Σάββατο 22 Μαΐου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 22/5/2010

Γκανιάν,
πλασέ
και δίδυμο


Ραμνή Αποκορώνου. Απόγευμα της περασμένης Τρίτης, λίγη ώρα πριν αρχίσει η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον εορτασμό της 69ης επετείου της Μάχης της Κρήτης. Ο κόσμος αρκετός. Άλλοι κάθονται, άλλοι όρθιοι, συνομιλούν.

Σε ένα από τα πολλά «πηγαδάκια» βρίσκεται ένας «παλιός» της Αυτοδιοίκησης, που συνέβαλε σημαντικά στην ανάδειξη και στην προβολή του τόπου του, πέραν των ορίων του Νομού Χανίων και της Κρήτης. Ο κ. Γιάννης Χατζηδάκης, πρώην δήμαρχος Βάμου. Περί «ανέμων και υδάτων» η κουβέντα. Οπότε, κάποια στιγμή, ο κ. Χατζηδάκης ξεκινά να αφηγείται μια ιστορία που συνέβη λίγα χρόνια πριν.

Υπουργός Εσωτερικών, τότε, ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, υφυπουργός ο κ. Σταύρος Μπένος, εμπνευστής του θεσμού των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Η κυβερνητική εξαγγελία για την ίδρυση και λειτουργία των ΚΕΠ δεν προχωρά με γοργούς ρυθμούς στον Νομό Χανίων, θυμάται ο κ. Χατζηδάκης. Μάλιστα, σε μια επίσκεψή του στα Χανιά ο κ. Μπένος τόνισε ευθέως ότι υπάρχει σημαντική υστέρηση σε τοπικό επίπεδο.

«Σε εκείνη τη συνάντηση πήραν αρκετοί τον λόγο και είπε καθένας τις απόψεις του. Εγώ», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, «επειδή ποτέ δεν μου άρεσε να λέω ότι με κάλυψαν οι προλαλήσαντες, όταν ήρθε η σειρά μου να μιλήσω, είπα στον κ. Μπένο να μην ανησυχεί, γιατί οι Χανιώτες είμαστε στέγερα άλογα». (Σε αυτό το σημείο οφείλω να επισημάνω ότι ουδείς απ’ όσους ακούγαμε τον κ. Χατζηδάκη να μιλά, καταλάβαμε τι εννοούσε ο... ποιητής).

Ο κ. Χατζηδάκης αν και συνειδητοποίησε ότι είχαμε... μαύρα μεσάνυχτα περί «στέγερων αλόγων» συνέχισε την ιστορία του. «Λίγους μήνες αργότερα ήρθε στα Χανιά ο κ. Σκανδαλίδης και εγκαινίασε το ΚΕΠ που υπήρχε τότε στην πλατεία 1866, το γωνιακό, θυμάστε. Ήταν το τρίτο ΚΕΠ που εγκαινιαζόταν στην Ελλάδα. Στην ομιλία του, ο κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος προφανώς είχε ενημερωθεί από τον κ. Μπένο για όσα είχαν ειπωθεί κατά την επίσκεψη του τελευταίου εδώ, ανέφερε πως “κάποιος από εσάς είπε πριν από λίγο καιρό ότι οι Χανιώτες είστε στέγερα άλογα. Είχε δίκιο”».

Ο όρος «στέγερα άλογα» είναι γνωστός στον ιππόδρομο, εξήγησε αμέσως μετά ο κ. Χατζηδάκης. Και συνέχισε: «Υπάρχουν τρεις “κατηγορίες” αλόγων: τα κεφαλάδικα, που βάζουν το κεφάλι κάτω και τρέχουν, τα ημιαναμονής, που περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να ξεχυθούν μπροστά και τα στέγερα, που έρχονται από πίσω και τις περισσότερες φορές κερδίζουν στο νήμα, για ελάχιστα εκατοστά».

Ομολογώ ότι οι τρεις χαρακτηρισμοί για τα άλογα που τρέχουν στον ιππόδρομο, τους οποίους χρησιμοποίησε ο κ. Χατζηδάκης, μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν τούτη, αλλά και την προσεχή περίοδο, για τους υποψήφιους ή τους εν δυνάμει υποψήφιους δημάρχους. Λαμβάνοντας πάντα υπόψιν όσα συμβαίνουν -στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο- ή δεν συμβαίνουν, ακόμη, εν αναμονή και της ψήφισης του νομοσχεδίου για το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Περισσότερα, βέβαια, θα μπορούμε να πούμε αφού παρουσιαστούν οι υποψηφιότητες και οι συνδυασμοί. Ακόμη περισσότερα -και με σχετική ασφάλεια, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που οι όποιες βιαστικές εκτιμήσεις αποδεικνύονται λανθασμένες- θα έχουμε τη δυνατότητα να πούμε λίγο πριν από το τέλος της «κούρσας», τον ερχόμενο Νοέμβριο. Τα πρώτα «στοιχήματα», πάντως, για τα... γκανιάν, τα... πλασέ και τα... δίδυμα έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν και αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα όταν ολοκληρωθεί το αυτοδιοικητικό ψηφιδωτό σε κάθε Δήμο του Νομού Χανίων. Οσονούπω, δηλαδή...

Οι μελέτες για καύσιμα, νταμάρια
και άλλες οχλούσες δραστηριότητες


Χθες, σε τούτη τη στήλη, επισημάναμε ότι έχουν εκπονηθεί τρεις μελέτες για τη χωροταξική κατανομή των οχλουσών και άλλων δραστηριοτήτων στον Νομό Χανίων (καύσιμα, νταμάρια, βιομηχανικές ζώνες, βιοτεχνικά πάρκα, γη υψηλής παραγωγικότητας) και τονίσαμε την ανάγκη δημόσιας διαβούλευσης, πριν τις δημοτικές εκλογές, επί του περιεχομένου των συγκεκριμένων μελετών, υπογραμμίζοντας ότι κυρίαρχο ζήτημα είναι να μη συνεχιστεί η άναρχη ανάπτυξη.

Διευκρινίσεις για το πού βρίσκεται η διαδικασία εκπόνησης των μελετών και για τις θέσεις της Νομαρχιακής Αρχής όσον αφορά στο συγκεκριμένο κρίσιμο ζήτημα θέλησε να δώσει ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης. Όπερ και εγένετο. Όσα δήλωσε ο κ. Αρχοντάκης, καθώς και οι απαντήσεις που έδωσε στις ερωτήσεις που του θέσαμε, θα δημοσιευτούν την ερχόμενη Τρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου