Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 13/5/2010


Η συνέντευξη
Αρχοντάκη


Σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης των Χανίων, επί της οδού Κυδωνίας, ανακοίνωσε χθες και επίσημα την υποψηφιότητά του για το νέο Δήμο Χανίων ο νομάρχης, Γρηγόρης Αρχοντάκης. «Για να μη χαλάσει το γούρι», σημείωσε -χαμογελώντας- στενός του συνεργάτης, υπονοώντας ότι πριν από τέσσερα χρόνια στο ίδιο ξενοδοχείο ο κ. Αρχοντάκης είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη Νομαρχία.

Το «παρών» στη συνέντευξη, πέραν δύο στενών του συνεργατών από τη Νομαρχία, έδωσε μόνο η σύζυγός του. «Ζήτησα να μην είναι κανείς μαζί μου, εκτός από τη γυναίκα μου, για να μη δημιουργηθούν συνειρμοί του τύπου: γιατί είναι αυτός, πώς είναι, γιατί δεν είναι, κ.λπ.», διευκρίνισε ο κ. Αρχοντάκης, ξεκινώντας τη συνέντευξη.

Δευτερόλεπτα νωρίτερα, είχε φροντίσει να ξεκουμπώσει το σακάκι του και να ισιώσει τη γραβάτα του, μετά από προτροπή της συζύγου του, η οποία εμφανίστηκε με αθλητική εμφάνιση, σε αντίθεση με τον νομάρχη που το «πρωτόκολλο» επέβαλε κοστούμι, κόκκινη γραβάτα, (την έκανε... μόδα, χρόνια πριν, ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης), κόντρα ξύρισμα και ζελέ στο μαλλί. Άλλωστε, στις εκλογικές αναμετρήσεις η εικόνα κάθε υποψήφιου παίζει πάντα ρόλο, τουλάχιστον για ένα τμήμα του εκλογικού σώματος.

Επί της ουσίας, τώρα. Ο κ. Αρχοντάκης προετοιμάζεται αρκετούς μήνες, μεθοδευμένα και συγκροτημένα, με στόχο να διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου στο νέο Δήμο Χανίων που θα δημιουργηθεί με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης».

Η προετοιμασία φαίνεται ότι ξεκίνησε -για τα καλά- όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη διοικητική μεταρρύθμιση, δηλαδή, μεταξύ άλλων, στην κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Άλλωστε, ο κ. Αρχοντάκης διευκρίνισε χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι τον ενδιαφέρει ο νέος Δήμος Χανίων, εξαιτίας της πρόκλησης του «Καλλικράτη». Αν ο «Καλλικράτης» δεν προχωρούσε είτε θα ήταν και πάλι υποψήφιος νομάρχης είτε θα πήγαινε σπίτι του, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Με το ξεκίνημα της προετοιμασίας, ο κ. Αρχοντάκης γνώριζε ότι δεν θα μπορούσε να ελπίζει σε στήριξη της υποψηφιότητάς του από τα δύο μεγάλα κόμματα. Στη Ν.Δ. του κ. Αντώνη Σαμαρά ο κ. Αρχοντάκης δεν έχει θέση, όπως ο ίδιος δήλωσε όταν αποχώρησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο οποίο είχε εγγραφεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα, προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη για την προεδρία. Έκλεισε, έτσι, την πόρτα.

Στο ΠΑΣΟΚ ακούγονταν ανεπίσημα κάποιοι... ψίθυροι, από ελάχιστους, περί στήριξης του κ. Αρχοντάκη στο νέο Δήμο Χανίων. Αυτά, όμως, πριν εγγραφεί στη Ν.Δ., οπότε το σκηνικό ξεκαθάρισε απόλυτα. Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Αρχοντάκης, ο οποίος έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη -το έκανε και χθες- ότι ανήκει πολιτικά στον κεντρώο χώρο, προσανατολίστηκε -απολύτως στοχευμένα- στη συγκρότηση ενός πολυσυλλεκτικού, ενός «πολύχρωμου» ψηφοδελτίου.

Μάλιστα, έχει ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με δεκάδες συμπολίτες μας για τη στελέχωση του συνδυασμού, ενώ έχει προχωρήσει και στη διενέργεια δημοσκόπησης, προκειμένου να γνωρίζει, πριν προχωρήσει σε προτάσεις συνεργασίας, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την αποδοχή των νυν αιρετών στους περιαστικούς Δήμους των Χανίων.

Η συγκυρία (δηλαδή η αναμενόμενη μη στήριξή του από κόμματα) δείχνει να τον ευνοεί, εξαιτίας της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Ή, τουλάχιστον, αυτό επιδιώκει ο κ. Αρχοντάκης. Απολύτως κατανοητό. Το πολιτικό σύστημα (κόμματα, πολιτικοί) είναι πεσμένο στο «καναβάτσο». Δέχεται το ένα χτύπημα πίσω από το άλλο. Οι τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία έχουν προκαλέσει κύμα οργής και αγανάκτησης στους πολίτες, που ζητούν ριζικές αλλαγές, ανατροπές, ισονομία, δικαιοσύνη, εδώ και τώρα.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή τοποθέτηση του νομάρχη Χανίων. «Είναι κοινή διαπίστωση ότι το πολιτικό σύστημα δεν καταρρέει, έχει ήδη καταρρεύσει. Είναι βέβαιο ότι τα κόμματα βρίσκονται σε μια πλήρη σύγχυση. Είδαμε πρόσφατα τον αρχηγό της Ν.Δ. να κατηγορεί τον κ. Παπανδρέου για νεοφιλελεύθερη σοσιαλιστική πολιτική. Είναι σίγουρο ότι για όλους εμάς τους πολίτες οι πολιτικές αλλά και οι ιδεολογίες που εφαρμόζει ή προτείνει το ένα ή το άλλο κόμμα δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία με τα καταστατικά τους και για όλα αυτά υπάρχει μια πλήρη σύγχυση. Είμαι βέβαιος ότι πιθανόν σε κάποια χρόνια από σήμερα όλο αυτό το τοπίο θα ξεκαθαρίσει ως προς τις ιδεολογίες και ως προς τα πιστεύω και τις πολιτικές κάθε κόμματος, σημερινού ή μελλοντικού. Όταν ακούσω, όχι μόνο εγώ αλλά και οι πολίτες έναν καθαρό προγραμματικό λόγο, που θα έχει την πολιτική χροιά που πρέπει να έχει, τότε όλοι μας θα τοποθετηθούμε με βάση τα πολιτικά μας πιστεύω στο ένα κόμμα, στο δεύτερο κόμμα, στο τρίτο κόμμα, στο τέταρτο κόμμα».

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο κ. Αρχοντάκης σημείωσε, όχι τυχαία, ότι «στόχος μου είναι να δώσουμε στον συνδυασμό μας ένα κινηματικό χαρακτήρα, να απελευθερώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και να στελεχώσουμε ένα ψηφοδέλτιο με ανθρώπους ικανούς, ανιδιοτελείς, με όρεξη να προσφέρουν στον τόπο μας. Και τέτοιοι υπάρχουν πολλοί», τόνισε χθες ο υποψήφιος, πλέον, για το νέο Δήμο Χανίων.

Τέσσερα χρόνια πριν, βέβαια, τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά, καθώς ο κ. Αρχοντάκης δεχόταν με χαρά τη στήριξη της υποψηφιότητάς του για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, από το κυβερνών, τότε, κόμμα της Ν.Δ. Το υπενθύμισε χθες στον κ. νομάρχη, συνάδελφος δημοσιογράφος.

«Η Ν.Δ. μου έκανε την τιμή τότε και με στήριξε. Αν θυμάστε καλά η Ν.Δ. είχε εκείνη την περίοδο» (σ.σ. στο Νομό Χανίων) «γύρω στο 35%. Εγώ εξελέγην με 54% νομάρχης Χανίων και θέλω να πιστεύω ότι δεν στενοχώρησα, δεν πίκρανα και δεν λειτούργησα κομματικά υπέρ του ενός κόμματος ή του άλλου, σε καμιά απόφασή μου, καθόλη τη διάρκεια της θητείας μου», απάντησε ο κ. Αρχοντάκης, θέτοντας εαυτόν στην κρίση των πολιτών.

Σε ερώτηση του γράφοντος για το αν θεωρεί σήμερα, πλέον, πλεονέκτημα ή μειονέκτημα ενδεχόμενη στήριξη της υποψηφιότητάς του από ένα κόμμα (κάτι εξαιρετικά απίθανο, βέβαια, όπως προαναφέραμε), ο κ. Αρχοντάκης απέφυγε να απαντήσει.

Αρχικά ανέφερε, ότι «η πρότασή μας είναι καθαρά αυτοδιοικητική. Στην πρότασή μας δεν θα βάλουμε μέσα την κομματική χροιά. Σαφώς και η πρότασή μας είναι πολιτική, σε σχέση με τα τοπικά δεδομένα στον νέο Δήμο Χανίων. Από ’κει και πέρα, είναι ελεύθερος ο καθένας, φυσικό πρόσωπο, φορέας, να δηλώσει τη στήριξή του ή την απόρριψή του στο πρόσωπό μου. Είπατε ότι ο πιθανόν υποψήφιος στον Δήμο Χανίων, ο κ. Ντερμανάκης μου έκανε επίθεση. Είναι μια πράξη πολιτική, αντίθετη στο πρόσωπό μου».

Στην παρατήρησή μας ότι είναι απολύτως κατανοητές οι επισημάνσεις του, ωστόσο αυτές δεν απαντούν στο ερώτημα, ο κ. Αρχοντάκης ανέφερε: «Δεν μπορώ να το... Πραγματικά δεν το γνωρίζω. Αλλά δεν κινούμαι με βάση τακτικές και τι θα προκύψει αν γίνει αυτό, κ.λπ. Εγώ καταθέτω την πρότασή μου και από ’κει και πέρα...».

Και κάτι ακόμη: στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Αρχοντάκης είπε ότι, στη διάρκεια της θητείας του ως νομάρχης, συγκρούστηκε «με κατεστημένα όπου χρειάστηκε». Του ζητήσαμε να κατονομάσει τα κατεστημένα, τα συμφέροντα, στο Νομό Χανίων. Απάντησε: «Αν κάνω αναφορά σήμερα σε συμφέροντα και σε κατεστημένα νομίζω ότι θα χαθεί η τοποθέτησή μου σε σχέση με την υποψηφιότητά μου. Όποτε θέλετε, όμως, είμαι στη διάθεσή σας να μιλήσουμε και για συγκεκριμένα συμφέροντα, που λειτουργούν στα Χανιά εδώ και αρκετά χρόνια, και για συγκεκριμένα κατεστημένα».

«Είστε έτοιμος να συγκρουστείτε με αυτά;», ρώτησε συνάδελφος. «Έχω συγκρουστεί πολλές φορές. Συγκρούομαι καθημερινά και σε καμιά περίπτωση δεν είμαι συμβιβασμένος, ούτε θα συμβιβαστώ», απάντησε ο κ. Αρχοντάκης.

Η συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου