ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απουσία στρατηγικής
Επισημάνσεις
του δημάρχου
Αμμοχώστου
από τα Χανιά
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ
Την απουσία ενιαίας στρατηγικής, οργάνωσης και συντονισμού Ελλήνων και Κυπρίων σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα του Κυπριακού επεσήμανε χθες από τα Χανιά ο δήμαρχος Αμμοχώστου και πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Αλέξης Γαλανός. “Αυτά που λέμε πολλές φορές είναι για τους καφενέδες”, είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά “δεν πιέζει την Τουρκία στον βαθμό που πρέπει”.
Ο κ. Γαλανός μίλησε για το Κυπριακό, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των «Χ.Ν.», στο περιθώριο της αντιπροσωπίας του Δήμου Αμμοχώστου και του πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα, Ιωσήφ Ιωσήφ στους τάφους των Βενιζέλων (ρεπορτάζ στη σελίδα 31).
«Σήμερα, δυστυχώς, βρισκόμαστε σε μία έξαρση της τουρκικής επιρροής, σε μια αναβάθμιση της Τουρκίας, για γεωπολιτικούς και στρατηγικούς λόγους. Ίσως η ίδια η Τουρκία να διαφημίζει περισσότερο τον ρόλο της. Στην πραγματικότητα η Τουρκία δεν λογοδοτεί σε κανένα και ενθαρρύνεται σε αυτό από τους συμμάχους της», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής.
Και πρόσθεσε: «Εκείνο το οποίο εμείς πρέπει να επιζητούμε είναι η λύση για να επανενώσουμε την Κύπρο και να τερματιστεί η τουρκική παρουσία και οι έποικοι στην Κύπρο. Από την άλλη, όμως, δεν πρέπει να απαλλάσσουμε και να απενεχοποιούμε την Τουρκία όσον αφορά το θέμα της παρουσίας στρατευμάτων της σε ευρωπαϊκά εδάφη -γιατί είναι Ευρώπη η Κύπρος- όπως και για το θέμα των προσφύγων, ιδιαίτερα της μεγαλύτερης προσφυγικής πόλης, της Αμμοχώστου, την οποία για 35 και πλέον χρόνια την έχουν κλείσει οι Τούρκοι, την καταστρέφουν συστηματικά και είναι ένα έγκλημα πολέμου σε καιρό ειρήνης. Έχουν καταδικαστεί από επανειλημμένα ψηφίσματα, όμως, δυστυχώς, εμείς -και το λέω με καθαρή καρδιά- δεν διεκδικούμε και δεν πιέζουμε την Τουρκία στον βαθμό που πρέπει».
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι Ελληνοκύπριοι ενδεχομένως να μην έχουν την απαιτούμενη διαπραγματευτική ισχύ και ικανότητα, ο κ. Γαλανός απάντησε: «Όχι, δεν είναι αυτό, διότι όταν κινηθούμε συντονισμένα παίρνουμε πολλά πράγματα, εξ ου και το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που ζητά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Νομίζω ότι απλούστατα δεν συντονιζόμαστε μεταξύ μας και ως Έλληνες - Κύπριοι και ως Ελληνισμός γενικότερα και κατατρωγόμαστε στα εσωτερικά μας, στις αντιπαλότητές μας, αυτά που λέμε πολλές φορές είναι για τους καφενέδες, χωρίς να κοιτάζουμε μια ενιαία στρατηγική πώς να δυσκολέψουμε την Τουρκία. Πιστεύω ότι είναι έλλειψη οργάνωσης, συντονισμού και στρατηγικής, πράγμα το οποίο δυστυχώς η Τουρκία διαθέτει».
Φειδωλός και γενικόλογος στις δηλώσεις του για το Κυπριακό εμφανίστηκε ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Ιωσήφ Ιωσήφ.
«Υπάρχει μια κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό, αλλά δεν είναι κάτι το νέο. Ευχόμαστε να υπάρχει μια καλή συνέχεια, η Κύπρος να επανενωθεί και στο τέλος να έχουμε μια Κύπρο, ένα κράτος που θα είναι κοινός παρονομαστής όλων των Κυπρίων».
Στην παρατηρήσή μας ότι αυτό ακούγεται περισσότερο ως ευχή και στην ερώτηση «αν μπορεί να γίνει πραγματικότητα με βάση τις απαιτήσεις της άλλης πλευράς;», ο κ. Ιωσήφ απάντησε ότι «σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις, ούτε εκτιμήσεις, αισιόδοξες ή απαισιόδοξες. Υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία των συνομιλιών και θα περιμένουμε να δούμε την κατάληξη».
Τις δηλώσεις του κ. Γαλανού, περί απουσίας ενιαίας στρατηγικής, οργάνωσης και συντονισμού Ελλήνων και Κυπρίων στο Κυπριακό κλήθηκε να σχολιάσει ο δήμαρχος Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει αρμοδιότητα στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Η αρμοδιότητά μας περιορίζεται στις αδελφοποιήσεις των Δήμων και στη συμμετοχή στα διεθνή όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από ’κει και πέρα, εμείς συμπορευόμαστε με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης που είναι σταθερές για μια δίκαια, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού», σημείωσε ο κ. Βιρβιδάκης.
Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου