της, ότι «το πρώτο θέμα που πρέπει ν' αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι η τόνωση της αγοράς. Και η αγορά δεν είναι μόνο οι μαγαζάτορες, είναι και το καταναλωτικό κοινό. Άρα, η μεσαία τάξη πρέπει να τονωθεί», τόνισε και πρόσθεσε ότι «θα πάω οπωσδήποτε να ψηφίσω».
Για την κ. Άννα πρώτη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων. «Οι μισθοί έχουν πιάσει πάτο. Δεν έχουμε καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ξέρω τι κάνουν όλοι οι πολιτικοί, αλλά παίρνουμε μόνο όλα τα άσχημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα καλό δεν έχουμε πάρει ποτέ. Νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει να δώσουν βάρος πρώτα στο οικονομικό και μετά στην ασφάλιση. Οπωσδήποτε. Από 'κει και πέρα είναι χίλια δυο τα θέματα, στα οποία πρέπει να δοθούν λύσεις», ανέφερε η κ. Άννα, τονίζοντας ότι «βέβαια και θα ψηφισω. Δεν θα καταψηφίσω. Θα ψηφίσω συνειδητά».
Για την κ. Ρόη, η οποία επίσης θα ψηφίσει, η ακρίβεια και τα εργασιακά θέματα είναι αυτά στα οποία θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την ίδια, παραμένουν ζητούμενο «οι καλύτερες συνθήκες εργασίας. Να σταματήσει η εκμετάλλευση των εργαζομένων με αυτά τα τρίωρα, τετράωρα. Και να είναι όλοι ασφαλισμένοι».
Απαισιόδοξη δήλωσε η κ. Αθηνά, η οποία πάντως θα πάει και αυτή να ψηφίσει. «Δεν νομίζω ότι θα έχουμε μεγάλες αλλαγές. Δεν πιστεύω», ανέφερε.
Από την πλευρά της, η κ. Ελεάνα επισήμανε ότι πρέπει «να δοθεί προτεραιότητα στην εργασία, για καλύτερους μισθούς, ασφάλιση, καθώς και να διευκολυνθεί η εργαζόμενη μητέρα».
«Λιγότερη γραφειοκρατία» και «καλύτερες συνθήκες εργασίας» ζήτησε η κ. Αντωνία, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει «να πληρώνονται καλύτερα οι εργαζόμενοι και να υπάρχει έλεγχος για το εάν ασφαλίζονται».
Τέλος, η κ. Μάρω μας είπε ότι «κατά 99% δεν θα πάω να ψηφίσω, γιατί δεν περιμένω τίποτα. Δεν βλέπω τίποτα ενδιαφέρον. Επομένως, γιατί να πάω;»
Στην παρατήρησή μας ότι υπάρχει και η άλλη άποψη, σύμφωνα με την οποία κάθε πολίτης οφείλει να χρησιμοποιεί το σημαντικότερο «όπλο» που έχει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, την ψήφο του, μας απάντησε ότι «αυτά μου λέει και ο γιος μου. Εγώ του λέω ότι δεν το βλέπω έτσι. Και αν τελικά πάω είναι γιατί θα με πάει εκείνος. Δεν νομίζω, πάντως, ότι θ' αλλάξει κάτι την επόμενη ημέρα. Και αν αλλάξει κάτι, ίσως να είναι προς το χειρότερο».

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου