Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
«Παιχνίδια» εργολάβων

Καταγγελίες
Νομάρχη Χανίων
και Δημάρχου
Σούδας


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Μείζον θέμα έχει προκύψει, το τελευταίο διάστημα, με τους διαγωνισμούς πολλών δημοσίων έργων στο Νομό Χανίων, αφού οι προσφορές που καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι είναι, πλέον, ιδιαίτερα χαμηλές, γεγονός που δημιουργεί υπόνοιες για μεταξύ τους συννενοήσεις, ώστε να μοιράζονται τα έργα.
Σχετική καταγγελία έκανε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Χανίων ο δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περάκης, ο οποίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στα «Χ.Ν.» στις 29 Αυγούστου, «τόνισε πως σε πρόσφατο διαγωνισμό για την αποχέτευση και οι 5 προσφορές που έγιναν είχαν διαφορά 1% μεταξύ τους και η μεγαλύτερη δεν ξεπέρασε το 11% με αποτέλεσμα να ακυρώσει τη δημοπρασία και πως οι Δήμοι θα πρέπει να δουν το θέμα γιατί δεν μπορεί ούτε να υπάρχουν εκπτώσεις που να φτάσουν στο 70% ούτε όμως και στο 11%».
Την καταγγελία Περάκη επιβεβαίωσε στα «Χ.Ν.» ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης, όταν ρωτήθηκε σχετικά.
«Πραγματικά, τους προηγούμενους μήνες είχαμε μεγάλο ανταγωνισμό και μεγάλες εκπτώσεις σε όλα τα έργα που δημοπρατούσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων. Το τελευταίο διάστημα, τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες, στα έργα που δημοπρατούνται υπάρχουν, κατά την άποψή μου, εξωφρενικά μικρές εκπτώσεις. Οι εκπτώσεις είναι τόσο μικρές, που μπορεί στον οποιονδήποτε φορέα που υλοποιεί έργο να δημιουργηθούν ακόμα και υποψίες ή υπόνοιες ότι πιθανόν να υπάρχει μια μορφή συνεννόησης μεταξύ των εργολάβων», δήλωσε ο κ. Αρχοντάκης.
Ερωτηθείς τι πρόκειται να πράξει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο νομάρχης Χανίων δήλωσε ότι «στις αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Επιτροπής Έργων και Οικονομικών είναι να κατοχυρώσει τον διαγωνισμό ή να μην τον κατοχυρώσει. Να κρίνει συμφέρουσα τη διαδικασία ή να την κρίνει ασύμφορη. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, κι εγώ προσωπικά, με βάση το συμφέρον του έλληνα φορολογoύμενου θα κάνουμε το σωστό όταν έρθει η εισήγηση από τη συγκεκριμένη Επιτροπή».
Και πρόσθεσε: «Το σωστό θα το δούμε όταν βγουν τα επίσημα πρακτικά του διαγωνισμού, θα δούμε εάν τελικά το έργο είναι, με βάση τις οικονομικές προσφορές που κατατέθηκαν από τους εργολάβους, προς το συμφέρον της τοπικής οικονομίας και του έλληνα φορολογούμενου. Δεν μπορώ να γνωρίζω πώς θα χειριστούμε την όλη διαδικασία. Είναι θέμα νομικό, θα το δούμε, και θα κάνουμε σίγουρα το σωστό».
Μέχρι πρόσφατα οι εκπτώσεις που προσέφεραν οι εργολάβοι στους διαγωνισμούς έργων ήταν πολύ υψηλές, σε ορισμένες περιπτώσεις «άγγιζαν» το 70%, γεγονός που είχε προκαλέσει αρνητικά σχόλια, δεδομένου ότι υπήρχε μία έντονη ανησυχία σχετικά με την ποιότητα των έργων.
«Έχετε δίκιο», ανέφερε ο κ. Αρχοντάκης κληθείς να σχολιάσει την παραπάνω επισήμανση. «Γι' αυτό κι εμείς προσπαθούμε να είναι η ποιότητα αυτή που πρέπει να είναι. Υπήρξε διάστημα που ανέβηκαν αρκετά οι εκπτώσεις, λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ των εργολάβων, κάτι που είναι δικό τους θέμα, το πώς, δηλαδή, χειρίζονται τις επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά εμάς, βεβαίως εμείς αποδεχόμαστε τη μεγάλη έκπτωση, υπογράφουμε τις συμβάσεις με τους εργολάβους και από 'κει και πέρα είναι υποχρέωσή μας να έχουμε σωστή επίβλεψη και να μην παραλαμβάνουμε έργο, το οποίο πιθανόν να μην είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι. Υπάρχει, λοιπόν, μια μεγάλη ευθύνη από μεριάς δικής μας, οπωσδήποτε, και από μεριάς της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, να επιβλέπει σωστά και να παραλαμβάνει ένα άρτιο έργο».
Ερωτηθείς αν αυτό συμβαίνει, δεδομένου ότι κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί κακοτεχνίες ή αστοχίες σε έργα, ο κ. Αρχοντάκης σημείωσε πως «θεωρώ ότι αυτό γίνεται. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια από τον οποιονδήποτε ότι ένα έργο έχει μια κακοτεχνία ή ότι χρησιμοποιήθηκε ένα άλλο υλικό ή οτιδήποτε, αυτό μπορεί να μας το καταγγείλει και να το ελέγξουμε. Θεωρώ, όμως, ότι η επίβλεψη, το τελευταίο διάστημα, είναι σωστή και τα έργα που υλοποιούνται και παραλαμβάνονται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων είναι αυτά που θα έπρεπε να είναι».

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου