Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΑΠΟΨΗ


Η αλήθεια είναι
κάπου στη μέση...


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Ικανοποίηση από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Χανίων, κριτική με “αποχρώσεις” από την αντιπολίτευση στον απολογισμό πεπραγμένων για το 2011. Με την αλήθεια να βρίσκεται κάπου στη μέση.
Ένα κρίσιμο ζήτημα, την πρώτη χρονιά εφαρμογής του προγράμματος “Καλλικράτης”, ήταν η σύνθεση -το “πάντρεμα” δηλαδή της συνολικής “κληρονομιάς” που άφησαν οι επτά πρώην Δήμοι που συνενώθηκαν- προκειμένου ο νέος μεγάλος Δήμος να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στη νέα πραγματικότητα. Επιτεύχθηκε αυτό; Παρά τις όποιες προσπάθειες εν μέρει μόνο, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης. Η διαδικασία, πάντως, συνεχίζεται και -λογικά- αναμένονται εξελίξεις.
Ένα άλλο μείζον ζήτημα αφορά τα οικονομικά. Μετά την... ατυχή αρχική προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να φανεί ότι “κληρονόμησε” μια μεγάλη μαύρη τρύπα, το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει, με βάση πάντα τα στοιχεία που έδωσε ο Δήμος στη δημοσιότητα, είναι ότι τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά καλά.
Από 'κει και πέρα, είναι αλήθεια ότι η Δημοτική Αρχή άνοιξε όλα τα μεγάλα θέματα. Σε κάποια από αυτά έφερε ήδη απτά -και θεαματικά- αποτελέσματα, σε κάποια άλλα όχι, ακόμη τουλάχιστον.
Σε ό,τι αφορά τις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης, υπάρχει βάση στο ότι οι πολίτες στους πρώην περιαστικούς Δήμοι αισθάνονται, μέχρι στιγμής, “δεύτερης κατηγορίας”, αφού βαρύτητα έχει δοθεί μόνο στην πόλη των Χανίων.
Βάση υπάρχει και στην κριτική για το ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει “ακουμπήσει” συγκεκριμένα κρίσιμα θέματα, όπως, για παράδειγμα, το κυκλοφοριακό.
Η τάση οικειοποίησης ορισμένων θετικών εξελίξεων (καθιέρωση πτήσεων χαμηλού κόστους, ανάπτυξη κρουαζιέρας) σαφώς και υφίσταται, ωστόσο, γεγονός είναι επίσης ότι ο Δήμος αντελήφθη τη σπουδαιότητα των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και έχει προστρέξει για βοήθεια.
Όσο για τις αντιδράσεις της Δημοτικής Αρχής στην κριτική που της ασκείται κατά διαστήματα («δεν τη δέχεται αν και καλοπροαίρετη», σημείωσε ο μετριοπαθής Τάσος Βάμβουκας), καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του παρακολουθώντας την επικαιρότητα.
Εν κατακλείδι: Το ποτήρι είναι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Ζητούμενο παραμένει η σύνθεση. Μειονέκτημα η μη συμμετοχή του δημάρχου στα κεντρικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, όπου συζητούνται όλα τα μεγάλα θεσμικά και οικονομικά θέματα. Δουλειά γίνεται. Αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, όμως. Το θέμα είναι να υπάρχουν και αποτελέσματα. Σε όλα τα επίπεδα, για όλα τα “ανοιχτά” θέματα, προς όφελος όλων των πολιτών. Με πίστωση χρόνου, όπου απαιτείται. Αλλά χωρίς επικοινωνιακές ωραιοποιήσεις όταν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό.
Σε κάθε περίπτωση, η καθημερινότητα του δημότη δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο. Βιώνεται. Και, κατά συνέπεια, τα συμπεράσματα που προκύπτουν κάθε μέρα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο, είναι συγκεκριμένα και αρκετά ασφαλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου