Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Προεκλογικοί ρυθμοί
Ανακοινώσεις
συνδυασμών
και θέσεων
αναμένονται
μέσα στον
Σεπτέμβριο


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Μήνας εξελίξεων στα αυτοδιοικητικά δρώμενα αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβριος, καθώς μπαίνουμε, πλέον, στην τελική ευθεία για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στις 7 Νοεμβρίου - και στις 14 του ίδιου μήνα για τις περιπτώσεις που θα χρειαστεί δεύτερος γύρος για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, σε τοπικό επίπεδο, η περίπτωση του νέου Δήμου Χανίων, που προέκυψε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», από τη συνένωση των υφιστάμενων Δήμων: Χανίων, Ακρωτηρίου, Σούδας, Ελευθερίου Βενιζέλου, Κεραμειών, Θερίσου και Νέας Κυδωνίας. 
Ήδη έχουν ανακοινωθεί πέντε υποψηφιότητες: του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Σκουλάκη, του νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη, του νυν δημάρχου Χανίων Κυριάκου Βιρβιδάκη, του δημοτικού συμβούλου Χανίων και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Νίκου Παπαντωνάκη και του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων Τάσου Βάμβουκα.
Μέχρι στιγμής, μόνο ο κ. Αρχοντάκης έχει παρουσιάσει μέρος των υποψηφίων του συνδυασμού του και των θέσεών του για τον νέο Δήμο Χανίων, ωστόσο τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται ότι και οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι θα ανακοινώσουν τόσο την πλειοψηφία των προσώπων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους, όσο και τις προτάσεις τους για τον νέο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εντός της εβδομάδας σκοπεύει ο κ. Σκουλάκης να ανακοινώσει την πλειοψηφία των υποψηφίων του συνδυασμού του για την πόλη των Χανίων, όπως ο ίδιος δήλωσε χθες στα «Χ.Ν.». «Κλειστά χαρτιά» κρατά ο κ. Βιρβιδάκης, ο οποίος απέφυγε χθες, για άλλη μία φορά, να πει οτιδήποτε αναφορικά με τη δημοσιοποίηση συνδυασμού και θέσεων. Να καλύψει το χαμένο έδαφος επιχειρεί ο κ. Βάμβουκας, δηλώνοντας αισιόδοξος. Για «πολιτική μάχη» κάνει λόγο από την πλευρά του ο κ. Παπαντωνάκης. Τέλος, ο κ. Αρχοντάκης διέψευσε χθες τις φήμες περί υποψηφιότητάς του στην Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και όσα ακούγονται περί «διαρροών» προσώπων από τον συνδυασμό του, κάνοντας λόγο για προσπάθεια να πληγεί η προσωπική του αξιοπιστία. Αναλυτικότερα:


Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ:
«Θα πούμε λίγα,
εφικτά και
υλοποιήσιμα»

Την πεποίθηση ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι «καυτός μήνας» εξέφρασε ο κ. Μανώλης Σκουλάκης. «Νομίζω ναι θα είναι καυτός μήνας, διότι εγώ δεν έχω μιλήσει, στην ουσία, δεν έχω πει τίποτα. Ακόμα δεν έχει καταλάβει ο κόσμος γιατί κατεβαίνω υποψήφιος, ακόμα δεν έχει καταλάβει ο κόσμος ότι εγώ δεν έχω να απολογηθώ σε τίποτα. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι, που έχουν ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους, αυτοί θα πρέπει να απολογηθούν για την οκταετή τοπική διακυβέρνηση. Οκτώ χρόνια ο Γρηγόρης -τέσσερα στον Δήμο και τέσσερα στη Νομαρχία- οκτώ χρόνια συναπτά στον Δήμο ο φίλος μου ο Κυριάκος. Να ακούσουμε τον απολογισμό τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουλάκης, τονίζοντας ότι από την πλευρά του θα απολογηθεί για το έργο του, το οποίο «δεν είναι αυτοδιοικητικό».
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι πρέπει να απολογηθεί και για όσα ψήφισε, ως βουλευτής, στη Βουλή, ο κ. Σκουλάκης είπε (γελώντας): «Αφήστε τα τώρα αυτά. Αν είμαι εγώ υπεύθυνος για την παγκόσμια οικονομική κρίση ή την ευρωπαϊκή κρίση ή την εθνική κρίση, να δούμε πόσο συνέβαλα εγώ. Αυτά δεν είναι πράγματα που μπαίνουν σε αυτοδιοικητικές εκλογές. Να δούμε τι έκανε στην πατρίδα και στον τόπο του ο Σκουλάκης και τι μπορεί να κάνει. Να θυμήσουμε κάποια πράγματα, αφού εκεί θέλουν κάποιοι να το πάνε, και να δούμε και τι σκέπτεται να κάνει για τον τόπο του αποκλειστικά».
Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις του, ο κ. Σκουλάκης σημείωσε ότι «πέρασαν τα μπάνια του λαού, η θερινή ραστώνη και σιγά - σιγά όλοι προετοιμαζόμαστε. Σε ό,τι αφορά τον δικό μας συνδυασμό κάθε μέρα προχωράμε στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων ανά Δήμο. Είμαστε σε καλό δρόμο. Πρέπει να πω ότι έχουμε υπερπροσφορά στους περισσσότερους Δήμους και κάνουμε μια αξιολόγηση, κουβεντιάζουμε με τους ανθρώπους, θέλουμε ό,τι παρουσιάσουμε να είναι μέσα από διαδικασία διαλόγου και συναίνεσης», υπογράμμισε ο κ. Μανώλης Σκουλάκης.
Και συνέχισε: «Υπολογίζω την εβδομάδα που έρχεται να ανακοινώσω το μεγαλύτερο κομμάτι του ψηφοδελτίου μας στην πόλη των Χανίων. Επίσης, πάμε καλά όσον αφορά το ερωτηματολόγιο της ιστοσελίδας. Απαντάνε οι άνθρωποι, μαζεύουμε τις προτάσεις τους, τις αξιολογούμε, οι οποίες θα μας είναι χρήσιμες για την κατάρτιση του προγράμματός μας. Ξεκινάμε αυτή την εβδομάδα την επαφή μας με τους πολίτες. Θα καταφέρουμε αν δεν μας πιέσει ο χρόνος -νομίζω ότι έχουμε τον απαραίτητο χρόνο- να κάνουμε μια ειδική διαδικασία, σε κάθε Δήμο, επικοινωνίας με τους δημότες, στα Δημοτικά Συμβούλια ή όχι, θα το δούμε αυτό. Σχεδιάζουμε τις θεματικές ενότητες, τις ημερίδες στις οποίες θα αναπτύξουμε θέματα επίκαιρα για τον τόπο μας και σιγά - σιγά οι ομάδες δουλειάς καταγράφουν το σχέδιο του προγράμματος, το οποίο βέβαια θα περάσει από πολλά κόσκινα, γιατί πρόθεσή μας είναι να πούμε λίγα, εφικτά και υλοποιήσιμα».
Ο κ. Σκουλάκης ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να ανακοινώσει μέσα στον Σεπτέμβριο το σύνολο των υποψηφίων του συνδυασμού του. «Νομίζω ότι πάντα πρέπει να μένει ένας αριθμός υποψηφίων, που να μπορεί κανείς να κάνει συνδυασμούς, να κάνει κάποιες προσθήκες, οι οποίες θα κριθούν απαραίτητες την τελευταία στιγμή. Γι' αυτό εμείς δεν πρόκειται να ανακοινώσουμε - παρά του ότι μπορούμε να ανακοινώσουμε στους περισσότερους Δήμους όλα τα ονόματα. Θα περιμένουμε, θα βλέπουμε τις εξελίξεις και στους άλλους συνδυασμούς -είναι σωστό αυτό- και εν πάση περιπτώσει ο Σεπτέμβρης θα είναι πολύ κρίσιμος μήνας για όλους μας», κατέληξε ο κ. Σκουλάκης.


ΓΡ. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ:
«Προχωράμε
με πρόγραμμα
για τις εκλογές»

Κατηγορηματικά διέψευσε ο κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης τις φήμες περί υποψηφιότητάς του στην Περιφέρεια Κρήτης.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ψείγμα αληθείας σε ό,τι ακούστηκε περί ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια Κρήτης, ο κ. Αρχοντάκης απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένα ψείγμα αληθείας. Αυτό τροφοδοτήθηκε στην πολιτική "αγορά", στην παραπολιτική "αγορά", μέρες που έλειπα στο εξωτερικό, στην Κωνσταντινούπολη. Νομίζω πως δεν έγινε τυχαία. Έγινε κυρίως για να πλήξει την αξιοπιστία τη δικιά μου ως πρόσωπο, με τη λογική, δηλαδή, ότι ο Αρχοντάκης άλλα λέει σήμερα και άλλα κάνει αύριο. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Δεν υπάρχουν επαφές, ούτε συζητήσεις. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Έχουμε ήδη προχωρήσει με τον συνδυασμό τον δικό μας και έχουμε διατυπώσει θέσεις και άποψη για το πώς πρέπει να είναι ο νέος Δήμος Χανίων. Θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος στις 7 Νοεμβρίου».
Ερωτηθείς αν αληθεύουν οι φήμες περί αποχώρησης προσώπων -τα οποία έχει ήδη ανακοινώσει ο κ. Αρχοντάκης ως υποψηφίους- από τον συνδυασμό του, ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων απάντησε ότι «κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αύριο» (σ.σ. σήμερα) «στους Αγίους Αποστόλους θα είναι όλοι οι υποψήφιοι που έχουν ανακοινωθεί -εκτός και αν ορισμένοι έχουν άλλες υποχρεώσεις- και θα συμπληρωθεί η λίστα με νέους υποψηφίους. Αυτές οι πληροφορίες εντάσσονται σε μια προσπάθεια να πλήξουν τον συνδυασμό, την αξιοπιστία τη δικιά μου για ευνόητους λόγους».
Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις του, ο κ. Αρχοντάκης σημείωσε ότι «μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Ως συνδυασμός έχουμε ολοκληρώσει ένα μεγάλο μέρος της προετοιμασίας. Έρχονται και οι τελευταίες εγκύκλιοι για τις εκλογές του Νοεμβρίου, που αφορούν τις τηλεοπτικές εμφανίσεις, τα οικονομικά των συνδυασμών και τις δαπάνες και ουσιαστικά μπαίνουμε σε μια διαδικασία προγραμματικού λόγου. Έχουμε ανακοινώσει ένα μεγάλο μέρος του συνδυασμού. Σε μια σεμνή και λιτή εκδήλωση που διοργανώνουμε αύριο» (σ.σ. σήμερα) «στους Αγίους Αποστόλους θα ανακοινώσουμε αρκετά, ακόμα, ονόματα του συνδυασμού. Έχουμε αρχίσει και γνωριζόμαστε μεταξύ μας προκειμένου να δέσουμε ως ομάδα. Αύριο» (σ.σ. σήμερα) «θα διατυπώσουμε τις θέσεις μας για τους ελεύθερους χώρους και η επιλογή, βέβαια, των Αγίων Αποστόλων γίνεται και για συμβολικούς λόγους. Από 'κει και μετά, σε τακτά χρονικά διαστήματα θα ανακοινώνουμε θέσεις για διάφορα θέματα που αφορούν τον δημότη του νέου Δήμου Χανίων».


Κ. ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ:
«Δουλεύουμε 
για τις εκλογές
από το 2006»

Ιδιαίτερα φειδωλός και «μετρημένος» στις δηλώσεις του εμφανίστηκε χθες ο κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο οποίος απέφυγε να αποκαλύψει το παραμικρό σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του.
«Θέλω να υπενθυμίσω ότι αυτή είναι η δέκατη εκλογή μου. Έχω κάνει πέντε εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής και αυτή είναι η πέμπτη εκλογή ως υποψήφιος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι έχω αρκετή εμπειρία, πιστεύω ότι έχω εκλεκτούς συνεργάτες, έτσι ώστε να είμαστε μέσα στις προθεσμίες σε όλα τα βήματα. Επιφυλασσόμαστε, λοιπόν, να τα ανακοινώσουμε όταν εμείς κρίνουμε ότι πρέπει να ανακοινωθεί το καθένα ξεχωριστά. Το σίγουρο είναι ότι δουλεύουμε από το 2006 γι' αυτή την εκλογή».
Και πρόσθεσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Θέλω να διαβεβαιώσω πως σε ό,τι αφορά τον συνδυασμό μας και τις διαδικασίες συμπλήρωσης, τις διαδικασίες του προγράμματος, αλλά και όλα τ' άλλα, όλα κυλούν με ταχύτατους ρυθμούς και θα είμαστε έτοιμοι στην ώρα μας.


Τ. ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ:
«Καθαρά
αυτοδιοικητική
η Κίνησή μας»

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου φιλοδοξεί ο κ. Τάσος Βάμβουκας να έχει ανακοινώσει την πλειοψηφία, τουλάχιστον, των προσώπων που θα στελεχώσουν τον συνδυασμό του. «Οπωσδήποτε θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Αυτές είναι οι προθέσεις μας. Ασχολούμαστε εντατικά για να καταρτίσουμε το ψηφοδέλτιό μας. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι, γνωστοί για τις δραστηριότητές τους, άνθρωποι με κύρος και φυσικά πολλοί απλοί άνθρωποι με αξία, οι οποίοι θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιό μας», σημείωσε.
«Είναι γεγονός ότι αποτελεί μειονέκτημα η καθυστέρηση που υπήρξε και οπωσδήποτε πρέπει να ανακτήσουμε αυτόν τον χρόνο και πρέπει να γίνει η μέγιστη προσπάθεια γι' αυτό εκ μέρους μας», τόνισε ο κ. Βάμβουκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Και πρόσθεσε: «Πάντως, τα πράγματα νομίζω ότι είναι αρκετά αισιόδοξα για εμάς, γιατί έχει ανταπόκριση η υποψηφιότητα, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα πρώτα στοιχεία και η επαφή με τον κόσμο. Είναι πολύ ενθαρρυντική»
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ να μη στηρίξει κανέναν υποψήφιο στον Δήμο Χανίων, ο κ. Βάμβουκας υπογράμμισε ότι «δεν αρνούμαστε την οποιαδήποτε στήριξη μπορεί να προκύψει, όμως η υποψηφιότητά μου δεν βασίστηκε στη στήριξη κάποιου συγκεκριμένου κομματικού μηχανισμού. Οπότε δεν υπήρχε κάποια απαίτηση για τη στήριξη κάποιου κομματικού μηχανισμού. Οπωσδήποτε, όμως, και από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχουν υποψήφιοι. Απ' όσο γνωρίζω, άλλωστε, η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέτει περιοριστικούς όρους, όσον αφορά τον δικό μας συνδυασμό, στη συμμετοχή μελών, απλά είναι μία απόφαση, η οποία δεν δεσμεύει τα μέλη του για τη στήριξη κάποιας συγκεκριμένης υποψηφιότητας».
Ο κ. Βάμβουκας δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «ήμουν από την αρχή σαφής προς όλους τους φίλους, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδικασία ανάδειξης υποψηφίου. Κατεβαίνουμε στις εκλογές έχοντας καθαρά αυτοδιοικητικό λόγο. Ο λόγος για τον οποίο κατεβαίνουμε είναι διότι ενδιαφερόμαστε για την πόλη μας και τους ανθρώπους μας. Και ιδιαίτερα σε μια στιγμή που δύσκολη για τον κόσμο κι έχει πολύ μεγάλη σημασία οι νέοι Δήμοι και συγκεκριμένα ο νέος Δήμος Χανίων να ανταποκριθεί θετικά στις ανάγκες αυτού του κόσμου».


Ν. ΠΑΠΑΝΤΩΝΑΚΗΣ:
«Πολιτική η μάχη
της 7ης Νοεμβρίου»

Πολιτική «μάχη» χαρακτήρισε τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Νίκος Παπαντωνάκης. «Εμείς σαν "Λαϊκή Συσπείρωση" ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη εκλογική πολιτική μάχη. Γιατί ο λαός μας έχει δεχθεί, τελευταία, μια θυελλώδη αντιδραστική επίθεση. Έχουν κουτσουρευτεί πάρα πολλά δικαιώματα που είχε αποκτήσει με αγώνες, στο ασφαλιστικό, στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια. Θα συνεχιστεί αυτή η επίθεση μέσα από την εφαρμογή του "Καλλικράτη"».
Ο κ. Παπαντωνάκης τόνισε, ότι με βάση τα παραπάνω, ο συνδυασμός του έχει συγκεκριμένους στόχους: «Ο ένας στόχος είναι η πλήρης ενημέρωση του Χανιώτικου λαού για το τι ακριβώς προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο του "Καλλικράτη", γιατί εμείς λέμε ότι είναι συνέχιση της επίθεσης που δέχεται ο λαός μας μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύουμε ότι ο λαός δεν γνωρίζει τι σημαίνει ο "Καλλικράτης", όπως δεν γνωρίζει και η μεγάλη πλειοψηφία των υποψήφιων δημοτικών και τοπικών συμβούλων. Υπάρχει μεγάλη άγνοια και γενικά λένε ότι ο "Καλλικράτης" είναι μια καλή μεταρρύθμιση, αλλά πιστεύω ότι δεν έχουν μελετήσει το θεσμικό πλαίσιο. Εμείς έχουμε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια και θα την ολοκληρώσουμε μέσα στο επόμενο διάστημα, με στόχο την ενημέρωση του Χανιώτικου λαού, αλλά και με στόχο να τονίσουμε τη σημασία των εκλογών από πολιτικής άποψης, γιατί πραγματικά έχει μεγάλη σημασία τα λαϊκά στρώματα που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. ελπίζοντας σε μια καλύτερη μοίρα και έχουν υποστεί αυτή την επίθεση να συμπορευτούν μαζί μας, για να μπορέσουμε να αντιπαλέψουμε αυτή την πολιτική και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως γνωρίζει πολύ καλά ο Χανιώτικος λαός ότι κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο».
Ο κ. Παπαντωνάκης ανέφερε, ακόμη, ότι «μετά από αυτή την ενημέρωση για την πολιτική σημασία των εκλογών, στόχος είναι να μπορέσουμε να συστρατευθούν δυνάμεις, που είτε έχουμε συναντηθεί σε άλλους αγώνες είτε συμφωνούν με το πολιτικό πλαίσιο που βάζουμε εμείς για το τι ακριβώς είναι ο "Καλλικράτης", πώς θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο τη ζωή μας μέσω της Αυτοδιοίκησης, πώς θα σπάσει το ενιαίο της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας και πραγματικά πώς θα βάλει η Αυτοδιοίκηση νέους φόρους, γιατί θα της δώσουν νέες εξουσίες. Γι' αυτό, λοιπόν, καλούμε όλους αυτούς που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ. να μην ξεγελαστούν από τα λεγόμενα ανεξάρτητα και πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια, γιατί δεν είναι καθόλου ανεξάρτητα. Είναι όλα εξαρτημένα από την εφαρμογή του "Καλλικράτη", που έχει αποφασίσει η κεντρική πολιτεία. Αυτή τη συστράτευση καλούμε, για να μπορέσουμε να βάλουμε φρένο στις επιθέσεις που δέχεται ο λαός και να αλλάξουμε τον συσχετισμό δυνάμεων. Βεβαίως, έχουμε και πρόγραμμα για τα τοπικά προβλήματα. Το έχουμε πολλές φορές δώσει στον Χανιώτικο λαό», κατέληξε ο κ. Παπαντωνάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου