Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ:
Παρών για το αξίωμα
του δημάρχου Χανίων


Την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του δημάρχου στο νέο Δήμο Χανίων, που θα προκύψει με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», ανακοίνωσε χθες και επίσημα ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, επισημαίνοντας ότι βασικός του στόχος είναι ο συνδυασμός που θα συγκροτήσει -η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως γνωστοποίησε- να αποκτήσει κινηματικό χαρακτήρα, προκειμένου να απελευθερωθούν οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας.
Παράλληλα, ο κ. Αρχοντάκης άφησε αιχμές κατά των κομμάτων και της στάσης που κρατούν διαχρονικά στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει πλέον «να έχουν ρόλο, να δίνουν οδηγίες και να είναι αφεντικά στις τοπικές κοινωνίες και στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις». Αναλυτικότερα:

“ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” ΚΑΙ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Δηλώνω δημόσια σήμερα παρών για το αξίωμα του δημάρχου Χανίων», σημείωσε ο κ. Αρχοντάκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Χανίων. Και πρόσθεσε: «Έχω εκφράσει επανειλημμένως το ενδιαφέρον μου και τον προσανατολισμό μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και την άποψή μου για το σχέδιο "Καλλικράτης", το οποίο θεωρώ πρόκληση, ως προς τις δυνατότητες που παρέχει στις τοπικές κοινωνίες να χειριστούν μόνες τους τα θέματα που τις αφορούν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τις υποδομές και τα έργα που έχει ανάγκη η κάθε περιοχή, να δώσουν ανάπτυξη και προοπτική στον τόπο τους».
Ο κ. Αρχοντάκης παραδέχθηκε, πάντως, ότι «στην εφαρμογή του ο "Καλλικράτης" είναι σίγουρο ότι θα παρουσιάσει δυσκολίες και θα χρειαστεί μια μεταβατική περίοδος για να βρει το δρόμο του. Δυσκολίες που έχουν να κάνουν με την κατανομή του προσωπικού, με τις νέες αρμοδιότητες, με την οργάνωση των Υπηρεσιών».
Ο ίδιος τόνισε ότι «το μεγάλο στοίχημα που τίθεται με τον “Καλλικράτη”, ειδικότερα για τα Χανιά, είναι ο νέος Δήμος που θα προκύψει να προσφέρει εξίσου καλές υπηρεσίες σε όλους τους νέους δημότες του, είτε αυτοί βρίσκονται στο πιο κεντρικό είτε στο πιο απομακρυσμένο σημείο, και να δώσει προοπτικές ανάπτυξης σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα, με διάλογο και σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής».

Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ
ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ

Αναφερόμενος στον συνδυασμό του, σημείωσε ότι «η ομάδα των ανθρώπων που θα με στηρίξει σε αυτή την προσπάθεια θα προέρχεται από όλους τους ιδεολογικούς χώρους. Στόχος μου είναι να δώσουμε στον συνδυασμό μας ένα κινηματικό χαρακτήρα, να απελευθερώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και να στελεχώσουμε ένα ψηφοδέλτιο με ανθρώπους ικανούς, ανιδιοτελείς, με όρεξη να προσφέρουν στον τόπο μας. Και τέτοιοι υπάρχουν πολλοί».
Παράλληλα, ο κ. Αρχοντάκης κάλεσε «όλους τους νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα κοινά και έχουν άποψη για τα τοπικά θέματα, να επιλέξουν τον συνδυασμό που τους εκφράζει και να ασχοληθούν ενεργά. Άλλωστε είναι κοινώς γνωστό ότι ο μόνος τρόπος για να αλλάξεις ένα σύστημα είναι να το πολεμήσεις εκ των έσω».

ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Αρχοντάκης έκανε μία πολύ σύντομη αναφορά στο έργο που έχει επιτελέσει, από το 2007 μέχρι και σήμερα, η Νομαρχιακή Αρχή. «Στη διάρκεια της θητείας μου στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υλοποιήθηκε το προεκλογικό μας πρόγραμμα, σχεδόν στο σύνολό του, διεκδικήθηκαν αποτελεσματικά πόροι από το κεντρικό κράτος, έγιναν πολιτικές παρεμβάσεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στο Νομό και δόθηκε προτεραιότητα στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας. Θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό ο στόχος επιτεύχθηκε. Με καλύτερη οργάνωση των Υπηρεσιών, με διαφάνεια στις συναλλαγές, με αξιοκρατικά κριτήρια στην επιλογή προσώπων και με συγκρούσεις με κατεστημένα όπου χρειάστηκε», όπως είπε.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αρχοντάκης στην οικονομική και πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας.
«Διανύουμε ως χώρα τη δυσκολότερη περίοδο από τη μεταπολίτευση και μετά, αντιμετωπίζοντας μια μεγάλη οικονομική κρίση, αλλά και μια κρίση θεσμών και αξιών που δημιουργούν ανασφάλεια και δικαιολογημένο θυμό και οργή στην κοινωνία», ανέφερε ο κ. Αρχοντάκης. Και συνέχισε: Μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας φέρει το πολιτικό σύστημα, το οποίο εξέθρεψε όλα αυτά τα χρόνια τη διαφθορά, μετέτρεψε την πολιτική σε αρένα οικονομικών συμφερόντων και καλλιέργησε μια πελατειακή αντίληψη στη σχέση του με τους πολίτες. Αντιλαμβανόμαστε όλοι, με δραματικό τρόπο, ότι εισερχόμαστε σε μια νέα πραγματικότητα και θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις αξίες μας ως κοινωνία και ως χώρα. Το πολιτικό μας σύστημα, με τη μορφή που το γνωρίσαμε τα τελευταία 35 χρόνια, βρίσκεται στα όριά του και η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό».
Ολοκληρώνοντας, πάντως, την αναφορά του στην οικονομική και πολιτική κρίση, ο κ. Αρχοντάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Ως λαός και ως έθνος έχουμε περάσει μεγαλύτερες δυσκολίες. Αυτό καλούμαστε να κάνουμε και τώρα και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Είναι στο χέρι μας», σημείωσε.

Οι δηλώσεις Ντερμανάκη

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, Γιάννης Ντερμανάκης δήλωσε παρών στην εκλογική διαδικασία, σημειώνοντας ότι «θα τσακίσουμε -το εννοώ- κάθε παρεΐστικη αντίληψη συμφερόντων». Την Τρίτη, ο κ. Ντερμανάκης διευκρίνισε ότι αναφερόταν στον κ. Αρχοντάκη. Κληθείς από τα «Χ.Ν.» να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Ντερμανάκη, ο κ. Αρχοντάκης είπε τα εξής: «Δεν είδα τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Ντερμανάκης. Όπως έχω αντιληφθεί, από αυτά που μου μετέφεραν, ο κ. Ντερμανάκης θα κατέβει ως υποψήφιος στον Δήμο Χανίων, χωρίς χρίσμα, άρα ανεξάρτητος. Είναι κάτι που πραγματικά το χαιρετίζω, διότι δείχνει ότι και άλλοι, εκτός από μένα, βλέπουν ότι τα κόμματα πλέον δεν πρέπει να έχουν ρόλο, να δίνουν οδηγίες και να είναι αφεντικά στις τοπικές κοινωνίες και στις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Την αναφορά του σε μένα καλό είναι να τη διευκρινίσει. Πραγματικά δεν ξέρω τι υπονοεί. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι στη συνέχεια θα τη διευκρινίσει. Σε κάθε περίπτωση, κι εγώ και ο κ. Ντερμανάκης προφανώς και άλλοι υποψήφιοι θα καταθέσουν τις απόψεις τους, το πρόγραμμά τους στον πολίτη και όλοι θα κριθούμε».

Το ψηφοδέλτιο

«Οραματίζομαι και δημιουργώ βέβαια, γιατί αυτό το θέμα είναι σε εξέλιξη, ένα ψηφοδέλτιο από ενεργούς πολίτες, ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, που αφήνουν στην άκρη την κομματική τους ταυτότητα, αν έχουν κομματική ταυτότητα, γιατί πολλοί από εμάς δεν έχουμε κομματική ταυτότητα, και μόνο στόχο έχουν να προσφέρουν στον τόπο μας», τόνισε ο κ. Αρχοντάκης όταν ρωτήθηκε για το αν στοχεύει στη συγκρότηση ενός πολυσυλλεκτικού ψηφοδελτίου.

Η Ν.Δ. και η Ντόρα

Ο κ. Αρχοντάκης ρωτήθηκε αν θα παρέμενε εγγεγραμμένο μέλος της Ν.Δ. σε περίπτωση που στις εσωκομματικές εκλογές η κα Ντόρα Μπακογιάννη είχε επικρατήσει του κ. Αντώνη Σαμαρά. Απαντώντας, ο νομάρχης Χανίων επεσήμανε ότι «εάν η κα Μπακογιάννη με την τοποθέτησή της την ιδεολογική, την πολιτική με εξέφραζε, ναι. Εάν δεν με εξέφραζε, όχι. Εγώ έχω πει πολλές φορές ότι προέρχομαι από τον χώρο του κέντρου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πλήρης σύγχυση και δεν βλέπω κάποιο κόμμα να εκφράζει αυτόν τον χώρο. Αν αυτόν τον χώρο τον εκφράσει το ΠΑΣΟΚ αύριο το πρωί, το δεύτερο κόμμα, το τρίτο κόμμα ή το τέταρτο κόμμα θα ταχθώ με αυτό. Εάν υπάρξει, δηλαδή, μια καθαρή ιδεολογική προσέγγιση από το όποιο κόμμα θα ταχθώ με αυτό. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει».
Κληθείς να σχολιάσει την κατηγορία του καιροσκοπισμού που του προσάπτουν πολιτικοί του αντίπαλοι, οι οποίοι επισημαίνουν ότι προσπαθεί να «αλιεύσει» ψήφους απ' όλους τους πολιτικούς χώρους ο κ. Αρχοντάκης απάντησε ότι «δεν νομίζω πως ο πολίτης καθοδηγείται από χώρους πλέον. Εγώ είμαι βέβαιος ότι με την απαξίωση που έχει το πολιτικό σύστημα, ό,τι και να πει το ένα ή το άλλο κόμμα, ο πολίτης πλέον θα αποφασίσει με βάση τον προγραμματικό λόγο που θα έχει ο ένας ή ο άλλος συνδυασμός και με βάση τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν μία πρόταση, ένα ψηφοδέλτιο. Αυτό δεν στέκει σε καμία μα καμία περίπτωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου