Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ:
"Είμαστε κοντά, κοιτάμε μακριά"
Παρουσίαση 
90 υποψηφίων 
συμβούλων
του συνδυασμού
"Χανιά - 21ος αιώνας"
σε εκδήλωση
στον Κήπο



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Με βασικό σύνθημα: «Συμπολιτεία των 7 - Είμαστε κοντά, κοιτάμε μακριά» ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης παρουσίασε χθες 90 υποψηφίους συμβούλους του συνδυασμού του, «Χανιά - 21ος αιώνας», σε εκδήλωση για την ευρυζωνικότητα, που πραγματοποιήθηκε στον θερινό κινηματογράφο του Δημοτικού Κήπου.
Παράλληλα, ο κ. Βιρβιδάκης άφησε «φωτογραφικές» αιχμές κατά συνυποψηφίων του -χωρίς, ωστόσο, να τους κατονομάσει- κάνοντας λόγο για έλλειμμα ηθικής, για άγνοια βασικών θεμάτων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και για μονολόγους που δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες.
«Δεν μπορεί να λείψει η ηθική από την πολιτική. Και όποιοι νομίζουν πως θα την εξαφανίσουν μάλλον οι ίδιοι θα εξαφανιστούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βιρβιδάκης.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «ανήθικο να δίδονται υποσχέσεις για πράγματα, τα οποία γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν, όπως επίσης να δίδονται υποσχέσεις για πράγματα, τα οποία δεν έχουν ξεκαθαριστεί και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει. Άκουσα, παραδείγματος χάρη, ότι κάποιοι έχουν τιμολογήσει και την προεδρία του Τοπικού Συμβουλίου. Ο νόμος λέει ότι ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου θα παίρνει έξοδα κίνησης που θα προσδιοριστούν με υπουργική απόφαση, από αυτές τις εκατό που πρέπει να βγουν και που δεν έχει βγει καμιά. Μήπως είναι υπουργοί και τάζουνε;», αναρωτήθηκε ο κ. Βιρβιδάκης.
ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Βιρβιδάκης αμφισβήτησε, εμμέσως πλην σαφώς, τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων για τον νέο Δήμο Χανίων. Στη διάρκεια της ομιλίας του θύμησε τα αποτελέσματα παλιότερης δημοσκόπησης για λογαριασμό εφημερίδας των Αθηνών, τονίζοντας ότι στη δημοσκόπηση αυτή «οι πολίτες των Χανίων ψήφισαν την πόλη τους ως την πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με τις άλλες πόλεις της Ελλάδας. Αυτά, λοιπόν, τα λένε οι δημοσκοπήσεις και όχι τα παραμύθια των δημοσκοπήσεων», υπογράμμισε ο κ. Βιρβιδάκης.
Ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"
Παράλληλα, τόνισε ότι «πολλοί αναφέρονται στον "Καλλικράτη", αλλά αμφιβάλω πάρα πολύ αν γνωρίζουν τι είναι ο "Καλλικράτης" και αν γνωρίζουν ποια είναι τα οικονομικά, τα διοικητικά, τα λειτουργικά και ποια είναι τα προβλήματα του "Καλλικράτη". Γιατί είναι πάρα πολύ εύκολο να κάνεις τον παντογνώστη, αλλά αν θέλεις να αποδείξεις ότι είσαι παντογνώστης θα έρθεις στον διάλογο, να συζητήσουμε, να δούμε ποιος ξέρει τον "Καλλικράτη", ποιος έχει προτάσεις, ποιος έχει λύσεις. Διότι οι μονόλογοι είναι πολύ ωραίοι, αλλά γι' αυτούς που τους κάνουν. Δεν είναι για τον λαό, δεν είναι για τους πολίτες», ανέφερε ο κ. Βιρβιδάκης.
"ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΩΝ"
Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι, σε κάθε περίπτωση, θα είναι παρών στον νέο Δήμο Χανίων. «Είχα πει ότι ένας δήμαρχος χρειάζεται οκτώ χρόνια για να ολοκληρώσει ένα έργο. Πριν από δύο χρόνια, βλέποντας την ανάγκη για διοικητική μεταρρύθμιση, όχι βέβαια με τη μορφή του "Καλλικράτη" που ήρθε, αλλά τη διοικητική μεταρρύθμιση όπως τη ζήτησε σύσσωμη η Αυτοδιοίκηση, δεσμεύτηκα δημόσια ότι διεκδικήσω μία ακόμα τετραετία, διότι ο Κυριάκος ο Βιρβιδάκης δεν είναι λιποτάκτης. Ο Κυριάκος ο Βιρβιδάκης στις δύσκολες ώρες είναι παρών και θα μείνει παρών. Ο Χανιώτικος λαός είναι αυτός, ο οποίος θα αποφασίσει από ποια θέση θα είμαι παρών. Εγώ, πάντως, θα είμαι παρών απ' όπου με τάξετε, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και οι ανάγκες των πολιτών μεγάλες», επισήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων.
Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ
Αναφερόμενος στους συνεργάτες του, ένα τμήμα των οποίων παρουσίασε χθες, ο κ. Βιρβιδάκης τόνισε ότι «το αποψινό παρών του συνδυασμού μας είναι μια απάντηση προς όλες τις κατευθύνσεις. Ναι, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που αγωνίζονται γι' αυτόν τον τόπο με συνέπεια, με εντιμότητα, με ηθικούς φραγμούς, χωρίς διαιρέσεις και αφορισμούς, χωρίς διχαστικά διλήμματα. Είμαστε άνθρωποι απ' όλους τους χώρους, που αγωνιούμε για το μέλλον του τόπου μας και θέλουμε μια σωστά οργανωμένη κοινωνία, αποτελούμενη από ενεργούς πολίτες, από σκεπτόμενους ανθρώπους με παιδεία, που διακρίνουν τα κοινωνικά ωφέλιμα, προάγουν και εξελίσσουν την κοινωνία. Όλοι μας έχουμε κοινές ανάγκες, κοινές αγωνίες, κοινές αξιώσεις στα βασικά θέματα εκπαίδευσης, υγείας, περίθαλψης, απασχόλησης. Και αυτά δεν κατατάσσονται σε ξεχωριστές ιδεολογίες, αλλά μπορούμε να τα εντάξουμε στην κοινή συνισταμένη του ανθρωπισμού. Οι αφορισμοί και οι δογματισμοί έχουν κάνει πολύ κακό. Η δημοκρατία, για την οποία κόπτονται όλοι, έχει κάποιους βασικούς άξονες με αφετηρία και σκοπό τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Ο κ. Βιρβιδάκης επισήμανε ότι «το σύνθημά μας, "Συμπολιτεία των 7" ήταν ένα όραμα που γίνεται πραγματικότητα. Καυτηριάσαμε επανειλημμένα στο παρελθόν τους γεωγραφικούς περιορισμούς του "Καποδίστρια". Εργαστήκαμε και αποδείξαμε με τις πράξεις μας, που είναι μεταξύ των άλλων, τα ευρυζωνικά δίκτυα, ο τομέας διαχείρισης των απορριμμάτων και τα προγράμματα ανακύκλωσης, το ενιαίο γενικό πολεοδομικό, η αποχέτευση και η διαχείριση των υγρών αποβλήτων, ότι δεν νοιαζόμαστε μόνο για τα στενά όρια του σημερινού Δήμου Χανίων, αλλά για το σύνολο της Συμπολιτείας. Τη στιγμή, μάλιστα, που κάποιοι άλλοι κοιτούσαν αλλού ή προσπαθούσαν να περιχαρακωθούν στον Δήμο τους και ψήφιζαν τη μη συνένωση, ενώ τώρα κόπτονται για τον "Καλλικράτη". Γιατί εμείς είμαστε κοντά και κοιτάμε μακριά. Είμαστε κοντά, μας ενώνουν πολλά και πάνω απ' όλα η αγάπη μας για τον ευλογημένο αυτό τόπο. Υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο αρκεί να δουλέψουμε όλοι μαζί σκληρά, με συνέπεια και ευσυνειδησία».
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Ο κ. Βιρβιδάκης υπογράμμισε ότι «προτεραιότητές μας είναι οι ολοκληρωμένες πολιτικές. Το σύνθημά μας είναι: "Ολοκληρωμένες πολιτικές". Ολοκληρωμένες πολιτικές που συμπεριλαμβάνουν την κοινωνική πρόνοια, την ανάπτυξη, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, στα στενά όρια του σημερινού Δήμου Χανίων, αλλά και οι εκλεκτοί συνεργάτες μας στα όρια των Δήμων που έχουν δραστηριοποιηθεί, ότι θέλουμε και μπορούμε να πετύχουμε αυτό που είναι το όραμα όλων: τα Χανιά μας, η Συμπολιτεία των 7, να είναι ένας Δήμος ολοκληρωμένος, που θα ενδιαφέρεται για την ποιότητα ζωής των πολιτών. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και έχουμε αποτελέσει μια συμπαγή ομάδα, τη Συμπολιτεία των 7, που θα αγωνιστούμε για το συμφέρον και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των 100.000 περίπου κατοίκων που περιλαμβάνει η Συμπολιτεία», ανέφερε ο κ. Βιρβιδάκης.
Και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους παριστάμενους: «Σας ζητώ να προχωρήσουμε όλοι μαζί, με δύναμη, με κουράγιο, με πίστη, με αισιοδοξία. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Έχουμε εμπιστοσύνη στον κόσμο, στους πολίτες, οι οποίοι πια έπαψαν να είναι ευκολόπιστοι καταναλωτές. Οι πολίτες βλέπουν, ακούνε, αναλογίζονται, κρίνουν και αποφασίζουν. Πάμε, λοιπόν, για μία Συμπολιτεία αντάξια της ιστορίας αυτού του τόπου. Πάμε για μία Συμπολιτεία σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου».
ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Αναφερόμενος στις νέες τεχνολογίες, ο κ. Βιρβιδάκης σημείωσε ότι «τα Χανιά του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να είναι τα Χανιά της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της ευρυζωνικότητας. Ο Δήμος Χανίων, από πολύ νωρίς και από τους πρώτους στην Ελλάδα, κατάφερε να μη χάσει το εισιτήριο για τη νέα ψηφιακή κοινωνία, στην οποία καλούμαστε όλοι να ενταχθούμε. Η ευρυζωνικότητα αποτελεί σήμερα τη σημαία της ψηφιακής τεχνολογίας. Τη σημαία της ψηφιακής εποχής. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει και οφείλει να αξιοποιήσει, τόσο για την ίδια όσο και για τους πολίτες, την ευρυζωνικότητα και τις νέες τεχνολογίες για να ανοίξει τον δρόμο για μία σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα. Οι δράσεις και τα έργα μας είναι πολλά στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της ευρυζωνικότητας. Τα οράματά μας ακόμα περισσότερα».
Ο κ. Βιρβιδάκης έκανε σύντομη αναφορά στο τι έχει γίνει στον τομέα της ευρυζωνικότητας στο σύνολο των συνενούμενων Δήμων «δυστυχώς με εξαίρεση τα Κεραμειά, όπου εκεί δεν έφτασε ακόμα η τεχνολογία, όπως εμείς τη σχεδιάσαμε. Στον ιστορικό Δημοτικό Κήπο μπορεί πλέον ο κάθε πολίτης, πέραν από τη φύση, τα παιδικά παιχνίδια, την Παιδική Βιβλιοθήκη, να έχει δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ο Δημοτικός Κήπος είναι ένα από τα αρκετά κεντρικά σημεία της πόλης όπου ο Δήμος Χανίων, αξιοποιώντας το μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών του, μπορεί να παρέχει στους πολίτες δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Άλλα σημεία δωρεάν πρόσβασης είναι: η πλατεία της Αγοράς, η πλατεία 1866, η παραλία του Κουμ Καπί, η πλατεία Δικαστηρίων, το ενετικό λιμάνι, από το Ναυτικό Μουσείο μέχρι το Νεώριο του Μόρο, το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Χανίων και η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Με τα προαναφερόμενα έργα αλλά και με άλλα, ο Δήμος Χανίων έχει ξεκινήσει να αξιοποιεί την πολύτιμη υποδομή των 70 χιλιομέτρων οπτικών ινών και να παρέχει σημαντικές υπηρεσίες στους πολίτες και στους επισκέπτες, που τη στιγμή αυτή άλλοι Δήμοι σε όλη τη χώρα δεν έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή των οπτικών ινών. Ο Δήμος Χανίων είναι ο μοναδικός Δήμος σε όλη την Ελλάδα, ο οποίος έχει διασυνδέσει με οπτική ίνα τα δημοτικά καταστήματα των Δήμων, οι οποίοι θα συνενωθούν. Το δίκτυο των οπτικών ινών πηγαίνει στους πέντε περιαστικούς Δήμους. Είναι ένα έργο του μέλλοντος, το οποίο το προβλέψαμε εμείς, γιατί, όπως λέει το σύνθημά μας, είμαστε κοντά, αλλά βλέπουμε μακριά», τόνισε ο κ. Βιρβιδάκης.
Σημειώνεται, τέλος, ότι στα έργα και στις δράσεις του Δήμου Χανίων για την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών αναφέρθηκε αναλυτικά, μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Βιρβιδάκη, ο αντιδήμαρχος Χανίων και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Άρης Παπαδογιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου