Ανάπτυξη
στα «τυφλά»!
Στις 12 Μαΐου ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Χανίων, ανακοινώνοντας ότι θα είναι υποψήφιος στο νέο Δήμο Χανίων που θα δημιουργηθεί με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης».
Μεταξύ όσων ανέφερε ο κ. Αρχοντάκης ήταν και τα εξής:
«Στη διάρκεια της θητείας μου στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υλοποιήθηκε το προεκλογικό μας πρόγραμμα, σχεδόν στο σύνολό του, διεκδικήθηκαν αποτελεσματικά πόροι από το κεντρικό κράτος, έγιναν πολιτικές παρεμβάσεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στο Νομό και δόθηκε προτεραιότητα στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας. Θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό ο στόχος επιτεύχθηκε. Με καλύτερη οργάνωση των Υπηρεσιών, με διαφάνεια στις συναλλαγές, με αξιοκρατικά κριτήρια στην επιλογή προσώπων και με συγκρούσεις με κατεστημένα όπου χρειάστηκε».
Στην παρούσα φάση δεν θα σταθώ στα κατεστημένα, τα οποία επικαλέστηκε ο νομάρχης. Άλλωστε, όπως ο ίδιος είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του γράφοντος, «... όποτε θέλετε είμαι στη διάθεσή σας να μιλήσουμε και για συγκεκριμέμα συμφέροντα, που λειτουργούν στα Χανιά εδώ και αρκετά χρόνια, και για συγκεκριμένα κατεστημένα». Οψόμεθα, λοιπόν...
Στέκομαι, όμως, στην αναφορά του κ. Αρχοντάκη περί υλοποίησης, σχεδόν στο σύνολό του, του προεκλογικού προγράμματος του συνδυασμού του, θυμίζοντας τούτα:
Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια ο υποψήφιος, τότε, νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης απέφευγε τις ερωτήσεις που του απηύθυναν δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί του αντίπαλοι για τη χωροθέτηση των καυσίμων και των οχλουσών δραστηριοτήτων, λέγοντας ότι αυτά είναι θέματα του χωροταξικού σχεδιασμού που πρέπει να γίνει.
Οσες φορές και αν ερωτήθηκε ο κ. Αρχοντάκης έδωσε την ίδια, πάντα, απάντηση. Ήταν μία συνειδητή επιλογή, για την οποία επικρίθηκε, καθώς οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγόρησαν ότι αποφεύγει να πάρει θέση.
Εκτοτε, η ιστορία είναι, λίγο - πολύ, γνωστή. Ο κ. Αρχοντάκης κέρδισε τις νομαρχιακές εκλογές, ασχολήθηκε, ως νομάρχης, με λογής - λογής θέματα και προβλήματα του Νομού και έφερε τα όποια αποτελέσματα, που είναι στην κρίση των πολιτών.
Εκείνο που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η Νομαρχιακή Αρχή ασχολήθηκε και με το θέμα της χωροθέτησης των καυσίμων, των οχλουσών δραστηριοτήτων και της γης υψηλής παραγωγικότητας. Ο ίδιος ο κ. Αρχοντάκης, μάλιστα, είχε αποκαλύψει, πριν από λίγους μήνες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στη διάρκεια εκδήλωσης που είχε γίνει στο Μεγάλο Αρσενάλι, ότι με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων έχουν εκπονηθεί τρεις μελέτες, στις οποίες κατατίθενται συγκεκριμένες προτάσεις για το πού πρέπει να χωροθετηθούν οι οχλούσες και λοιπές δραστηριότητες.
Με βάση αυτή τη σημαντική αποκάλυψη προκύπτει ένα εξίσου σημαντικό ερώτημα: Θα παρουσιαστούν οι μελέτες αυτές δημοσίως; Θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου η προτεινόμενη χωροθέτηση των οχλουσών -και όχι μόνο- δραστηριοτήτων στο Νομό;
Αν ναι, είναι προφανές ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν την προσφυγή στις κάλπες, τον ερχόμενο Νοέμβριο. Για να γνωρίζουν οι πολίτες τι πρεσβεύει κάθε υποψήφιος στις δημοτικές, αλλά και στις περιφερειακές εκλογές, όσον αφορά στο συγκεκριμένο κρίσιμο ζήτημα. Αλλά και για να γνωρίζουμε όλοι αν οι υποψήφιοι έχουν το πολιτικό θάρρος να λάβουν συγκεκριμένες θέσεις, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, που πιθανότατα -αν όχι σίγουρα- θα στεναχωρήσουν τους ψηφοφόρους τους.
Είναι μια συζήτηση που επιτέλους πρέπει να γίνει, γιατί η υφιστάμενη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν γίνεται, δηλαδή, ο Νομός Χανίων να προχωρά αναπτυξιακά στα «τυφλά», με ευθύνη της πλειοψηφίας των αιρετών, οι οποίοι δεν τολμούν να ασχοληθούν με το χωροταξικό, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος, αλλά την ίδια ώρα... ευαγγελίζονται την ανάπτυξη!
Διότι σοβαρή ανάπτυξη, με τη συνύπαρξη τουριστικών μονάδων, αγροτικής γης, οχλουσών δραστηριοτήτων, κ.λπ. δεν μπορεί να υπάρξει. Και διότι, ας είμαστε ειλικρινείς: ανάπτυξη χωρίς νταμάρια, χωρίς καύσιμα, χωρίς βιομηχανικές ζώνες, χωρίς βιοτεχνικά πάρκα, χωρίς τον καθορισμό χρήσεων γης δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Κάθε δράση πρέπει να βρει τη θέση της στον χώρο. Είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει. Διαφορετικά, σε λίγο καιρό η διαμορφωθείσα κατάσταση (αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης άναρχης ανάπτυξης) θα τείνει να καταστεί μη αναστρέψιμη. Και οι συνέπειες, σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι δυσμενέστατες για τον τόπο, για την οικονομία, για το περιβάλλον, για την ποιότητα ζωής, ντόπιων και επισκεπτών...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου