Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 15/5/2010

«Κακοκράτης»,
προτάσεις
και αντιφάσεις


Απολαυστική η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Ελευθερίου Βενιζέλου, Μανώλη Κεμεσίδη για το πρόγραμμα «Καλλικράτης», το οποίο χαρακτήρισε «Κακοκράτη», εξαιτίας της υποβληθείσας πρότασης για το χωροταξικό στο Νομό Χανίων (που προβλέπει τη δημιουργία επτά Δήμων, μαζί με τη Γαύδο). Απολαυστική, αλλά και αντιφατική, ως προς το περιεχόμενο.

Αντίφαση πρώτη. Είπε ο κ. Κεμεσίδης: «Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης και ο υφυπουργός κ. Ντόλιος έλεγαν ότι δεν θέλουν Δήμους - τέρατα, στα Χανιά κάνουν ξαφνικά έναν Δήμο - τέρας και φτιάχνουν Δήμους περιαστικούς, γύρω - γύρω, Κίσαμο, Σέλινο, Αποκόρωνα, Σφακιά και Πλατανιά -αλλά ο τελευταίος είναι ο Πλατανιάς- οι οποίοι δεν θα είναι καθόλου βιώσιμοι και λειτουργικοί».

Μάλιστα! Αμέσως μετά, όμως, ο κ. Κεμεσίδης ανέφερε: «Εάν γίνονταν τρεις Δήμοι στα Χανιά -Κίσαμος και Σέλινο ένας, Αποκόρωνας και Σφακιά ένας και όλη η Κυδωνία ένας- σήμερα ο δήμαρχος Ελευθερίου Βενιζέλου δεν θα μπορούσε να απαιτήσει και να διεκδικήσει αυτό που διεκδικεί».

Με άλλα λόγια, ο κ. Κεμεσίδης λέει όχι στη δημιουργία ενός Δήμου - τέρατος (κατά την εκτίμησή του, πάντα), αλλά λέει ναι στη δημιουργία τριών Δήμων - τεράτων στο Νομό Χανίων (τουλάχιστον όσον αφορά στην έκταση). Λέει όχι στη δημιουργία ενός νέου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), που θα περιλαμβάνει τους Δήμους: Χανίων, Ακρωτηρίου, Σούδας, Ελευθερίου Βενιζέλου, Θερίσου, Κεραμειών και Νέας Κυδωνίας, αλλά λέει ναι στη δημιουργία ενός ΟΤΑ που θα περιλαμβάνει όλους τους προαναφερόμενους Δήμους, συν τον υφιστάμενο Δήμο Πλατανιά, δηλαδή όλη την πρώην επαρχία Κυδωνίας! Ο πρώτος Δήμος, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι «τέρας». Ο δεύτερος δεν θα είναι;

Αντίφαση δεύτερη. Το αρχικό επιχείρημα με το οποίο ο κ. Κεμεσίδης, λίγους μήνες νωρίτερα, είχε ταχθεί κατά της πρότασης του Υπουργείου, ειδικά σε ό,τι αφορά τα Χανιά και τους περιαστικούς Δήμους, ήταν η εγγύτητα. Ότι, δηλαδή, δεν θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση όλων των πολιτών, ειδικά όσων βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές από τα αστικά κέντρα. Την ίδια ώρα, όμως, τάσσεται υπέρ της συνένωσης της Κισάμου με το Σέλινο και του Αποκόρωνα με τα Σφακιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα εξυπηρετούνταν, άραγε, η εγγύτητα;

Αντίφαση τρίτη. Ισχυρίστηκε ο κ. Κεμεσίδης ότι η πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι προϊόν πολιτικών παιχνιδιών, ενόψει και του νέου εκλογικού νόμου, φωτογραφίζοντας έτσι τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τον όποιο ρόλο ή μη ρόλο των βουλευτών. Γνωρίζω όμως, πολύ καλά, ότι η πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο βασίζεται σχεδόν στο σύνολό της, με ελάχιστες εξαιρέσεις, στη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), που εκπονήθηκε μερικά χρόνια πριν. Άρα...

Aπό ’κει και πέρα: ο κ. Κεμεσίδης ρωτήθηκε χθες, από συναδέλφους, τι θα πράξει εκείνος στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Η απάντησή του ήταν, αν μη τι άλλο, απολαυστική:

«Eχω μεγάλη ζήτηση και μεγάλη πέραση. Εγώ δεν έχω δεσμευτεί με κανένα και δε δεσμεύομαι με κανένα μέχρι να ψηφιστεί στη Βουλή» (σ.σ. ο «Καλλικράτης») «και μετά θα δω τα σχήματα και τότε και μόνο θα απαντήσω. Ό,τι ακούτε είναι παραμύθια. Εγώ θα παλεύω και θα τρέχω μέχρι 31/12/2010, που έχω δύο εκατομμύρια σε μελέτες να υλοποιώ έργα στον Δήμο Ελευθερίου Βενιζέλου. Εγώ είμαι εργάτης δήμαρχος και δεν είμαι δήμαρχος της καρέκλας. Δεν συζητώ, λοιπόν, με κανένα, δεν διαπραγματεύομαι με κανένα. Όταν θα έρθει ο χρόνος, τότε και μόνο θα απαντήσω. Με κανένα δεν έχω δεσμευτεί. Το δηλώνω δημόσια».

Tον ρώτησα ευθέως: «Μας λέτε, δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, ότι αν η κυβέρνηση εγκρίνει την υφιστάμενη πρόταση για το χωροταξικό εσείς δεν θα σηκώσετε το λάβαρο της επανάστασης, αλλά θα την αποδεχθείτε και θα δείτε την επόμενη μέρα;»

«Eμείς, οι τρεις δήμαρχοι, θα δούμε το σχέδιο που θα κατεβεί στη Βουλή και μπορεί να προχωρήσουμε σε κάποιες κινητοποιήσεις, έτσι; Αν μετά λήξει αυτό, εντάξει, παλεύουμε για τους Δήμους μας, από ’κει και πέρα η επόμενη μέρα είναι μια άλλη μέρα», απάντησε ο κ. Κεμεσίδης.

Eπέμεινα για το τι θα κάνει ο ίδιος την επόμενη μέρα, καθώς υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες έχει δώσει ξεκάθαρο στίγμα. Τον ρώτησα: «Μιλήσατε για παραμύθια. Θέλω να ρωτήσω ευθέως. Κυκλοφορεί στα Χανιά, ευρέως, ότι έχετε πει το εξής: “αν κατέβει υποψήφιος δήμαρχος, στο νέο Δήμο Χανίων, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα είμαι μαζί του. Διαφορετικά θα είμαι με τον κ. Αρχοντάκη”. Ένα σχόλιο;».

O κ. Κεμεσίδης χαμογέλασε, αλλά δεν απάντησε: «Ουδέν σχόλιο. Εγώ απάντησα στην πρώτη ερώτηση».

«Το έχετε πει εσείς αυτό;», ρώτησα, καθώς οι πληροφορίες είναι διασταυρωμένες και ακριβείς.

«Σε παραπολιτικά μπορεί να λέγονται ό,τι θέλουν. Ο δήμαρχος Ελευθερίου Βενιζέλου είναι αυτός, είναι φυσικός, όπως τα λέω είναι, αυτό θα το δούμε και θα το δείτε κι εσείς στην εξέλιξη του χρόνου», είπε ο κ. Κεμεσίδης, χωρίς και πάλι να απαντήσει στο ερώτημα.

Tέλος, σε ερώτηση συναδέλφου για το αν υπάρχει περίπτωση να είναι ο ίδιος υποψήφιος δήμαρχος στο νέο Δήμο Χανίων, ο δήμαρχος Ελευθερίου Βενιζέλου απάντησε:

«Eπρεπε κάποιοι, στην πολιτική σκηνή, να σταματήσουν τα παιχνίδια και να πάνε να κρίνουνε, και να αφήσουν τον λαό, να κρίνουνε τους δημάρχους ανάλογα με το έργο τους κι έπρεπε να κάνουν και κάποιες προτάσεις. Αν ήταν σε άλλο Νομό, ναι, ο δήμαρχος Ελευθερίου Βενιζέλου θα αποδεχόταν, χωρίς παιχνίδια, και θα έβγαινε. Και το λέω μετά λόγου γνώσεως, γιατί αποδεικνύεται από το έργο μου και όχι από τα λόγια μου. Και σας ευχαριστώ για την ερώτηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου