Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ - ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Λαϊκή στη Μίνωος
μόνο κάθε Τετάρτη

Επισημάνσεις
από τον πρόεδρο
του Εμπορικού
Συλλόγου
Γ. Μαργαρώνη


Σε συμφωνία για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στην οδό Μίνωος κάθε Τετάρτη και όχι κάθε Σάββατο έφτασαν πρόσφατα οι εκπρόσωποι της λαϊκής με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων.
Ωστόσο, όπως αποσαφηνίστηκε κατά την προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, η μεν Δημοτική Αρχή συνεχίζει να πιστεύει ότι το χωροταξικό θέμα των λαϊκών αγορών θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος συνολικά, μετά την υλοποίηση του προγράμματος «Καλλικράτης» (συνένωση πόλης με περιαστικές περιοχές), άρα δε συζητά καμία αλλαγή σε αυτή τη φάση, η δε αντιπολίτευση, παρά την ύπαρξη της συμφωνίας εμπόρων - εκπροσώπων της λαϊκής αγοράς, εξακολουθεί να ζητά την επαναφορά της λαϊκής του Σαββάτου από τα δικαστήρια στην οδό Μίνωος, στηριζόμενη σε παλιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο πρόεδρος των εμπόρων, Γιάννης Μαργαρώνης αναφέρθηκε στη συμφωνία του Εμπορικού Συλλόγου με τους εκπροσώπους της λαϊκής αγοράς, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη Νομαρχία Χανίων, με θέμα την πάταξη του παραεμπορίου στις παραλίες.
Ο κ. Μαργαρώνης τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «Χ.Ν.», ότι «μετά από πολλή συζήτηση και πολλές ώρες διαβούλευσης με τα σωματεία της λαϊκής συμφωνήσαμε για την Τετάρτη, που είναι η μόνη μέρα που πραγματικά δεν υπάρχει πρόβλημα με τις θέσεις στάθμευσης. Εννοείται ότι στηρίζουμε ειδικά τους παραγωγούς μας και θέλουμε αυτές τις δύσκολες ημέρες να επιβιώσουν. Από 'κει και πέρα, όμως», πρόσθεσε ο κ. Μαργαρώνης, «πρέπει να δούμε τη συνολική ειρηνική συνύπαρξη όλων μας».
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση υπαναχώρησης του Εμπορικού Συλλόγου, μετά και τα όσα διαδραματίστηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, ο κ. Μαργαρώνης απάντησε ότι «κατά τη γνώμη μας, αν δεν προχωρήσει η πρόταση για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην οδό Μίνωος την Τετάρτη, το Σάββατο θα πρέπει να παραμείνει στον χώρο που ήδη είναι».

Η θέση
του Εμπορικού
Συλλόγου

Ο Εμπορικός Σύλλογος έχει εκφράσει τη θέση του για το θέμα της μεταφοράς της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου στην οδό Μίνωος, με απαντητική επιστολή του -στις 23 Απριλίου 2010- προς τον δήμαρχο Χανίων, Κυριάκο Βιρβιδάκη.
Στην επιστολή του, ο Σύλλογος προτείνει «τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στην περιοχή (Μίνωος και Νικηφόρου Φωκά) για την ημέρα Τετάρτη και μόνο και φυσικά εάν δεν προκύπτουν νομικά κωλύματα, όπως αυτά ισχύουν από τους νόμους και τα Προεδρικά Διατάγματα για την λειτουργία και χωροθέτηση λαϊκών αγορών».
Επίσης ζητά «τη μελέτη και μέτρηση του χώρου από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου Χανίων» και προτείνει στον δήμαρχο Χανίων «να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με πρωτοβουλία σας των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι συμμετέχουν κατά το νόμο και στην επιτροπή κυκλοφοριακού αλλά και στη νομαρχιακή επιτροπή λαϊκών αγορών με σκοπό την πλήρη, ειλικρινή και επίσημη συζήτηση - δέσμευση στα συμφωνηθέντα για την εξεύρεση λύσης επί του θέματος».
Στην ίδια επιστολή ο Εμπορικός Σύλλογος αναφέρει:
1. «Καταρχήν είμαστε σύμφωνοι με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών πρωτίστως για τη στήριξη της ντόπιας παραγωγής.
2. Είμαστε θετικοί στη λειτουργία των λαϊκών αγορών υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι νόμοι του κράτους.
3. Η χωροθέτηση των λαϊκών αγορών οφείλει να μην αποτελεί εμπόδιο στην λειτουργία της εμπορικής ζώνης των επιχειρήσεων όπως και στην πρόσβαση των καταναλωτών στο εμπορικό κέντρο.
Οι λόγοι που διαφωνούμε στη χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς στους κάτωθι προαναφερόμενους δρόμους για την ημέρα Σάββατο είναι οι εξής:
1. Ο νομοθέτης περιγράφει επακριβώς που δεν μπορούν να γίνει υπαίθριο εμπόριο δηλαδή σε περιοχές που γειτνιάζουν ή ευρίσκονται σε μικρή απόσταση από οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, από την είσοδο εμπορικών καταστημάτων και εισόδους αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, μνημείων και εκκλησιών κ.ά.
2. Αφαίρεση 600 θέσεων στάθμευσης για μιάμιση μέρα. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σοβαρό πρόβλημα υπάρχει στην πόλη μας.
3. Τεράστια κυκλοφοριακή επυβάρυνση στην παλιά πόλη σε μια ήδη υπερκορεσμένη, από κυκλοφοριακής άποψης, περιοχή.
4. Τεράστιο πρόβλημα στάθμευσης και εξυπηρέτησης εργαζομένων και πελατών, τουριστών - επισκεπτών και επιχειρηματιών της καλύτερης ημέρας της εβδομάδας».
Στην επιστολή επισημαίνονται τα εξής:
«Το Διοικητικό μας Συμβούλιο κατόπιν συζητήσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς και μετλα από έκτακτη συνεδρίαση εκτιμήσαμε τα εξής:
1. Τη στήριξη των παραγωγών αγροτικών προϊόντων.
2. Την εξυπηρέτηση των κατοίκων της παλιάς πόλης, οι οποίοι παρεμπιπτόντως συμφωνούν.
3. Τη μικρότερη ζημιά που μπορεί να προέλθει στον εμπορικό κόσμο».

Πηγή: Χανιώτικα νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου