Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Γ. ΝΤΕΡΜΑΝΑΚΗΣ:
"Δηλώνω παρών στις εκλογές"

"Τον πρώτο και
τελευταίο λόγο
θα έχει ο χανιώτικος
λαός και όχι
τα χρίσματα"
-
Δηλώσεις
Κ. Βιρβιδάκη,
Αντ. Σχετάκη,
Ν. Παπαντωνάκη
για την προσεχή
εκλογική
αναμέτρηση



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

«Παρών» στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές δήλωσε χθες ότι θα είναι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, Γιάννης Ντερμανάκης.
Ο κ. Ντερμανάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε και το θέμα του «Καλλικράτη», επισήμανε ότι «θα είμαι παρών. Ο τόπος μας είναι αυτός. Ο τόπος μας είναι τα Χανιά. Ο τόπος μας είναι ευρύτερα ο Νομός Χανίων. Θα είμαι παρών. Και τον πρώτο και τελευταίο λόγο δεν θα τον έχουν τα χρίσματα. Αυτά αποδείχθηκαν άχρηστα. Θα τον έχει ο χανιώτικος λαός. Έχω ζητήσει, το ποιος θα είναι δήμαρχος Χανίων, το ποιος θα είναι γενικότερα υποψήφιος στους θεσμούς που θέτει ο "Καλλικράτης", τον λόγο να τον έχουν όλοι οι Χανιώτες. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υπάρξει υποχώρηση. Έχουμε δείξει στο παρελθόν ότι ξέρουμε να μένουμε πιστοί σε αυτές τις δημοκρατικές αρχές, που σημαίνει δημοκρατικές διαδικασίες, που σημαίνει ελεύθερη έκφραση. Θα τσακίσουμε -το εννοώ- κάθε παρεΐστικη αντίληψη συμφερόντων. Μείναμε όρθιοι στις δύσκολες εποχές. Θα είμαστε σταθεροί και αμετακίνητοι. Νομίζω είμαι σαφής».
Απαντώντας σε ερώτηση των «Χ.Ν.» ο κ. Ντερμανάκης σημείωσε ότι έχει ζητήσει από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε προκριματικές διαδικασίες για τις επιλογές των υποψηφίων στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Κ. ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ

Υποψήφιος θα είναι και ο δήμαρχος Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης, όπως επανέλαβε χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «Χ.Ν.». Ο κ. Βιρβιδάκης αρνήθηκε να σχολιάσει τη δεδομένη υποψηφιότητα του νομάρχη Χανίων, Γρηγόρη Αρχοντάκη για τον Δήμο Χανίων.
«Δεν ασχολούμαι με το τι κάνουν οι άλλοι υποψήφιοι. Ασχολούμαι με το τι κάνω εγώ ως υποψήφιος και προσπαθώ να είμαι συνεπής σε αυτά τα οποία υπόσχομαι και παράλληλα προσπαθώ να κάνω το καλύτερο δυνατό για να εξυπηρετήσω τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης των Χανίων», τόνισε ο κ. δήμαρχος.
Κληθείς από τα «Χ.Ν.» να απαντήσει αν θεωρεί ότι θα έχει επιπτώσεις για τον ίδιο η διαγραφή της πρώην υπουργού Εξωτερικών και εξαδέλφης του, Ντόρας Μπακογιάννη από τη Ν.Δ., ο κ. Βιρβιδάκης -ο οποίος στηρίχθηκε από το συγκεκριμένο κόμμα σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις- απάντησε ότι «σε όλες τις εκλογές, και το 1998 και το 2002 και το 2006 κατέβηκα ως ανεξάρτητος υποψήφιος, επικεφαλής πολυσυλλεκτικού ψηφοδελτίου και ζήτησα την υποστήριξη όλων των πολιτικών και κομματικών δυνάμεων. Το ίδιο θα κάνω και τώρα».

ΑΝΤ. ΣΧΕΤΑΚΗΣ

Ο δημοτικός σύμβουλος, Αντώνης Σχετάκης γνωστοποίησε, από την πλευρά του, ότι τα "Χανιά των Πολιτών", ο συνδυασμός του οποίου ηγείται, κινείται «για να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο δημοτικό σχήμα από συλλογικότητες που υπήρχαν στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και στον παλιό Δήμο Χανίων και σε περιαστικούς Δήμους και όλοι μαζί να φτιάξουμε ένα σχήμα καινούριο, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες απάντησης στα ζητήματα της διοικητικής μεταρρύθμισης και του "Καλλικράτη" και που να δώσει τη μάχη από την άποψη των φιλολαϊκών προβλημάτων στη βάση των αρχών της συμμετοχής, της αποκέντρωσης, της άμεσης δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ανάγκης τα Χανιά να αναπτυχθούν και ο νέος Δήμος να υπάρξει στη βάση των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας».
Ερωτηθείς από τα «Χ.Ν.» αν θα είναι ο ίδιος και πάλι επικεφαλής του συνδυασμού, καθώς ακούγονται και άλλα ονόματα, ο κ. Σχετάκης απάντησε ότι «θα ακουστούν πολλά ονόματα. Δεν θα αναμιχθούν παράγοντες. Με συλλογικές διαδικασίες θα αποφασιστούν οι επικεφαλής, τα στελέχη της νέας δημοτικής αυτής κίνησης που θα υπάρξει στον ευρύτερο χώρο. Δεν πρόκειται για κάποια στενή κομματική κίνηση. Άλλωστε αυτό θα φανεί ευθύς εξ αρχής και μόνο από το γεγονός ότι περισσότερα από ένα κόμματα και προσωπικότητες των Χανίων θα εμπλακούν σοβαρά σε αυτή την ιστορία και από άποψη στήριξης και από άποψη συμμετοχής. Θα φανεί ότι είναι υπερκομματικό δημοτικό σχήμα, όμως με σαφείς προοδευτικές φιλολαϊκές κατευθύνσεις. Κι εγώ θα εκφράσω τη διαθεσιμότητά μου για προσφορά σε αυτό το σχήμα. Το αν θα είμαι ή όχι επικεφαλής δεν θα το αποφασίσω εγώ, αλλά η συλλογικότητα και βέβαια παίζει το ενδεχόμενο να μην είμαι επικεφαλής, όπως παίζει και το ενδεχόμενο να είμαι επικεφαλής», κατέληξε ο κ. Σχετάκης.

Ν. ΠΑΠΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Παπαντωνάκης, αφού τάχθηκε κατά του «Καλλικράτη», τόνισε ότι ο συνδυασμός του οποίου ηγείται είναι «σε διαπραγματεύσεις με τους Οικολόγους. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις δικές τους για ένα πιο ευρύ ψηφοδέλτιο. Εμείς δεν έχουμε καμιά αντίρρηση να συστρατευθούν και άλλες δυνάμεις, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ένα πλαίσιο και ένα πρόγραμμα. Δεν πάμε, δηλαδή, για να διώξουμε τον κακό τον Βιρβιδάκη ή για να μη βγει ο κακός ο ΠΑΣΟΚατζής. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με συνδυασμούς που έχουν ψηφίσει σχεδόν το 80% των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου», υπογράμμισε ο κ. Παπαντωνάκης.

ΣΤΟ Δ.Σ. ΧΑΝΙΩΝ
Αντιπαράθεση
για τη λαϊκή
του Σαββάτου

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για το θέμα της μεταφοράς ή μη της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου από τα δικαστήρια στην οδό Μίνωος.
Το θέμα έθεσαν με ερώτησή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Χρύσα Χαριτάκη - Μαρκάκη, Γιώργος Πουλιδάκης, Δημήτρης Λειψάκης, Αντώνης Σχετάκης, Νίκος Παπαντωνάκης, Μιχάλης Γαβριλάκης και Γιάννης Ντερμανάκης.
Στην ερώτησή τους ανέφεραν ότι «πριν από μήνες η Δημοτική Αρχή, στα πλαίσια ανάπλασης της περιοχής της Παλιάς Πόλης, μετέφερε τη λαϊκή αγορά του Σαββάτου από την περιοχή πέριξ της οδού Μίνωος στην περιοχή των Δικαστηρίων. Ήταν μια απόφαση με προσωρινή ισχύ, μέχρις ότου ολοκληρωνόταν τα έργα στην ευρύτερη περιοχή της οδού Μίνωος. Το αποτέλεσμα αυτών των έργων το απολαμβάνουν σήμερα οι Χανιώτες και όσοι τουρίστες επισκέπτονται την όμορφη πόλη μας.
Ερωτούμε την Δημοτική Αρχή εάν και πότε θα επιστρέψει η λαϊκή αγορά στην περιοχή της οδού Μίνωος. Θεωρούμε ότι τα έργα τα οποία έχουν ολοκληρωθεί στην περιοχή θα αναβαθμίσουν την πραγματοποίηση αυτής της λαϊκής. Οι φορείς της περιοχής και συγκεκριμένα η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμ Καπί, ο Σύλλογος Κατοίκων της Παλιάς Πόλης, το Εργατικό Κέντρο Χανίων, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς, ο Σύλλογος Πολυτέκνων, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτή και άλλοι με έγγραφα τους ζητούν την επαναφορά της».
Καταλήγοντας, οι δημοτικοί σύμβουλοι που υπέγραψαν την ερώτηση ζητούσαν από τη Δημοτική Αρχή «άμεσα να μας καταθέσει την άποψή της για το τι πρόκειται να γίνει με αυτό το θέμα, δίνοντας μια σαφή απάντηση στην αγωνία των ανθρώπων που εργάζονται στη λαϊκή αγορά».
Απαντώντας, ο κ. Βιρβιδάκης ανέφερε ότι «στην ερώτηση δεν ήταν προσδιορισμένο εάν μιλάμε για επαναφορά της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου ή για νέα λαϊκή στη Μίνωος την Τετάρτη. Σε αυτό δεν πήρα απάντηση. Έχω στείλει την πρόταση των εκπροσώπων των λαϊκών αγορών στους διάφορους φορείς των Χανίων. Κάποιοι συμφωνούν, κάποιοι διαφωνούν κάθετα».
Ο ίδιος συντάχθηκε απόλυτα με τη θέση των τριών αντιδημάρχων που έχουν την ευθύνη στο συγκεκριμένο αντικείμενο (Β. Σαματάς, Μ. Ντάλλας, Ά. Παπαδογιάννης). Η θέση αυτή «είναι σταθερή και λέει ότι ενόψει του "Καλλικράτη" και των αλλαγών που θα υπάρξουν στα γεωγραφικά όρια του Δήμου δεν υπάρχει λόγος να αλλάζουμε λαϊκές αγορές στη χωροθέτησή τους ή στη δημιουργία τους, τη στιγμή κατά την οποία και τα όρια του Δήμου θα αλλάξουν και θα πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός όλων των λαϊκών αγορών, αλλά και η αρμοδιότητα θα έρθει πλήρης στην Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού».
Τα πνεύματα οξύνθηκαν αρκετά όταν η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να συναινέσει στο αίτημα της αντιπολίτευσης να δοθεί ο λόγος και στους εκπροσώπους της λαϊκής αγοράς, με το αιτιολογικό ότι αυτό δεν προβλέπεται στη διαδικασία των ερωτήσεων.
Η άρνηση της Δημοτικής Αρχής προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του εμπορικού τμήματος της Λαϊκής Αγοράς Χανίων, Σταύρου Μαρκουλάκη, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Βιρβιδάκη ότι «παρανομεί» και στη συνέχεια αποχώρησε από την αίθουσα συνοδευόμενος από συναδέλφους του.
«Επιφυλάσσομαι για τα νόμιμα δικαιώματά μου για προσβολή», απάντησε ο κ. Βιρβιδάκης.
Στη συνέχεια, ο κ. Μαρκουλάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι «ζητάμε την επαναφορά της λαϊκής στην οδό Μίνωος. Έχουν περάσει τρία χρόνια. Η ολοκλήρωση των έργων έγινε. Το θέμα δεν έχει επανέλθει. Μας κοροϊδεύουν επί μήνες. Έχουμε κάνει, ούτε εγώ θυμάμαι πόσες αιτήσεις, το θέμα όμως δεν επανέρχεται. Μας κόβουν το δικαίωμα στην εργασία. Τώρα, στο Δημοτικό Συμβούλιο επικαλούνται τον νόμο, ενώ επί χρόνια παρανομούν απέναντί μας και δεν μας δίνουν τον λόγο ούτε για δύο λεπτά. Τι να πω...».

Πηγή: Χανιώτικα νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου