Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΟΡΕΥΤΑΚΗ
Εξηγήσεις για γέλια και για κλάματα
από την Ελληνική Δημοκρατία

Στο Ευρωπαϊκό
Δικαστήριο
Ανθρωπίνων
Δικαιωμάτων

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Με το επιχείρημα ότι οι Ελληνικές Αρχές δεν μπορούσαν να κάνουν πρόβλεψη για την επικινδυνότητα του Ζαχαρία Λαγουδάκη, ο οποίος δολοφόνησε τον χανιώτη φοιτητή Μανώλη Χορευτάκη, στις 16 Μαΐου 2008, σε κεντρικό δρόμο του Ρεθύμνου, αποπειράται η ελληνική κυβέρνηση να αιτιολογήσει, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την αποφυλάκιση του εν λόγω ατόμου, το οποίο είχε καταδικαστεί για ληστεία μετά φόνου.
Με άλλα λόγια, η Ελληνική Δημοκρατία ισχυρίζεται πως δεν μπορούσε να προβλεφθεί ότι ο Ζαχαρίας Λαγουδάκης θα σκότωνε και άλλα άτομα όταν έβγαινε από τη φυλακή. Και αυτό γιατί για την επικινδυνότητα ελήφθηκε υπόψη μόνο η διαγωγή του στις φυλακές και όχι η προηγούμενη ζωή του!
«Προσπάθεια αποφυγής ευθυνών και αποτροπής, με κάθε τρόπο, της παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τυπικούς και δη τυπολατρικούς λόγους» χαρακτηρίζουν οι συνήγοροι της οικογένειας Χορευτάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης τις παρατηρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Τονίζουν, δε, ότι οι παρατηρήσεις αυτές «δεν αγγίζουν την ουσία. Αυτή συνίσταται, λακωνικά, στο ότι “αν ο κατάδικος δεν είχε απολυθεί από τις φυλακές, με παράνομες μεθοδεύσεις και επεμβάσεις, το θύμα δεν θα είχε σκοτωθεί απ’ αυτόν, αλλά θα ζούσε σήμερα”».
Ως γνωστόν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε την Ελλάδα σε απολογία, ζητώντας από τη χώρα μας να απαντήσει, μεταξύ άλλων, αν στην περίπτωση της δολοφονίας του Μανώλη Χορευτάκη από τον Ζαχαρία Λαγουδάκη, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί από τις φυλακές Αλικαρνασσού, αν και δεν συνέτρεχαν οι αναγκαίοι όροι και προϋποθέσεις, «οι Ελληνικές Αρχές εξεπλήρωσαν ικανοποιητικά την υποχρέωσή τους να προστατεύσουν το δικαίωμα στη ζωή» του άτυχου φοιτητή, όπως διαγορεύει το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγαν οι γονείς του Μανώλη Χορευτάκη, Μανώλης και Ειρήνη, διά μέσου των συνηγόρων τους και η προσφυγή τους έγινε κατ’ αρχήν παραδεκτή, γεγονός που οι δικηγόροι της οικογένειας είχαν χαρακτηρίσει εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, δεδομένου ότι, συνήθως, στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, που η υπόθεση Χορευτάκη πέρασε, οι προσφυγές κατά των κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απορρίπτονται κατά ποσοστό 97% περίπου, ως απαράδεκτες.
«Αναμένεται, πλέον, να πληροφορηθούμε αν η ελληνική κυβέρνηση, στην απολογία της, θα υπερασπιστεί τις φυλακές και τα δικαστήριά της, που αφήνουν ελεύθερους φονιάδες να σκοτώνουν ανυποψίαστα παιδιά, όταν αυτά κυκλοφορούν στους δημόσιους δρόμους. Ή αν, κατά το στάδιο “του φιλικού διακανονισμού”, που της παρέχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αποδεχθεί να λάβει όλα τα νομοθετικά και άλλα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία του “δικαιώματος στη ζωή” όσων κυκλοφορούν στην επικράτεια της Ελληνικής Δημοκρατίας», είχε επισημάνει πρόσφατα στα «Χ.Ν.» ο συνήγορος της οικογένειας Χορευτάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ανδρέας Αναγνωστάκης.
Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ
Για την υπόθεση Χορευτάκη, η Ελληνική Δημοκρατία, ύστερα από παρατάσεις των προθεσμιών κατάθεσης που ζήτησε -η τελευταία έληξε στις 25 Ιανουαρίου 2010- υπέβαλε, και μάλιστα κατά μία ημέρα εκπρόθεσμα, τις ζητηθείσες παρατηρήσεις. Σ’ αυτές, απολογούμενη, ισχυρίζεται πως οι προσφεύγοντες γονείς του νεκρού παιδιού μπορούν ν’ ασκήσουν αγωγές κακοδικίας και μηνύσεις κατά των δικαστών που απόλυσαν τον κατάδικο, καθώς και να υποβάλλουν μηνύσεις κατά των υπαλλήλων των φυλακών που έδωσαν «πιστοποιητικά καλής διαγωγής» στον κατάδικο για παράβαση καθήκοντος κ.λπ. Άλλως πως πρέπει να αναμένεται η περάτωση των δικών στην Ελλάδα (π.χ. απόφαση του Εφετείου Κρήτης) για να διαπιστωθεί τελικά πως ο κατάδικος πράγματι σκότωσε τον φοιτητή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ζαχαρίας Λαγουδάκης δεν τ’ αρνείται και μάλιστα καταδικάστηκε, στις 30 Σεπτεμβρίου 2009, σε ισόβεια κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου.
Ακόμη, η Ελληνική Δημοκρατία ισχυρίζεται ότι στην απόλυση, με όρους, του συγκεκριμένου κατάδικου δεν υπήρξε καμία παράλειψη των Ελληνικών Αρχών. Σημειώνει ότι το Συμβούλιο Εφετών Κρήτης απόλυσε αυτόν τηρώντας τους νόμους του ελληνικού κράτους και στηρίχτηκε -επιτρεπτά- σε έκθεση του διευθυντή των φυλακών Αλικαρνασσού και σε αποφάσεις, με ακυρώσεις και διαγραφές, των πειθαρχικών ποινών, που του είχαν επιβληθεί στις φυλακές.
Τέλος, η κυβέρνηση παραθέτει πως ο θεσμός της υφ’ όρο απόλυσης στην Ελλάδα παρέχει επαρκείς εγγυήσεις για την προστασία της ελληνικής κοινωνίας.
Σημειώνεται ότι οι συνήγοροι της οικογένειας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης έχουν προθεσμία μέχρι τις 16 Μαρτίου 2010 για να απαντήσουν και να αποκρούσουν τις παρατηρήσεις και γενικά τους ισχυρισμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου