Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 3/6/2010

Ο ΟΑΔΥΚ και η "εικόνα διάλυσης"

Ο ΟΑΔΥΚ «παρουσιάζει εικόνα διάλυσης» επισημαίνει ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης σε επιστολή του, την οποία διένειμε χθες στον πρόεδρο και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Το σχετικό ρεπορτάζ είναι αποκαλυπτικό. Όσα, δε, επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΟΑΔΥΚ είναι ακόμη πιο αποκαλυπτικά.

Πριν αναφερθώ σε αυτά οφείλω να παρατηρήσω τούτο: επειδή ένας Οργανισμός με τριάντα χρόνια λειτουργίας αποκλείεται να διαλύθηκε μέσα σε λίγους μήνες, η επισήμανση του κ. Αρχοντάκη, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του ΟΑΔΥΚ, φαντάζομαι ότι αφορά και τον στενό του συνεργάτη, πρώην αντινομάρχη Χανίων και πρώην γενικό διευθυντή του Οργανισμού, Μανώλη Σπανουδάκη.

Τα χρέη δεν συσσωρεύτηκαν σε μερικές εβδομάδες. Τα έξοδα δεν εκτινάχθηκαν σε λίγους μήνες. Ούτε, ξαφνικά, ο ΟΑΔΥΚ αδυνατεί να εισπράξει οφειλόμενα ποσά από Δήμους. Τα προβλήματα, άρα, προϋπήρχαν. Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ενδεχομένως. Αλλά προϋπήρχαν. Με γενικό διευθυντή, όμως, και αντινομάρχη, ταυτόχρονα, για ένα διάστημα, τον κ. Σπανουδάκη και πρόεδρο του ΟΑΔΥΚ τον πρώην γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, Σεραφείμ Τσόκα, επιστολή με τέτοιο περιεχόμενο δεν θυμάμαι. Το καταγράφω...

Από ’κει και πέρα, στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού ειπώθηκαν άκρως ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά πράγματα. Με δεδομένο ότι η συνεδρίαση δεν έγινε «κεκλεισμένων των θυρών» κι έτσι είχα τη δυνατότητα να είμαι εντός της αίθουσας, κατέγραψα και παρουσιάζω τα σημαντικότερα εξ αυτών:

• Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης και πρόεδρος του ΟΑΔΥΚ. Θανάσης Καρούντζος είπε ότι «ξενοδόχοι παίρνουν νερό “στη ζούλα” από τον ΤΟΕΒ Καστέλλου. Αν τους πάρουν χαμπάρι θα τους πάνε μέσα σιδερωμένους»! Λίγο αργότερα, ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΟΑΔΥΚ, Μάρκος Πατρελάκης σημείωσε ότι «ο ΤΟΕΒ Καστέλλου δεν πληρώνει ποτέ»!

• Ο πρόεδρος του ΟΑΔΥΚ τόνισε, ακόμη, ότι είναι «ανωμαλία» να ποτίζουν ορισμένοι αγρότες καθημερινά, στην περιοχή του Δήμου Γεωργιούπολης, «στην ντάλα του μεσημεριού. Απίστευτη σπατάλη. Έτσι μου ’ρχεται να πάω και να τους πω: έλεος. Αυτό που κάνετε είναι έγκλημα. Αυθαιρεσία της αυθαιρεσίας».

• Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καρούντζος στο γεγονός ότι Δήμοι δεν πληρώνουν οφειλόμενα ποσά στον ΟΑΔΥΚ, βρίσκοντας ως πρόφαση, όπως είπε, ότι τη συγκεκριμένη δαπάνη δεν την εγκρίνει ο Επίτροπος. Και πρόσθεσε: «Να έρθουν εδώ, να καθίσουμε να φτιάξουμε τη χαρτούρα, για να δούμε πώς θα την περάσουμε από τον Επίτροπο και να μη βρίσκουν δικαιολογίες οι Δήμοι». «Εγώ διώχνω από το φαρμακείο μου πελάτες που μου χρωστάνε επί μακρόν. Καλύτερα λιγότερη και πιο οργανωμένη δουλειά. Και ας γίνουν και φασαρίες», υπογράμμισε ο κ. Καρούντζος.

• Κάποια άλλη στιγμή, κι ενώ συζητούνταν τα οικονομικά προβλήματα του ΟΑΔΥΚ, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι «τα πέντε χιλιάρικα του γενικού διευθυντή τα σκέφτομαι». Και συνέχισε: «Εμένα μου έγινε μείωση και παίρνω 3.200 ευρώ καθαρά». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης έθεσε και θέμα αποδοχών των εργαζομένων στον Οργανισμό, λέγοντας ότι πληρώνονται με βάση συμβάσεις που έγιναν τη δεκαετία του 1980 και όχι με βάση τα σημερινά δεδομένα. «Οι μηχανικοί της Περιφέρειας παίρνουν 1.200 ευρώ», τόνισε με νόημα ο κ. Καρούντζος και, απευθυνόμενος σε παριστάμενους εκπροσώπους των εργαζομένων, υπογράμμισε ότι «κανείς δεν σας έχει ακουμπήσει. Ούτε στον ΟΑΔΥΚ, ούτε στον ΟΑΝΑΚ». Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι το θέμα εξετάζεται, καθώς γνωστοποίησε ότι η ίδια η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη «μου ζήτησε, πριν από ένα μήνα, τα μισθολόγια σε ΟΑΔΥΚ και ΟΑΝΑΚ».

• Θέμα πλήρωσης της κενής θέσης του γενικού διευθυντή έθεσε ο κ. Αρχοντάκης. «Και διευθυντή πρέπει να ορίσουμε», είπε, απευθυνόμενος στον κ. Καρούντζο, με τον τελευταίο να απαντά ότι «υπάρχει ένας αξιόλογος με πολύ δυνατό φάκελο. Χανιώτης. Μένει στη Νέα Υόρκη. Έχει εμπειρία στη διαχείριση υδάτων, βιογραφικό με πολλές σελίδες, που δεν μπορείς να το πετάξεις στον κάλαθο των αχρήστων». «Δεν πρέπει να καταστρέψουμε εμείς μια τέτοια καριέρα», σχολίασε γελώντας ο κ. Αρχοντάκης. «Δεν υπάρχει κανείς αξιόλογος σε Χανιά και Ρέθυμνο;», ρώτησε ο δήμαρχος Μουσούρων, Ξενοφών Αρναντωνάκης, επισημαίνοντας ότι για τέτοιες θέσεις θα πρέπει «να μπαίνει το κριτήριο της εντοπιότητας».

Αιολογικό πάρκο
και Αποπηγάδι


Ρώτησα χθες τον κ. Καρούντζο για το αιολικό πάρκο στο Αποπηγάδι.
Απάντησε: «Με ενέργειες της Περιφέρειας ό,τι έχει κατορθωθεί μέχρι τώρα. Αν δεν υπήρχαν τα χαρτιά της Περιφέρειας, αν η Περιφέρεια, ακόμη και αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να ανανεώσει την άδεια προς τη συγκεκριμένη εταιρεία, όλα αυτά δεν θα μπορούσε καμία Επιτροπή να επιτύχει τίποτα εάν δεν υπήρχαν τα χαρτιά και οι αποφάσεις της Περιφέρειας, οι οποίες δικαιώθηκαν σε επίπεδο αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

ΣΧΟΟΑΠ
Δήμου Ιναχωρίου


Ρώτησα, επίσης, τον κ. Καρούντζο αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου.
Απάντησε: «Προβλήματα υπάρχουν με όλα τα ΣΧΟΟΑΠ στην Κρήτη. Καλό είναι να μην ξεχωρίζουμε ένα ΣΧΟΟΑΠ. Με όλα τα ΣΧΟΟΑΠ. Ακόμη και στη Γεωργιούπολη κάναμε ειδική σύσκεψη για το ΣΧΟΟΑΠ. Αυτά, όμως, είναι θέματα που θα τα δει η ίδια η Υπηρεσία, μέσα από τις διαδικασίες και από τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΧΟΟΑΠ» (σ.σ. προφανώς εννοούσε το Συμβούλιο του ΣΧΟΠ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου