Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 24/9/2010

Η τηλεοπτική
εμφάνιση
των υποψηφίων
δημάρχων 

Παρακολούθησα προχθές, έως αργά τη νύχτα οπότε και ολοκληρώθηκε, το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης κοινής τηλεοπτικής εμφάνισης των πέντε υποψηφίων δημάρχων Χανίων, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Η συζήτηση -που ξεκίνησε στις 10 το βράδυ περίπου (!) και αναμεταδόθηκε από δύο τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς- έγινε μετά από πρόταση του κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη και περιελάμβανε τρεις θεματικές ενότητες: α) Οικονομία και Αυτοδιοίκηση, β) Οικονομία και «Καλλικράτης», γ) Οικονομία στον νέο διευρυμένο Δήμο Χανίων.

Εκτιμώ ότι όσοι παρακολούθησαν τους μονολόγους των υποψηφίων -διότι περί αυτού επρόκειτο ουσιαστικά- σίγουρα δεν έγιναν... σοφότεροι. Εν τούτοις, είχαν, θαρρώ, την ευκαιρία να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για κάθε έναν εκ των υποψηφίων, καθώς και για τον τρόπο προσέγγισης ή... αποφυγής των θεμάτων που τέθηκαν επί τάπητος.

Δεν πρόκειται να σταθώ, επομένως, ούτε στα όσα κλήθηκαν να απαντήσουν οι κύριοι Γρηγόρης Αρχοντάκης, Τάσος Βάμβουκας, Κυριάκος Βιρβιδάκης, Νίκος Παπαντωνάκης και Μανώλης Σκουλάκης, ούτε σε όσα απάντησαν ή... δεν απάντησαν.

Θα σταθώ, όμως, στη διαδικασία που συμφωνήθηκε μεταξύ των πέντε υποψηφίων. Θα σταθώ, δηλαδή, στο γεγονός ότι τη χθεσινή τηλεοπτική συζήτηση κλήθηκε να διαχειριστεί, υποβάλλοντας, μάλιστα, και τις ερωτήσεις (!!!) ένας οικονομολόγος! Καθ' όλα άξιος, επιστημονικά καταρτισμένος, με πολυετή παρουσία στο Οικονομικό Επιμελητήριο, αλλά... οικονομολόγος!

Μικρή σημασία έχει ότι η συγκεκριμένη πρόταση έγινε από τον κ. Βιρβιδάκη. Από τη στιγμή που την αποδέχθηκαν οι συνυποψήφιοί του, η ευθύνη επιμερίζεται διά πέντε. Ισομερώς.

Και ρωτώ: με αυτή τη... λογική, όταν οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα συζητήσουν για θέματα υποδομών θα καλέσουν... κάποιον πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα, μέλος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, για να απευθύνει ερωτήματα και να διευθύνει τη διαδικασία;

Όταν κάτσουν στο ίδιο τραπέζι για να πουν τις απόψεις τους για θέματα υγείας και πρόνοιας, ο συντονιστής, ο οποίος θα απευθύνει και τις ερωτήσεις, θα είναι... γιατρός του Νοσοκομείου Χανίων;

Όταν μιλήσουν για θέματα αθλητισμού και πολιτισμού τις ερωτήσεις θα απευθύνουν... προπονητές, αθλητές, καλλιτέχνες, εικαστικοί και αρχαιολόγοι; 

Λυπάμαι, αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Αν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Χανίων -όλοι ή ορισμένοι εξ αυτών- επιθυμούν «ασφαλείς» μονολόγους, όχι δύσκολες ερωτήσεις και όχι δημοσιογραφικό «στρίμωγμα» -στο πλαίσιο πάντα τήρησης της δεοντολογίας- τότε ας κάνουν ομιλίες σε κέντρα διασκέδασης, σε πλατείες και σε καφενεία. 

Διαφορετικά, οι ερωτήσεις προς υποψηφίους και ο συντονισμός της τηλεοπτικής συζήτησης πολιτικών προσώπων είναι έργο αποκλειστικά των δημοσιογράφων των Μέσων Ενημέρωσης, στα οποία γίνονται οι εν λόγω συζητήσεις ή μέσω των οποίων προβάλλονται. Ξεκάθαρα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου