Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ
Δυσκολίες για την ΑΝΕΚ
αλλά όχι αξεπέραστες

Χάνονται
47,5 εκατ. ευρώ
λόγω αδυναμίας
τήρησης 
συμφωνίας
με τις Μινωικές
Γραμμές;
-
Τι να σημαίνει
άραγε για
το επιβατικό
κοινό 
η συνεργασία
με την Attica;


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Σε «μεγάλες περιπέτειες» έχει μπει το τελευταίο διάστημα η ΑΝΕΚ, όπως παραδέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο οποίος, ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες για την Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης, χάρη -και- σε συγκεκριμένες ενέργειες της διοίκησης, με πλέον πρόσφατη την υπογραφή τριετούς συμφωνίας με την εταιρεία Attica Α.Ε. Συμμετοχών για την εκτέλεση συνδυασμένων δρομολογίων από πλοία των δύο εταιρειών στη διεθνή γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα, καθώς και στην ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς - Ηράκλειο. 
Οι επισημάνσεις Βαρδινογιάννη έγιναν χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΑΝΕΚ, στα γραφεία της εταιρείας στα Χανιά. 
Ο κ. Βαρδινογιάννης πήρε τον λόγο προκειμένου να απαντήσει στην κριτική που άσκησε στη διοίκηση της ΑΝΕΚ ο μέτοχος της εταιρείας Γιώργος Τσαπάκης για τρία θέματα: 
• Την αποτυχημένη απόπειρα εξαγοράς ποσοστού 33,35% των μετοχών της Hellenic Seaways (HSW) αντί συνολικού τιμήματος 125 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η ΑΝΕΚ να κινδυνεύει να χάσει το ποσό των 47,5 εκατ. ευρώ που είχε καταβάλλει ως προκαταβολή - αρραβώνα στις Μινωικές Γραμμές.
• Το γεγονός ότι μία πολύ μικρή (συγκριτικά με την ΑΝΕΚ) εταιρεία (ΒΑΡΜΙΝ Α.Ε.) κατάφερε να καταστεί μεγαλομέτοχος της ΑΝΕΚ με ποσοστό πάνω από 26% από 0,101% που κατείχε, ύστερα από την απόκτηση άνω των 50.000.000 μετοχών με τη συμμετοχή της στην πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κρητικής ναυτιλιακής εταιρείας.
• Την οφειλή ποσού από την ΑΝΕΚ στην εταιρεία Hellenic Seaways.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ

Για το πρώτο θέμα ο κ. Βαρδινογιάννης απάντησε ότι «οι μετοχές της Hellenic Seaways είναι μία υπόθεση δύο ετών περίπου. Την εποχή που τις αγοράσαμε και κάναμε τη συμφωνία, ήταν, κατά κάποιο τρόπο, σωστή, όπως και η τιμή της μετοχής. Οι εποχές άλλαξαν, μπήκαμε σε μεγάλες περιπέτειες και σαν χώρα και σαν εταιρεία, αδυνατούσαμε πέρυσι τον Νοέμβριο να πληρώσουμε τη δόση που έπρεπε να πληρώσουμε, δεν μας δανειοδοτούσαν οι τράπεζες, η κίνηση της εταιρείας είχε πέσει και το πετρέλαιο ήταν σε πολύ μεγάλα ύψη. Η υπόθεση με τις μετοχές της Hellenic Seaways δεν έχει τελειώσει ακόμα. Είμαστε σε συζητήσεις και πιστεύουμε κάποια θετική έκβαση. Είτε αμοιβαία είτε δικαστικά».
Για το δεύτερο θέμα που έθιξε ο κ. Τσαπάκης, ο κ. Βαρδινογιάννης δεν έκανε κανένα σχόλιο. Αναφορικά με «τα χρέη προς τη Hellenic Seaways είναι μέσα στα συμβατά επιχειρηματικά όρια της μίας εταιρείας προς την άλλη», είπε ο κ. Βαρδινογιάννης και πρόσθεσε: «Έχουμε ναυλώσει ένα πλοίο, πιστεύω ότι είναι προς όφελος και των δύο εταιρειών η κίνηση που κάναμε. Τώρα, αν χρωστάμε και τα δίνουμε νομίζω είναι καλό».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βαρδινογιάννης και στη συμφωνία της ΑΝΕΚ με την Attica Α.Ε. Συμμετοχών επισημαίνοντας ότι είναι «συμφέρουσα και για τις δύο εταιρείες. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουμε δραστικά το κοστολόγιό μας σαν εταιρεία, θα εξορθολογίσουμε τα δρομολόγια και τη χωρητικότητα που έχουμε στις διάφορες γραμμές μας. Μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε περαιτέρω ανάπτυξη εκτός Ελλάδας και οι όροι της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί είναι πάρα πολύ καλοί και μας δίνουν τη δυνατότητα ευελιξίας και επιβίωσης μακροχρόνιας».

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Νωρίτερα, ο μέτοχος Γιώργος Τσαπάκης είχε αναφερθεί στην υπόθεση της Hellenic Seaways, σημειώνοντας: «Νομίζω ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες γι' αυτή τη συναλλαγή. Τόσο για τη σκοπιμότητα, όσο και για το ύψος της συμφωνίας, που εξ αρχής ήταν πάρα πολύ ψηλό, αλλά και για τη λεόντειο σύμβαση», καθώς από τη στιγμή που οι μετοχές επέστρεψαν στις Μινωικές Γραμμές «εμείς έχουμε πολύ λίγες ελπίδες να επανακτήσουμε έστω και μέρος των χρημάτων μας ή μέρος των μετοχών».
Ο κ. Τσαπάκης τόνισε, ακόμη, πως «η ναυτιλιακή πιάτσα βοά ότι χρωστάμε 20 εκατομμύρια ευρώ στη Hellenic Seaways από ναυλώσεις. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή ψέματα, περιμένω από εσάς να μου το επιβεβαιώσετε. Αν ισχύει αυτό, οι ναυλώσεις που κάνουμε από τη Hellenic Seaways μας αποδίδουν κάποιο όφελος ή μπαίνουμε μέσα;»
Αναφορικά με την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ, ο κ. Τσαπάκης υποηγράμμισε πως «είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν τον Τύπο ότι ο νέος μεγαλομέτοχος της εταιρείας μας είναι η εταιρεία ΒΑΡΜΙΝ. Κοιτάζοντας στο ίντερνετ τα στοιχεία της εταιρείας ΒΑΡΜΙΝ είδα ότι το μέγεθός της είναι αστείο για να αγοράσει την εταιρεία μας. Είναι μια εταιρεία που πέρυσι είχε τζίρο 600 χιλιάδες ευρώ, ζημιές 350 χιλιάδες ευρώ. Δεν μπορώ να υπονοήσω ότι υπάρχει παρανομία, αλλά το Συμβούλιο, επειδή αυτό αποφάσισε και έδωσε μετοχές στη ΒΑΡΜΙΝ, το έχει ψάξει αυτό το πράγμα; Επειδή μπορεί η εταιρεία να μπει σε περιπέτειες», ανέφερε ο κ. Τσαπάκης.

Η ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Μαΐου 2011 η ΑΝΕΚ είχε ανακοινώσει ότι η κα Αμαλία - Αναστασία Βαρδινογιάννη του Ιωσήφ (αδελφή του διευθύνοντος συμβούλου της ΑΝΕΚ, Γιάννη Βαρδινογιάννη), απέκτησε εμμέσως (λόγω της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ΒΑΡΜΙΝ) στις 11 Μαΐου 2011, 50.039.780 δικαιώματα ψήφου, λόγω συμμετοχής της ΒΑΡΜΙΝ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ με καταβολή μετρητών. Μετά τη συγκεκριμένη συναλλαγή, η κα Αμαλία - Αναστασία Βαρδινογιάννη κατέχει συνολικά (άμεση και έμμεση συμμετοχή) 50.230.971 δικαιώματα ψήφου ή ποσοστό 26,625% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας αντί του ποσοστού 0,101% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας και των αντίστοιχων δικαιωμάτων ψήφου που κατείχε άμεσα πριν την συναλλαγή, αναφερόταν στην ανακοίνωση της ΑΝΕΚ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Στρη διάρκεια της συνέλευσης, ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της ΑΝΕΚ Γιώργος Κατσανεβάκης παρουσίασε την εξέλιξη, τις επιδόσεις και τη χρηματοοικονομική θέση της εταιρείας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «τα καθαρά αποτελέσματα του Ομίλου για τη χρήση 2010 επηρεάστηκαν σε μέγιστο βαθμό από δύο βασικούς παράγοντες:
• Τα αρνητικά λειτουργικά αποτελέσματα, συνέπεια της μείωσης των εσόδων, των αυξημένων προβλέψεων και, κυρίως, της αύξησης του κόστους των καυσίμων κατά περίπου 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.
• Την έκτακτη πρόβλεψη των 47,5 εκατ. ευρώ που επιβάρυνε τα αποτελέσματα της χρήσης και αφορούσε στο ποσό που είχε καταβληθεί από την εταιρεία ως προκαταβολή - αρραβώνας στα πλαίσια της συμφωνίας για την απόκτηση ποσοστού 33,35% της Hellenic Seaways».
Αναφερόμενος στους κινδύνους ρευστότητας, ο κ. Κατσανεβάκης είπε ότι «η εταιρεία, στα πλαίσια αναδιάρθρωσης των δανείων της, συνέταξε συμβάσεις που διέπονται από όρους και υποχρεώσεις. Σε περίπτωση που η εταιρεία δεν τηρήσει τους όρους και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, ενδέχεται τα δάνεια να κηρυχθούν άμεσα απαιτητά και να υποχρεωθεί να αποπληρώσει το υπόλοιπο των δανείων της στις δανείστριες τράπεζες δημιουργώντας ενδεχόμενο πρόβλημα ρευστότητας. Εντούτοις, για την αποφυγή του ενδεχόμενου δημιουργίας ελλείψεων επαρκούς ρευστότητας, η διοίκηση του Ομίλου φροντίζει να υπάρχουν πάντα διαθέσιμες τραπεζικές πιστώσεις για την κάλυψη έκτακτων αναγκών σε περιόδους χαμηλής ρευστότητας».
Για την περίπτωση της HSW, ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της ΑΝΕΚ Γιώργος Κατσανεβάκης ανέφερε στην ομιλία του ότι «στη χρήση 2009 η Εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία Μινωικές Γραμμές για τη μεταβίβαση ποσοστού 33,35% της Hellenic Seaways, αντί συνολικού τιμήματος 125 εκατ. ευρώ με τμηματικές καταβολές μέχρι το τέλος του 2012. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η ΑΝΕΚ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 είχε καταβάλει ποσό 47,5 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή - αρραβώνα εκπληρώνοντας τους συμβατικούς όρους, μεταξύ των οποίων είναι η παρακράτηση της κυριότητας των μετοχών μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του τιμήματος. Σύμφωνα με τους όρους της ως άνω συμφωνίας, σε περίπτωση που η εταιρεία ως αγοράστρια υπαιτίως δεν προέβαινε σε πληρωμή οιασδήποτε εκ των δόσεων του τιμήματος εντός των προβλεπομένων προθεσμιών, και με βάση τη συμφωνηθείσα διαδικασία, η πωλήτρια εταιρεία θα είχε το δικαίωμα να προβεί σε υπαναχώρηση από το ιδιωτικό συμφωνητικό, ενώ το ποσό της προκαταβολής - αρραβώνα των 47,5 εκατ. ευρώ θα κατέπιπτε υπέρ αυτής. Στο πλαίσιο των χρηματοοικονομικών προβλημάτων που ενέσκηψαν επί της εθνικής οικονομίας, της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατούσε και επικρατεί στην αγορά και υπό το φως της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, η εμπρόθεσμη καταβολή από την εταιρεία της απαιτούμενης δόσεως των 25 εκατ. ευρώ, στις 30 Νοεμβρίου 2010, δεν κατέστη δυνατή με συνέπεια την υπαναχώρηση της εταιρείας Μινωικές Γραμμές από το εν λόγω ιδιωτικό συμφωνητικό και τη, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο κείμενο του συμφωνητικού, κατάπτωση της, προκαταβολής - αρραβώνα υπέρ αυτής».

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Στη συνέλευση παρέστη και ο κ. Σπύρος Καπράλος (πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και σύζυγος της αδελφής του κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη, Αμαλίας), ο οποίος -μίλησε ως μέτοχος, όπως διευκρίνισαν στελέχη της ΑΝΕΚ και- υπογράμμισε ότι «περνάμε δύσκολους καιρούς. Η διοίκηση της εταιρείας προσπαθεί να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας. Τα αποτελέσματα της περυσινής χρονιάς επιβαρύνθηκαν σημαντικά από τη διαμάχη που υπάρχει σχετικά με τις μετοχές της Hellenic Seaways. Ελπίζουμε ότι, προχωρώντας, θα έχουμε μια ευνοϊκότερη λύση που αφορά την ΑΝΕΚ».
Ο κ. Καπράλος χαρακτήρισε πολύ σημαντική για την εταιρεία την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και καταλήγοντας σημείωσε ότι «οι κάτοικοι της Κρήτης θα πρέπει να σταθούν δίπλα στην εταιρεία, μία εταιρεία που έχει παράδοση και έχει κρατήσει στην Κρήτη τα γραφεία της, έχει αποδείξει ότι αγαπάει την Κρήτη και τον λαό της Κρήτης και κάνει οτιδήποτε για να μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».
Τέλος, ο μέτοχος Γιώργος Τσάμης χαρακτήρισε θετική τη συμφωνία με την Attica Α.Ε. Συμμετοχών, ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση της Hellenic Seaways εξέφρασε την άποψη ότι «ο κ. Γκριμάλντι μας χρωστά ή χρήματα ή μετοχές».
Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συνέλευση παρέστησαν αυτοπροσώπως ή με αντιπρόσωπο μέτοχοι εκπροσωπούντες μετοχές 105.759.772 ήτοι ποσοστό 56,06% του μετοχικού κεφαλαίου και ισάριθμες ψήφους (επί συνόλου κεφαλαίου 188.654.892 μετοχών). 



Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 16/5/2011


Πολύ χρήμα
στα σκουπίδια
της Κρήτης!

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στα Χανιά (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου) μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Κρήτης» και διοργανώτρια την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Χανίων.

Ημερίδα που διεξήχθη προφανώς για ενημερωτικούς λόγους ενόψει της επικείμενης επικαιροποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, με απόφαση την οποία καλείται, πλέον, ελέω «Καλλικράτη», να λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ημερίδα κατά την οποία... «έλαμψαν διά της απουσίας τους» οι Δημοτικές Αρχές των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. 

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Αερίων, Υγρών και Στερεών Αποβλήτων Αλέξανδρος Οικονομόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε, αρχικά, στο ιστορικό του θέματος, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «για τη διαχείριση των οικιακού τύπου απορριμμάτων η Περιφέρεια Κρήτης ανέθεσε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το 2007, την εκπόνηση μελέτης, η οποία παραδόθηκε στις αρχές του 2008 και αποτέλεσε αντικείμενο τετράμηνης εντατικής και αποδοτικής διαβούλευσης». 

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Οικονομόπουλος, ενώ η διαδικασία προχωρούσε ικανοποιητικά και ενώ υπήρχε κατάληξη σε 3 από τις αρχικά 23 προτεινόμενες περιοχές για την κατασκευή κεντρικής Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), η όλη διαδικασία μπήκε, αίφνης, «σε βαθειά κατάψυξη»! 

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Οικονομόπουλο, έγινε μόλις ο ίδιος γνωστοποίησε, εκείνη την περίοδο, ότι η προτεινόμενη -από το Πολυτεχνείο Κρήτης- μέθοδος για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Νομών Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου είναι αυτή που εφαρμόζει στον Νομό Χανίων η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ), με συγκεκριμένες βελτιώσεις.

«Σε βαθειά κατάψυξη» η μελέτη και η διαδικασία υλοποίησής της, λοιπόν, σύμφωνα πάντα με τον κ. Οικονομόπουλο. Το 2010, πρόσθεσε ο ίδιος, η Περιφέρεια Κρήτης ανέθεσε νέα μελέτη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η οποία ολοκληρώθηκε προ εβδομάδων «και αποτελεί τη βάση νια την επικείμενη αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων». Η συγκεκριμένη νέα μελέτη προτείνει τη μέθοδο της καύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ανοίγω παρένθεση. Λίγες, μόλις, ημέρες πριν τη διεξαγωγή της ημερίδας, το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη» εξέδωσε ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας τη λύση της καύσης ως «απαράδεκτη», που «προωθείται σε όλη την Ελλάδα από διαπλεκόμενα πολιτικο - οικονομικά συμφέροντα». Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν (το ίδιο διάστημα) η Πολιτική Κίνηση Χανίων των Οικολόγων Πράσινων και (λίγο αργότερα) η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων. Κλείνει η παρένθεση.

Επί των τεχνικών ζητημάτων και επί των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δύο προτεινόμενων μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι προφανές ότι ο λόγος και ο αντίλογος ανήκει στους ειδικούς. 

Ωστόσο, μία βασική παράμετρος των δύο προτεινόμενων λύσεων είναι σαφώς και το οικονομικό κόστος. Κόστος το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν από τις τσέπες τους οι πολίτες της Κρήτης. Κατά συνέπεια, το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, όχι μόνο, φυσικά, για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για οικονομικούς. Και αφορά άμεσα την Αυτοδιοίκηση, ειδικά τους Δήμους, οι οποίοι επιβάλλουν κάθε χρόνο το ύψος των τελών απορριμμάτων και εν συνεχεία τα εισπράττουν.

Επί του οικονομικού σκέλους των προτάσεων, είπε πολλά και ενδιαφέροντα ο κ. Οικονομόπουλος. Αν, όντως, όλα όσα ανέφερε είναι ακριβή -στη διάρκεια της ημερίδας, πάντως, ενστάσεις δεν εκφράστηκαν- τότε θα πρέπει να προβληματίσουν ιδιαιτέρως όσους καλούνται, πλέον, να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για το σήμερα και το αύριο του νησιού. 

«Το σχέδιο που προτείνει η μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης απαιτεί συνολικές επενδύσεις της τάξης των 66 εκατομμυρίων ευρώ για επεξεργασία, μεταφορά και τελική διάθεση των απορριμμάτων όλης της Περιφέρειας. Οι διαθέσιμοι κοινοτικοί και εθνικοί πόροι καλύπτουν μεγάλο μέρος των επενδύσεων αυτών, αφήνοντας ένα υπόλοιπο της τάξης των 37 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τραπεζικό δάνειο του υπεύθυνου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), βάσει ενός βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου. Μπορεί έτσι η υλοποίηση να γίνει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση δίχως ανάμειξη ιδιωτών», σημείωσε ο κ. Οικονομόπουλος. 

Και πρόσθεσε: «Η θετική εμπειρία από τη λειτουργία του εργοστασίου των Χανίων από τη ΔΕΔΙΣΑ δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να αναλάβει το έργο. Το σχέδιο μπορεί, βέβαια, να εφαρμοστεί και μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο ούτε και συμφέρον. Η ίδρυση και λειτουργία του συστήματος επεξεργασίας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση μειώνει σημαντικά την επιβάρυνση Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και δημοτών λόγω χαμηλότερου ετήσιου κόστους κεφαλαίου και μη χρέωσης ΦΠΑ».

Ο κ. Οικονομόπουλος τόνισε ότι, αντιθέτως, «το σχέδιο που προτείνει η μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου απαιτεί επενδύσεις 189 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας». (Συνολικά εννέα, μία εκ των οποίων προβλέπεται να γίνει στον Νομό Χανίων). «Από το σύνολο των επενδύσεων που θα απαιτηθούν, μικρό μόνο μέρος καλύπτεται από τους διαθέσιμους κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Υπό αυτές τις συνθήκες η εφαρμογή μέσω ΣΔΙΤ είναι μονόδρομος και αυτό άλλωστε το σύστημα προωθεί και η Περιφέρεια».

Όσο για την επιβάρυνση των πολιτών; Σύμφωνα με τον κ. Οικονομόπουλο, η προτεινόμενη μέθοδος της καύσης «θα επιβαρύνει τους κατοίκους των Νομών Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου με σχεδόν πενταπλάσιο κόστος επεξεργασίας (με επιπλέον 36 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ή με επιπλέον 72 ευρώ ανά κάτοικο τον χρόνο)»!

«Η Περιφέρεια Κρήτης διέθετε, ήδη από τις αρχές του 2008, ένα ολοκληρωμένο, οικονομικό και κοινωνικά αποδεκτό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, του οποίου την εφαρμογή θα μπορούσε να έχει σχεδόν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα. Αντ’ αυτής αναλώθηκε στη διαμόρφωση μιας διαφορετικής πρότασης και κατέληξε, μετά από τρία χρόνια, να προωθεί προς έγκριση ένα σχέδιο για την επεξεργασία των απορριμμάτων, το οποίο παρουσιάζει ελλείψεις και προβλήματα», υποστήριξε στη διάρκεια της ημερίδας ο κ. Οικονομόπουλος, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στους λιγοστούς (αν εξαιρεθούν τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της ΔΕΔΙΣΑ) παριστάμενους στην ημερίδα.

Το επόμενο «επεισόδιο» στο «σίριαλ» με τίτλο «Διαχείριση απορριμμάτων στην Κρήτη» αναμένεται με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον...

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 13/5/2011


Ανομία
και δωρεάν
«όπλα»!

«Οπλα» μοίρασε -κατά δήλωσή του- σε πενήντα μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ασκύφου και του Γυμνασίου και Λυκείου της Χώρας Σφακίων ο Χανιώτης ερευνητής - διευθυντής Πληροφορικής του Media Lab του ΜΙΤ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ, Μιχάλης Μπλέτσας. 

«Οπλα», όμως, που δεν πυροβολούν. «Όπλα» που δεν αφαιρούν ζωές. Αλλά «όπλα», η ορθή χρήση των οποίων -διότι συχνά παρατηρείται και λανθασμένη χρήση με πολύπλευρες συνέπειες- ανοίγει ένα τεράστιο «παράθυρο» επικοινωνίας και ενημέρωσης. Ένα «παράθυρο» στον κόσμο.

«Τα λάπτοπ, όπως είδαμε από τις πρόσφατες εμπειρίες μας στη “γειτονιά”», (Τυνησία), «είναι όπλα, κερδίζουν πολέμους με ιδέες, είναι τα όπλα της νέας γενιάς και είναι καλό να προχωράμε, ειδικά σε μία περιοχή όπως τα Σφακιά, όπου έχουμε μία τάση να μένουμε προσηλωμένοι στα όπλα της παλαιότερης εποχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπλέτσας, στέλνοντας σαφή μηνύματα. 

«Η ζωή μέσα σε μία κοινωνία προϋποθέτει παραχωρήσεις. Η κοινωνία προϋποθέτει κι ένα νευρικό σύστημα. Στον 21ο αιώνα το νευρικό σύστημα αυτό είναι οι τηλεπικοινωνίες. Είναι αυτό που κάνουν τις κοινωνίες πολύ μεγαλύτερες γεωγραφικά. Είναι αυτό που κάνουν τα Σφακιά ένα όσο το δυνατόν περισσότερο ισότιμο κομμάτι της υπόλοιπης Ελλάδας. Δεν είναι η απόσταση μεγάλη, οι τηλεπικοινωνίες την εκμηδενίζουν», σημείωσε ο ίδιος.

Η εκδήλωση για τη δωρεάν παραχώρηση (από τον κ. Μπλέτσα) των πενήντα λάπτοπ σε ισάριθμους μαθητές, καθώς και εξοπλισμού (από την Cosmote) για σύνδεση στο διαδίκτυο, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στ’ Ασκύφου, τόπο καταγωγής του προπάππου του κ. Μπλέτσα, από την οικογένεια της μητέρας του, Αιμιλίας Κλάδου - Μπλέτσα. 

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Μιχάλης Μπλέτσας, αφού αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που έχει -από μικρό παιδί- με τ’ Ασκύφου, τόπο τον οποίο επισκέπτεται, όπως είπε, κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα, συνέχισε λέγοντας:

«Να μου επιτραπεί μία, λίγο, σε εισαγωγικά, πολιτική παρέμβαση. Θα ήθελα να ξεκινήσω με μία παροιμία. Όποιος αγαπάει παιδεύει. Δεν μπορούμε να είμαστε πάντα ευχάριστοι. Κύριε δήμαρχε», σημείωσε, απευθυνόμενος στον οικοδεσπότη Παύλο Πολάκη, ο οποίος είχε μιλήσει λίγο νωρίτερα, «ξεκινήσατε λέγοντας για την Ελλάδα, η οποία “πνίγει” τα παιδιά της κ.λπ. Δεν είναι τόσο πολύ η Ελλάδα. Είμαστε οι ίδιοι. Είναι η ανομία που επικρατεί, που “πνίγει”. Ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι καθηγητές μένουν στο εξωτερικό δεν είναι τα χρήματα. Είναι γιατί δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους εδώ πέρα»...

Και, λίγο αργότερα, ο κ. Μιχάλης Μπλέτσας, απευθυνόμενος στο σύνολο των παρεβρισκόμενων, ανέφερε: «Θα ήθελα να ζητήσω μια χάρη μόνο. Επειδή με απασχολεί πολύ το θέμα της ανομίας στη χώρα μας -πιστεύω ότι είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν προχωράμε, επομένως η λύση σε όλα μας αυτά τα προβλήματα θα ξεκινήσει από εμάς πρώτιστα, δεν θα ξεκινήσει από την Αθήνα- θα ήθελα να ζητήσω, μια παράκληση: Να μην καπνίσει κάποιος εδώ. Είδα ήδη κάποιον να καπνίζει. Τουλάχιστον έναν. Θα ήθελα να μου κάνετε αυτή τη χάρη σήμερα. Όπως σας είπα, όποιος αγαπάει παιδεύει».

Η «χάρη» που ζήτησε ο κ. Μπλέτσας ήταν, ουσιαστικά, η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου για το κάπνισμα. (Ενός νόμου για τον οποίο, ως γνωστόν, οι απόψεις διίστανται και έχουν σημειωθεί αρκετές αντιδράσεις με συγκεκριμένα επιχειρήματα, κυρίως από ιδιοκτήτες καφενείων, καφετεριών, εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης κ.λπ.). 

Δεν κατέστη δυνατόν να παραμείνω μέχρι το τέλος της εκδήλωσης για να διαπιστώσω αν, όντως, οι παρεβρισκόμενοι έκαναν τη «χάρη» στον κ. Μπλέτσα. Από την ώρα, πάντως, που ο Χανιώτης επιστήμονας ζήτησε να μην καπνίσει κανείς έως την ώρα που αποχώρησα, διαπίστωσα ότι όσοι επιθυμούσαν να «φουμάρουν» έβγαιναν έξω από την αίθουσα. 

«Δεν είναι τόσο πολύ η Ελλάδα. Είμαστε οι ίδιοι. Είναι η ανομία που επικρατεί, που πνίγει», είπε ο κ. Μπλέτσας. Έχει δίκιο. Ανομία που στηρίζεται -και- στην αίσθηση, αν όχι στη βεβαιότητα, σε πλείστες περιπτώσεις, ότι δεν θα υπάρξει τιμωρία. Όχι τυχαία, βέβαια. Τα παραδείγματα πολλά και σχεδόν καθημερινά. Ανομία και ατιμωρησία. Το «δίδυμο» της καταστροφής...