Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Κάθε μέρα
κρούσματα
της γρίπης

Τουλάχιστον
τρεις μαθητές
νόσησαν
από τον ιό

Κάλεσμα
της Διοίκησης
του Νοσοκομείου
σε γιατρούς,
νοσηλευτές
και ευπαθείς
ομάδες
του πληθυσμού
να εμβολιαστούν


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Κρούσματα του ιού της νέας γρίπης καταγράφονται, πλέον, καθημερινά στον Νομό Χανίων. Ένα βρέφος έξι μηνών, μία έγκυος γυναίκα, μία πνευμονολόγος και μία μαία είναι μεταξύ των πασχόντων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δύο, περίπου, εβδομάδες νόσησαν τουλάχιστον τρεις μαθητές σε Γυμνάσια - Λύκεια της πόλης των Χανίων, γεγονός που δεν ανακοινώθηκε.
Την ίδια ώρα, κάλεσμα σε όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν απηύθυναν χθες ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων, Κώστας Δανδουλάκης και ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής και διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ιδρύματος, Γιώργος Αρχοντάκης.
Ο εμβολιασμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας ξεκίνησε χθες το πρωί. Μέχρι τη 1 το μεσημέρι είχαν εμβολιαστεί περίπου τριάντα άτομα, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, Πέτρος Νικητάκης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που έκανε το εμβόλιο.
«Ότι θα υπάρχει συμμετοχή αυτό είναι δεδομένο. Σε ποιο βαθμό, θα φανεί στη διάρκεια της εβδομάδας που θα πρέπει να εμβολιαστεί το προσωπικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιος που δεν θα εμβολιαστεί τώρα, αλλά θα θελήσει να το κάνει στο μέλλον, δεν θα μπορέσει να εμβολιαστεί», δήλωσε στα «Χ.Ν.» ο κ. Δανδουλάκης.

ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να νοσηλεύεται -από τις 7 Νοεμβρίου- στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σε σοβαρή κατάσταση, ο 40χρονος Βούλγαρος, ο οποίος έχει προσβληθεί από τη νέα γρίπη.
Παράλληλα, από την προηγούμενη Παρασκευή μέχρι και χθες είχαν επιβεβαιωθεί έξι νέα κρούσματα, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος έξι μηνών, μία έγκυος, μία γιατρός - πνευμονολόγος του Νοσοκομείου Χανίων, μία μαία, καθώς και δύο ακόμη άτομα νεαρής ηλικίας, όπως γνωστοποίησε ο κ. Δανδουλάκης (για τη μαία και τα δύο άτομα νεαρής ηλικίας υπήρχε σχετικό ρεπορτάζ των «Χ.Ν.» στο φύλλο του Σαββάτου).

ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με τον εμβολιασμό και όλα τα θέματα που αφορούν τη νέα γρίπη συζητήθηκαν χθες το πρωί στη διάρκεια συνάντησης των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου, υπό την προεδρία του κ. Δανδουλάκη. Τόσο ο διοικητής του ιδρύματος, όσο και ο κ. Αρχοντάκης τάχθηκαν υπέρ του εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού.
Ανάλογη ήταν και η θέση του παθολόγου - λοιμωξιολόγου της Α’ Παθολογικής Κλινικής και μέλους της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Χανίων, Παναγιώτη Φανουργιάκη, ο οποίος ενημέρωσε το προσωπικό για τη νέα γρίπη, χθες το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του ιδρύματος.
«Υπάρχει ανάγκη εμβολιασμού. Αυτό δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα», δήλωσε στα «Χ.Ν.» ο κ. Φανουργιάκης, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί «θα δημιουργηθεί πρόβλημα, κατ’ αρχήν, στο Σύστημα Υγείας. Δηλαδή, επειδή η πανδημία σημαίνει περισσότερα κρούσματα απ’ ό,τι η εποχική γρίπη -υπολογίζονται πέντε φορές παραπάνω- ακόμα και αν οι επιπλοκές είναι ίδιες με αυτές της εποχικής γρίπης, θα χρειαστούμε νοσηλείες και σε Μονάδες Εντατικές Θεραπείας και στους θαλάμους. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πρόβλημα στη διαχείριση των περιστατικών, διότι αυτή το διάστημα νοσηλεύονταν ταυτόχρονα τρία περιστατικά με τη νέα γρίπη και αμέσως - αμέσως δημιουργήθηκε πρόβλημα στο Νοσοκομείο. Λύθηκε, βέβαια, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι αν αυτά τα 3 γίνουν 13 ή 23 θα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα. Αν τιναχθεί το Σύστημα Υγείας στον αέρα θα στερηθούν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και κρεβάτια νοσηλείας άνθρωποι οι οποίοι επίσης θα τα έχουν ανάγκη και δεν θα έχουν γρίπη», υπογράμμισε ο κ. Φανουργιάκης.
Ο ίδιος επεσήμανε πως «σε ατομικό επίπεδο φαίνεται ότι αυτή η γρίπη είναι χειρότερη. Και το ποσοστό θανάτων που δίνεται είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό της εποχικής γρίπης και οι επιπλοκές είναι περισσότερες. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι προσβάλλονται σημαντικά ηλικίες από 25 μέχρι 65 ετών και δεν έχουμε τόσο μεγάλη προσβολή στους άνω των 65 όπως συμβαίνει με την εποχική γρίπη».
Καταλήγοντας, ο κ. Φανουργιάκης υπογράμμισε ότι «η λύση είναι τα μέτρα υγιεινής, η πρόληψη ή η θεραπεία με αντιικά φάρμακα σε αυτούς που τα χρειάζονται και έχουν ένδειξη και ο μαζικός εμβολιασμός, που θεωρώ ότι είναι η ορθολογικότερη μέθοδος. Ας μην ξεχνάμε ότι οι εμβολιασμοί έχουν απαλλάξει την ανθρωπότητα από πολλές μάστιγες. Στην τεχνολογία του νέου εμβολίου δεν αλλάζει τίποτα, είναι ίδια η τεχνολογία με αυτή του εμβολίου για την εποχική γρίπη, οι παρενέργειες είναι πάρα πολύ λίγες, άρα, αν εμβολιαστούμε, το όφελος για την κοινωνία και για τον καθένα από εμάς ατομικά θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος που θα πληρώσει η κοινωνία και ο καθένας από εμάς ατομικά εάν δεν το πράξουμε».

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Κρούσματα και σε σχολεία


Τουλάχιστον τρεις μαθητές έχουν προσβληθεί μέχρι σήμερα από τη νέα γρίπη σε σχολεία (Γυμνάσια - Λύκεια) της πόλης
των Χανίων, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επρόκειτο για μεμονωμένα περιστατικά ανά σχολείο, τα οποία δεν ανακοινώθηκαν, προκειμένου να μην επικρατήσει πανικός σε γονείς και μαθητές. Τα παιδιά έκαναν τις αναγκαίες εξετάσεις, που επιβεβαίωσαν ότι έπασχαν από τον ιό της νέας γρίπης, και, εν συνεχεία, παρέμειναν στα σπίτια τους ακολουθώντας την αναγκαία φαρμακευτική αγωγή.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων, Νίκος Βεστάκης δεν επιβεβαίωσε χθες, ούτε διέψευσε, ωστόσο, τις παραπάνω πληροφορίες.
Ερωτηθείς σχετικά με την ετοιμότητα της Διεύθυνσης και των σχολείων για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, δήλωσε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι στον Νομό μας. Σε όλα τα σχολεία υπάρχει οργάνωση σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου. Σε κάθε τάξη σχολείου υπάρχει αντισηπτικό και οι τουαλέτες καθαρίζονται πολύ συχνά, σχεδόν σε κάθε διάλειμμα. Παράλληλα, εμείς καταγράφουμε τους μαθητές που είναι άρρωστοι και πιθανόν να είχαν κάποιο πρόβλημα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και αυτό με τη σειρά του στη συνέχεια με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και με το Νοσοκομείο κι έτσι μπορούμε και διασταυρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε αν κάποιος ήταν φορέας της γρίπης».
Ο κ. Βεστάκης σημείωσε ακόμη ότι «είμαστε έτοιμοι για τον εμβολιασμό -οποιοσδήποτε θέλει να κάνει το εμβόλιο όταν έρθει η σειρά του να το κάνει- και γενικά μπορώ να πω ότι και στα φροντιστήρια, απ’ όπου πέρασα προσωπικά, τα απογεύματα, μαζί με την αρμόδια Επιτροπή, έχουν παρθεί τα αναγκαία μέτρα. Σ’ ένα - δύο φροντιστήρια Αγγλικών διαπίστωσα ότι υπήρχαν πετσέτες υφασμάτινες και ζήτησα να πάρουν πετσέτες μίας χρήσεως».

ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ
ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ


Κανένα κρούσμα δεν έχει αναφερθεί στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία του Νομού, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων, Νεκτάριος Πετράκης.
Ο κ. Πετράκης τόνισε ότι «σε καθημερινή βάση δηλώνονται στο Υπουργείο Παιδείας, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, οι απουσίες που έχει καταγράψει το σχολείο σε επίπεδο τμήματος. Αυτό σημαίνει ότι όπου παρατηρηθεί μεγάλος αριθμός απουσιών και επαναλαμβανόμενος, χωρίς να προκύψει άλλη ειδοποίηση, μπορούν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες να εξετάσουν τις συγκεκριμένες απουσίες των μαθητών. Από 'κει και πέρα μέχρι στιγμής στον Νομό Χανίων από όσο γνωρίζουμε δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα στα σχολεία και βέβαια πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς ότι όταν το παιδί είναι σε εμπύρετη κατάσταση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να το στέλνουν στο σχολείο. Όταν, δε, διαπιστώσουν ότι έχει τον ιό Η1Ν1 θα πρέπει να ενημερώσουν το σχολείο και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες προκειμένου να αποφασιστεί αν το σχολείο πρέπει ή όχι να κλείσει, ολόκληρο ή ένα τμήμα κ.λπ.».
Ο κ. Πετράκης ανέφερε, ακόμη, ότι «στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Χανίων έχουν ληφθεί από τους συναδέλφους όλα τα απαραίτητα μέτρα που έχουν συσταθεί από την Πολιτεία προκειμένου να εξυπηρετήσουν την υγιεινή και την ασφάλεια των σχολικών χώρων. Άρα και οι καθαρίστριες προσπαθούν όσο είναι δυνατόν να κρατήσουν τους χώρους σε απόλυτη καθαριότητα και έχουν αγοραστεί ειδικά σαπούνια στις τουαλέτες, αλλά και μέσα στις τάξεις, προκειμένου τα παιδιά να μπορούν να πλένουν τα χέρια τους συχνά. Υπάρχουν και χαρτομάντηλα, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να τα χρησιμοποιούν και στη συνέχεια να τα πετάνε. Όμως μέχρι στιγμής όλο το κόστος αυτό -που είναι πολύ μεγάλο- το έχει επωμιστεί η Σχολική Επιτροπή εις βάρος, βεβαίως, των άλλων της εξόδων», κατέληξε ο κ. Πετράκης.

«Ναι» στο εμβόλιο

• «Σαφέστατα και πρέπει να κάνουμε τον εμβολιασμό, αφ’ ενός μεν οι υγειονομικοί και για λόγους κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους ασθενείς τους, αλλά γενικότερα ο πληθυσμός πρέπει να το κάνει το εμβόλιο, διότι δεν έχει κανένα απολύτως κίνδυνο ή περισσότερες επιπλοκές απ’ ό,τι έχει το εμβόλιο της κοινής γρίπης. Ξενίζει ότι ορισμένοι βγήκαν από το πουθενά και τάσσονται κατά του εμβολιασμού».

Πέτρος Νικητάκης, προϊστάμενος του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Χανίων.

• «Υπάρχει ανάγκη εμβολιασμού. Αυτό δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σε ατομικό επίπεδο φαίνεται ότι αυτή η γρίπη είναι χειρότερη. Και το ποσοστό θανάτων που δίνεται είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό της εποχικής γρίπης και οι επιπλοκές είναι περισσότερες».

Παναγιώτης Φανουργιάκης, παθολόγος - λοιμωξιολόγος της Α' Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων.

• «Θα εμβολιαστώ εντός των προσεχών ημερών. Νομίζω ότι σωστό είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος και ειδικότερα οι πληθυσμιακές ομάδες που έχουν αυξημένους λόγους να το κάνουν».

Γιάννης Χριστουλάκης, αναπληρωτής διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων.


Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου