Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΛΙΕΡΑΚΗΣ:
Όχι στην ανακύκλωση
προσώπων και καταστάσεων

“Το ΠΑΣΟΚ
αρνήθηκε
να κινηθεί
σε νέους
δρόμους”
-
“Γι' αυτό
και δεν
θα είμαι
υποψήφιος
δήμαρχος”



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Την απόφασή του να συμμετέχει στις εκλογές για τον νέο Δήμο Χανίων «μόνο με την ιδιότητα του πολιτικοποιημένου ενεργού πολίτη - δημότη - ψηφοφόρου και καμία άλλη» ανακοίνωσε χθες ο κ. Γιάννης Κουλιεράκης. Ο κ. Κουλιεράκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο γραφείο του και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν θα είναι τελικά υποψήφιος δήμαρχος, διευκρινίζοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν πρόκειται να «κατέβει» στις προσεχείς εκλογές με τον συνδυασμό του κ. Μανώλη Σκουλάκη.
Αξίζει να σημειωθεί η απάντηση που έδωσε ο κ. Κουλιεράκης στην ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν αφουγκράστηκε την κοινωνία πριν λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση. «Αυτό με τα αφουγκράσματα της κοινωνίας... Είμαι ο Ιωάννης των Χανίων και όχι η Ιωάννα της Λωραίνης για να ακούω φωνές»! Αρχικά, ο κ. Κουλιεράκης διάβασε μία δήλωση και εν συνεχεία δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους παριστάμενους δημοσιογράφους.

Η δήλωση

«Όπως είναι γνωστό, από τις 10 Ιουνίου δημοσιοποιήσαμε το ενδιαφέρον μας να εκπροσωπήσουμε στις επικείμενες δημοτικές εκλογές μία νέα αυτοδιοικητική κίνηση για τον “Καλλικρατικό” Δήμο Χανίων. Η πρωτοβουλία αυτή προέκυψε από ενεργούς πολίτες που δεν ενδιαφέρθηκαν στο πέρασμα του χρόνου για τίτλους, αξιώματα και θώκους ενώ πολλοί από εμάς έχουμε μία πολύχρονη έκφραση αγωνιών, ιδεών και απόψεων για την πόλη, την καλαισθησία και τη λειτουργικότητά της, για την έννοια του δημοσίου χώρου, για την πολιτική, για τη δημοκρατία», σημείωσε ο κ. Κουλιεράκης.
Και συνέχισε: «Θεωρήσαμε ότι η αρνητική αυτοδιοικητική πραγματικότητα των Χανίων (στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό) επέβαλε να αναληφθεί η ζητούμενη πρωτοβουλία μας. Πιστέψαμε από την άλλη το αυτονόητο, ότι ο πολιτικός χώρος πολλών από εμάς, το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου η επιλογή του να έχει, επιτέλους, νικηφόρο αποτέλεσμα, θα αντιλαμβανόταν την ανάγκη του και την ανάγκη της κοινωνίας να κινηθεί σε “νέους δρόμους”. Να εξέλθει από τον δρόμο της ανακύκλωσης των ίδιων και ίδιων καταστάσεων. Δεν το έκανε. Κατά συνέπεια οι αντικειμενικές προϋποθέσεις δεν ευνοούν, στην παρούσα φάση, να ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας, ως Δημοτική Κίνηση, για να βρουν, η πόλη και οι πολίτες της, το “χαμένο οξυγόνο”».
Ο κ. Κουλιεράκης υπογράμμισε, ακόμη, ότι «σε επίπεδο προσωπικό αντιπαρέρχομαι, τούτη ειδικά την ώρα, ρήσεις, προσεγγίσεις και υπονοούμενα σκοπιμότητας, που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και έχουν μόνο παλαιοκομματικη ανάγνωση. Και αυτό επειδή αυτήν την ώρα δεν μπορεί η συζήτηση να αποπροσανατολιστεί από τον στόχο που είναι προτεραιότητα της θετικής διεξόδου στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Στις εκλογές λοιπόν για τον νέο Δήμο Χανίων θα μετέχω μόνο με την ιδιότητα του πολιτικοποιημένου ενεργού πολίτη - δημότη - ψηφοφόρου και καμία άλλη. Ευχαριστώ όλους όσους πίστεψαν ότι μπορούμε».

Ο Σκουλάκης

Κληθείς να σχολιάσει όσα ανέφερε για τον ίδιο ο κ. Μανώλης Σκουλάκης, ο κ. Κουλιεράκης είπε ότι «είδα τη συνέντευξη του κ. Σκουλάκη και θέλω να πω τα εξής: βεβαίως βρέθηκα με τον κ. Σκουλάκη μετά την απόφαση αυτή» (σ.σ. την απόφαση στήριξης του κ. Σκουλάκη από το ΠΑΣΟΚ). «Δύο φορές. Και δεν έγινε εν κρυπτώ. Τουλάχιστον όλοι οι συνεργάτες μου και όλοι αυτοί που συμμετείχαν σε αυτή την Κίνηση το ήξεραν. Του είπα αυτό που λέω στην τελευταία παράγραφο. Και το είπα συγκεκριμένα και το ξέρουν όλοι οι συνεργάτες μου. Ότι δεν θα μετέχω σε αυτές τις εκλογές ως υποψήφιος και ως συνυποψήφιός του. Θα μετέχω ως ενεργός απλός πολίτης και ψηφοφόρος. Δεν θα είμαστε μαζί στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Χωρίς να σημαίνει τίποτε άλλο αυτό. Δεν έψαχνα από αυτή τη διαδικασία να βρω κάποια θέση. Υπήρξε μια προσπάθεια και μια Κίνηση να εκφραστούν συγκεκριμένα πράγματα. Έγινε μια άλλη επιλογή. Σεβαστή. Κατανοητή; Δεν ξέρω. Αλλά σεβαστή. Επειδή εν τη ρύμη του λόγου του ο κ. Σκουλάκης μίλησε ότι είμαστε συνεργάτες θέλω να πω το εξής: Με τον κ. Σκουλάκη και με πολλούς άλλους σε αυτόν τον πολιτικό χώρο υπήρξαμε και σύντροφοι και συναγωνιστές και φίλοι και το εννοώ αυτό το πράγμα. Συνεργάτες, όμως, με την έννοια που μπορεί κάποιος να το εκλάβει, την έννοια των συνεργατών των κοινοβουλευτικών, ούτε του κ. Σκουλάκη υπήρξα συνεργάτης, ούτε κανενός άλλου κοινοβουλευτικού. Αυτό για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις για πράγματα που μπορεί να ειπώθηκαν, όχι για να θίξουν κανένα, αλλά μπορεί να ειπώθηκαν εν τη ρύμη του λόγου κάποιου».

Υποψηφιότητες

Κληθείς να σχολιάσει τις υποψηφιότητες των κ. Σκουλάκη, Αρχοντάκη και Βιρβιδάκη, ο κ. Κουλιεράκης ανέφερε ότι «υπάρχει μία πραγματικότητα που έχει δύο εκφάνσεις. Είναι ο δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή, είναι ο νομάρχης και η Νομαρχιακή Αρχή. Αυτή η πραγματικότητα είναι κάτι που εμένα προσωπικά και νομίζω και τους περισσότερους Χανιώτες δεν τους ικανοποιεί. Υπάρχει επίσης μια συγκεκριμένη επιλογή του ΠΑΣΟΚ, που είναι η πρόταση για τον κ. Σκουλάκη. Αυτό είναι κάτι σε εξέλιξη, εγώ είπα τη σημερινή μου θέση, ότι νομίζω πως θα πρέπει η προσπάθειά μας, το επόμενο διάστημα, είναι να υπάρξει μια θετική διέξοδος στα αυτοδιοικητικά πράγματα και νομίζω ότι και ο κ. Σκουλάκης και η θέση που θα παρουσιάσει θα είναι σε μια διαρκή αξιολόγηση από τώρα μέχρι τις εκλογές».

Πίκρα;

Ερωτηθείς αν είναι πικραμένος με όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, ο κ. Κουλιεράκης απάντησε: «Καμία πικρία. Ό,τι είχα να πω το είπα και ήμουν πολύ συγκεκριμένος. Δεν έχω καμία πικρία. Στην πολιτική υπάρχουν αποφάσεις, οι οποίες αξιολογούνται απ' όλους. Και από αυτούς που τους αφορά η αξιολόγηση και από τους πολίτες και από την ίδια τη ζωή εν τέλει. Η πολιτική για μένα είναι μία βιωματική σχέση, στην οποία προσβλέπω και προσέβλεπα ως μια διαδικασία κορυφαία, που μπορούν να πραγματοποιηθούν κοινοί πολιτικοί στόχοι. Δεν είναι κάποια προσωπική επιδίωξη που θα με απογοητεύσει σε προσωπικό επίπεδο. Δεν είμαι θεσιθήρας. Δεν είναι αυτός ο στόχος μου».

Πόλεμος;

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι δέχθηκε πόλεμο από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουλιεράκης απάντησε μονολεκτικά: «Όχι».

Η απόφαση

Κληθείς να διευκρινίσει αν η απόφασή του να μην είναι υποψήφιος ήταν προσωπική, ο κ. Κουλιεράκης υπογράμμισε ότι «αυτό που σήμερα σας διατυπώνω είναι η προσωπική μου θέση, η οποία έχει προκύψει από μια σειρά γόνιμης διαβούλευσης, συζήτησης με όλους αυτούς τους ανθρώπους, που πολλοί από αυτούς βρεθήκανε για πρώτη φορά, πολλοί από αυτούς δεν προέρχονται και από τον ίδιο πολιτικό χώρο. Η σημερινή άποψη ήταν το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης. Δεν είναι μια αυθαίρετη δική μου τοποθέτηση, αλλά είναι συνεπής με το πλαίσιο που μπήκε εξ αρχής. Δεν θέλαμε σε αυτή την πορεία να πάμε να καταγράψουμε μία αντιπρόταση. Δεν θέλαμε να πάμε να καταγράψουμε μία μόνο έκφραση ενός επιμέρους ρεύματος. Δεν ήρθαμε για να διχάσουμε. Θεωρούσαμε ότι υπήρχαν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να υπάρξει μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια που θα έχει νικηφόρο αποτέλεσμα. Οι καταστάσεις, όπως έχουν δημιουργηθεί, δεν θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση ευνοούν αυτή την προσπάθεια», ενώ, σχολιάζοντας την παρατήρηση δημοσιογράφου ότι «υπάρχει αντίλογος», ο κ. Κουλιεράκης παραδέχθηκε ότι «ο αντίλογος μπορεί να είναι πολύς και σημαντικός».

Οι βουλευτές

Κληθείς να αποσαφηνίσει τι έγινε το προηγούμενο διάστημα, αν συναντήθηκε με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τι συζητήθηκε στις συναντήσεις αυτές, ο κ. Κουλιεράκης απάντησε ότι «αυτά που ρωτάτε έχουν πάρα πολύ σημαντικό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Δεν έχουν κανένα πολιτικό ενδιαφέρον. Νομίζω ότι καθένας από εσάς έχει την εμπειρία των κομμάτων και των κομματικών θεσμών στη χώρα και πως λειτουργούν. Εγώ δεν επέλεξα να κινηθώ με βάση αδιαφανείς διαδικασίες. Εγώ ό,τι είχα να πω το είπα και δημόσια. Δεν κάναμε μια Κίνηση και μια προσπάθεια να εκβιάσουμε ή να κινηθούμε κάτω από το τραπέζι ή στο παρασκήνιο. Αναφερθήκαμε και μιλήσαμε δημόσια για όλα τα πράγματα. Υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν αυτές τις ημέρες. Με βάση αυτό το αποτέλεσμα, που ήταν μια σημαντική πολιτική απόφαση, εμείς αξιολογήσαμε τη στάση μας. Τα υπόλοιπα νομίζω ότι δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον πραγματικά πρακτικό».

Τυχόν λάθη

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι ο ίδιος και ο συνεργάτες του έπραξαν λάθη κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ο κ. Κουλιεράκης ανέφερε πως «δεν θεωρώ ότι σήμερα, 15 Ιουλίου, είναι ημέρα και ώρα για να γίνουν απολογισμοί. Είμαστε μπροστά σε μία -σε εξέλιξη- πολύ ενδιαφέρουσας προεκλογικής περιόδου, ο καθένας από εμάς θα συμμετέχει σε αυτήν ως ενεργός πολίτης, κάποιοι άλλοι θα είναι υποψήφιοι, κάποιοι άλλοι θα συμμετέχουν από πιο κοντά ή από απόσταση. Ο απολογισμός γίνεται στο τέλος. Δεν νομίζω ότι σήμερα υπάρχει καμία διαδικασία απολογισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου