Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ



ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ
Στον "αέρα"
ο "Αγροτικός
Αύγουστος"

Αρνητικό
το Δημοτικό
Λιμενικό Ταμείο
στο αίτημα της
Νομαρχίας για
παραχώρηση
του ενετικού
λιμανιού μετά
από ενστάσεις
Λιμεναρχείου και
Αρχαιολογίας
-
Τη Δυτική Τάφρο
προτείνει ως
εναλλακτική
λύση η 28η
Εφορεία
Βυζαντινών
Αρχαιοτήτων


Στον «αέρα» είναι, μέχρι στιγμής, η φετινή διοργάνωση του «Αγροτικού Αύγουστου», καθώς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, τη μη παραχώρηση της χρήσης του ενετικού λιμανιού για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης.
Τον χώρο της Δυτικής Τάφρου έχει προτείνει ως εναλλακτική λύση η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ), ωστόσο με την πρόταση αυτή δεν συμφωνεί ο αρμόδιος αντινομάρχης Χανίων, Χαράλαμπος Κουκιανάκης.
Η απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων πάρθηκε στις 26 Φεβρουαρίου μετά τις ενστάσεις που κατέθεσαν, για συγκεκριμένους λόγους, η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Λιμεναρχείο Χανίων.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκε ότι η 28η ΕΒΑ κοινοποίησε εγγράφως την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία «δεν εγκρίνεται η παραχώρηση χρήσης του ενετικού λιμένα Χανίων για την πραγματοποίηση του κύκλου δραστηριοτήτων "Αγροτικός Αύγουστος" διότι προκαλείται σοβαρή αλλοίωση στο μνημειακό χώρο του βενετσιάνικου λιμανιού, των Νεωρίων και των βυζαντινών οχυρώσεων».
Η εκπρόσωπος της Αρχαιολογικής πρότεινε, στη συνέχεια, την πραγματοποίηση του «Αγροτικού Αύγουστου» στη Δυτική Τάφρο «με τις οδηγίες και υποδείξεις της 28ης ΕΒΑ», καθώς και ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Από την πλευρά του, ο λιμενάρχης Χανίων, Αντώνης Δασκαλάκης σημείωσε -όπως αναφέρονται στα πρακτικά της συνεδρίασης- ότι «για λόγους ασφαλείας δεν συμφωνεί στην παραχώρηση, από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, του χώρου του ενετικού λιμένα για τις εκδηλώσεις του "Αγροτικού Αύγουστου", αναφέροντας ότι και πέρυσι συνέβη περιστατικό με εκδήλωση φωτιάς σε περίπτερο, που θα μπορούσε να έχει ολέθρια αποτελέσματα και για τους παρευρισκόμενους αλλά και για το μνημείο».
Αντίθετη άποψη εξέφρασαν οι σύμβουλοι, Γιώργος Πουλιδάκης και Μανώλης Μαυρεδάκης, οι οποίοι είπαν ότι «επιβάλλεται η παραχώρηση του ενετικού λιμανιού για τις εκδηλώσεις του "Αγροτικού Αύγουστου 2010", μιας και σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις θα είναι η τελευταία χρονιά της θητείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης άρα και διοργάνωσης της εκδήλωσης από αυτόν τον φορέα».
Τελικά, η απόφαση μη παραχώρησης της χρήσης του ενετικού λιμανιού για την πραγματοποίηση του φετινού «Αγροτικού Αύγουστου» πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Παράλληλα, αποφασίστηκε «να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ώστε να αποφασίσουν από κοινού τον χώρο που θα είναι ο καταλληλότερος για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του "Αγροτικού Αύγουστου 2010"».

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΧΑΝΙΩΝ:
"Καταλληλότερος χώρος
το ενετικό λιμάνι"

Καταλληλότερος χώρος για τη διοργάνωση του «Αγροτικού Αύγουστου» είναι το ενετικό λιμάνι επισημαίνει, από την πλευρά της, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων διά μέσου του αρμόδιου αντινομάρχη, Χαράλαμπου Κουκιανάκη.
Σε επιστολή του, στις 19 Απριλίου, προς την 28 Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (είχε προηγηθεί σύσκεψη για το θέμα, στις 29 Μαρτίου, στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων), ο κ. Κουκιανάκης ανάφερε, μεταξύ άλλων, ότι «στην παρούσα εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκύρια για τους δημοσίους φορείς, αλλά και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς του Νομού μας, με μειώσεις της τάξεως του 35% στην κρατική επιχορήγηση και την αδυναμία των εμπλεκόμενων Υπουργείων, καθώς και των μεγάλων χορηγών, καθίσταται πρακτικά, οικονομικά και οργανωτικά, αδύνατη η μεταφορά της διοργάνωσης.
Το πολλαπλάσιο κόστος, τα δυσεπίλυτα οργανωτικά και τεχνικά προβλήματα που συνεπάγεται η διοργάνωση σε έναν άλλο χώρο άγνωστο σε μας και με παντελή έλλειψη οποιασδήποτε υποδομής (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, υποδομές υγιεινής, στεγασμένοι χώροι, ασφαλτικό υπόστρωμα, συνεδριακός χώρος κ.τ.λ.), και με δεδομένη την απροθυμία των φορέων που συμμετέχουν να μετακινηθούν, καθώς και η πολύ μεγάλη αναστάτωση που προκαλεί η διοικητική μεταρρύθμιση στο σύνολο της δημοσίας διοίκησης καθιστούν μη πραγματοποιήσιμη τη μεταφορά της εκδήλωσης τουλάχιστον για το 2010», σημείωνε στην επιστολή του ο κ. Κουκιανάκης.
Παράλληλα, ζητούσε την κατανόηση των συναρμόδιων φορέων «ώστε για φέτος τουλάχιστον οι εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν στον συνήθη χώρο, πάντα σε στενή συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, το Λιμεναρχείο και τους άλλους φορείς. Η επόμενη διοικητική αρχή που θα αναλάβει τη συνέχεια των εκδηλώσεων θα έχει όλο τον χρόνο να αναζητήσει τον κατάλληλο χώρο και τους επιπλέον πόρους που χρειάζονται καθώς και την υλοποίηση της σχετικής διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, για την ομαλή μεταφορά σε άλλο χώρο», ανάφερε ο κ. Κουκιανάκης.

Πηγή: Χανιώτικα νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου