Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΣΧΟΛΙΑ

Οι... γενναίοι!


Οι γενναίοι τολμούν, είπε δημοσίως συμπολίτης μας, τις προάλλες.
Οι πολλοί χειροκρότησαν.
Τους... γενναίους, βεβαίως - βεβαίως.
Και κάποιοι, λίγοι, ελάχιστοι, έμειναν βουβοί.
Και προβληματισμένοι.
Δεν ήξεραν τι να κάνουν.
Να γελάσουν ή να κλάψουν, με τη... γενναιότητα των... γενναίων και τη δημόσια... αναγνώριση;
Τελικά, επειδή ο κόσμος ήταν πολύς, έκανε και ζέστη, αποφάσισαν να βάλουν τα γέλια.
Για γέλια είμαστε, άλλωστε.
Για πολλά γέλια.
Και, ενίοτε, όταν η θερμοκρασία πέφτει, όπως συνέβη σήμερα το πρωί λόγου χάρη, για κλάματα...

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΕΙΔΗΣΕΙΣ



ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Αναζήτηση στηριγμάτων


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Από τα Χανιά -«έδρα» της οικογένειας Μητσοτάκη- ξεκίνησε χθες την τριήμερη περιοδεία του στην Κρήτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, επιχειρώντας να βρει πολιτικά στηρίγματα σε μία εξαιρετικά δύσκολη εκλογική περιφέρεια για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, την ώρα που τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών παραμένουν στην πολιτική επικαιρότητα.
Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια κλειστής κομματικής σύσκεψης, ότι οι πόρτες της Ν.Δ. είναι ανοιχτές για όλους όσοι επιθυμούν να επανενταχθούν στους κόλπους του κόμματος.
Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική, σε χαμηλούς -αυτή τη φορά- τόνους, κάνοντας λόγο για εσωτερικό χρέος της χώρας προς Αυτοδιοίκηση, οργανισμούς, φορείς, εργολήπτες, επιχειρηματίες κ.λπ.,που ανέρχεται σε οκτώ έως δέκα δισεκατομμύρια ευρώ και όχι σε 5,5 δισ. ευρώ περίπου, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, επαναμβάνοντας τη θέση του ότι το Μνημόνιο αποτελεί «λαθεμένη συνταγή» και κατά συνέπεια χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση. 

ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΩΝ

Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την τριήμερη περιοδεία του στην Κρήτη επισκεπτόμενος, χθες το πρωί, τους Τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι, όπου κατέθεσε στεφάνια. 
Τον κ. Σαμαρά συνόδευαν ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι βουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης, Όλγα Κεφαλογιάννη και Γιάννης Πλακιωτάκης, οι πολιτευτές Χανίων Μανούσος Βολουδάκης και Κώστας Γύπαρης, ο τέως δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χανίων του κόμματος Μανώλης Αλιφιεράκης και τοπικά κομματικά στελέχη.
Αμέσως μετά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε με νόημα: «Είμαστε εδώ σε ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης προς έναν από τους μεγαλύτερους έλληνες ηγέτες, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος κατόρθωσε να συνδυάσει το μεγάλο όραμα με τον καθαρό ρεαλισμό και την τέχνη της διπλωματίας. Και ο οποίος κατάφερε, κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, να διδάξει σε ολόκληρο τον κόσμο, την τέχνη της διαπραγμάτευσης. Πιστεύω ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάμε σήμερα, από 'δω, από την Κρήτη των μεγάλων και ηρωικών αγώνων, πρέπει να στείλουμε το μήνυμα κι εμείς ότι και κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, εφ' όσον υπάρχει σχέδιο, εφ' όσον υπάρχει πίστη κι εφ' όσον επιμονή κι εμείς θα τα καταφέρουμε».
Ακολούθως, ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», όπου ενημερώθηκε για το έργο και τη δράση του από τον γενικό διευθυντή Νίκο Παπαδάκη. Στη συνέχεια επισκέφθηκε και την οικία Βενιζέλου, στη Χαλέπα, στην οποία ξεναγήθηκε από τον κ. Παπαδάκη.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΚΟΥΛΑΚΗ

Ο επόμενος σταθμός της περιοδείας του κ. Σαμαρά ήταν το Δημαρχείο Χανίων, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Μανώλη Σκουλάκη, με τον οποίο συζήτησε μια σειρά από τοπικά θέματα καθώς και την πορεία εφαρμογής του προγράμματος «Καλλικράτης».
Εξερχόμενος από το γραφείο του δημάρχου Χανίων, ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Ο "Καλλικράτης" έχει τα τεράστια προβλήματά του, να μην τα επαναλαμβάνουμε τώρα, τα είπαμε και με τον δήμαρχο. Παράδειγμα εδώ πέρα το ζήτημα με το λιμάνι και τον "Καλλικράτη" και ορθά κατα την άποψή μου πράττει ο δήμαρχος σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο. Από 'κει και πέρα είναι ένας παλιός συνάδελφος της Βουλής, είπαμε και τα πολιτικά και τα δημοτικά, μιλήσαμε για τα γενικότερα προβλήματα του Δήμου, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι σήμερα, λόγω της οικονομικής στενότητας, αλλά εν πάση περιπτώσει πρέπει να είναι κανείς αισιόδοξος, να βάζει μπροστά πλάνα, σχέδια και από τέτοια νομίζω ότι στα Χανιά υπάρχουν πολλά και θα πρέπει να γίνουν. Εύχομαι στον δήμαρχο και σε όλη τη Δημοτική Αρχή κάθε επιτυχία γιατί ο κόσμος θέλει να έχει αισιοδοξία σήμερα. Να φύγουμε από την κατάθλιψη».

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ

Ακολούθως, ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση με εκπροσώπους φορέων από τους τομείς της υγείας, του εμπορίου και του τουρισμού στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.
Το απόγευμα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε άλλη συνάντηση (ανοιχτή αυτή τη φορά), στα γραφεία του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΔΚ/ΤΕΕ), με εκπροσώπους φορέων (Διοικούσα Επιτροπή ΤΔΚ/ΤΕΕ, ΤΕΔΚ Ν. Χανίων, ΟΑΔΥΚ κ.ά.), στη διάρκεια της οποίας έκανε αναφορά σε τοπικά ζητήματα και έργα, επισημαίνοντας την ανάγκη να ακούσει και να καταγράψει τις θέσεις και τις απόψεις των φορέων.
Ο κ. Σαμαράς αναρωτήθηκε «για ποιο λόγο» υπάρχουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τον Βόρειο Οδικός Άξονα Κρήτης και την επέκταση του αεροδρομίου Χανίων και τόνισε ότι «με ενδιαφέρει να δούμε το αναπτυξιακό αυτό δίπολο. Δηλαδή, να υπάρχει ισορροπία με το λιμάνι της Σούδας», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των προαναφερόμενων τοπικών φορέων επεσήμαναν μια σειρά από βασικά τοπικά ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες, ώστε να προχωρήσουν, με σημαντικότερα εξ αυτών τον χωροταξικό σχεδιασμό, τα έργα σε ΒΟΑΚ, κάθετους άξονες, λιμάνι Σούδας, αεροδρόμιο, τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Τέλος, ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε τον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, το παλιό λιμάνι των Χανίων και το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, όπου ξεναγήθηκε από μέλη της διοίκησης του ιδρύματος.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επισκεφθεί το Ρέθυμνο, τα Ανώγεια και το Ηράκλειο.


Στη ΝΟΔΕ Χανίων

Συνάντηση με τον περιφερειακό σύμβουλο και στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργο Κονταξάκη είχε χθες ο κ. Σαμαράς, με αποτέλεσμα να «φουντώσουν» τα σενάρια περί προσχώρησης του πρώτου στη Νέα Δημοκρατία.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΝΟΔΕ Χανίων της Ν.Δ., όπου βρέθηκε ο κ. Σαμαράς το μεσημέρι, προεδρεύοντας σε σύσκεψη κομματικών στελεχών.
Ωστόσο, ο κ. Κονταξάκης εξέδωσε «δήλωση διάψευσης» το απόγευμα, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Με πραγματική έκπληξη πληροφορήθηκα τη δήθεν προσχώρηση μου στη ΝΔ. Δηλώνω λοιπόν, πως σεβόμενος τους θεσμούς αποδέχθηκα ως περιφερειακός σύμβουλος την πρόσκληση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για ενημέρωση σε γενικότερα και ειδικότερα ζητήματα που αφορούν στην περιφερειακή ενότητα των Χανίων και της Κρήτης γενικότερα. Πέραν τούτου διαψεύδω κατηγορηματικά οποιαδήποτε αναφορά για προσχώρησή μου στη Ν.Δ., δηλώνοντας την αμέριστη στήριξή μου στη Δημοκρατική Συμμαχία και προσωπικά στο πρόσωπο της προέδρου του κόμματος κας Ντόρας Μπακογιάννη».