Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
«Κόντρες» στον απολογισμό
για την περασμένη χρονιά


Μεταξύ
συμπολίτευσης
και αντιπολίτευσης


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Το 2012 και κυρίως το 2013 θα είναι έτη καινοτόμων παρεμβάσεων και υλοποίησης σημαντικών έργων επεσήμανε ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, κατά τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το 2011, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο κ. Σκουλάκης και οι συνεργάτες του εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από το έργο που παρήχθη την περασμένη χρονιά, τονίζοντας ότι μπήκαν οι βάσεις για ακόμη μεγαλύτερες και σημαντικότερες εξελίξεις σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα το επόμενο διάστημα.
Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη εξέφρασαν και οι τέσσερις επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Οι κύριοι Γρηγόρης Αρχοντάκης, Κυριάκος Βιρβιδάκης, Τάσος Βάμβουκας και Νίκος Παπαντωνάκης άσκησαν κριτική στη Δημοτική Αρχή, κάνοντας λόγο για έλλειψη ουσιαστικών έργων και παρεμβάσεων σε μια σειρά από ζητήματα, όπως το κυκλοφοριακό, για επικοινωνιακά παιχνίδια και για απόπειρα οικειοποίησης πρωτοβουλιών που αναλήφθησαν από πολίτες ή φορείς.
Παράλληλα, εξαπέλυσαν ομαδικά πυρά και για τη χθεσινή διαδικασία, καθώς επί τέσσερις και πλέον ώρες γινόταν ο απολογισμός των πεπραγμένων, χωρίς δικαίωμα παρέμβασης των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. 
Αναλυτικότερα:

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Ο κ. Σκουλάκης επεσήμανε στην ομιλία του ότι την περασμένη χρονιά «καταφέραμε να πετύχουμε την έγκαιρη προσαρμογή του νέου Δήμου στο πλαίσιο λειτουργίας του Καλλικράτη, να οργανώσουμε αποτελεσματικά τις λειτουργίες του νέου Δήμου μας, να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του Δήμου μας με εξορθολογισμό των δαπανών και αύξηση των εσόδων, να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και να προετοιμάσουμε τα έργα και τις δράσεις εκείνες που πρόκειται να αλλάξουν τα επόμενα χρόνια, τη φυσιογνωμία της πόλης και του Δήμου μας, συνεχίζοντας παράλληλα όλα εκείνα τα έργα που είχαν σχεδιαστεί από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές».
Ο δήμαρχος Χανίων παραδέχθηκε ότι «δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε το σχέδιο ενοποίησης των Υπηρεσιών μας», επιρρίπτοντας ευθύνες γι’ αυτό στην αντιπολίτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εκεί βάλατε το χεράκι σας και χάσαμε τέσσερις μήνες», θέση που προκάλεσε την αντίδραση των κυρίων Κυριάκου Βιρβιδάκη και Μιχάλη Κυνηγού.
Ο κ. Σκουλάκης υπογράμμισε, ακόμη, ότι «ανοίξαμε όλα τα μεγάλα θέματα του Δήμου. Τα περισσότερα τα λύσαμε, τα λύνουμε και προχωρούμε».
Ενδεικτικά, ο κ. Σκουλάκης αναφέρθηκε στην κατεδάφιση του Λιμενικού Περιπτέρου, στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας, στην προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, στη διοργάνωση της έκθεσης «Αγροτικός Αύγουστος» στη δυτική τάφρο, αλλά και στην Αθήνα, στη σύναψη νέου 25ετούς δανείου από τη ΔΕΥΑΧ, ύψους 5,2 εκατ. ευρώ με 6,02% επιτόκιο, και στην επίλυση, όπως είπε, του προβλήματος του δημοτικού σφαγείου.
Συνεχίζοντας, ο δήμαρχος Χανίων τόνισε ότι «δώσαμε επιτυχώς τη μάχη των Αγίων Αποστόλων, της πισίνας του πρώην Ξενία και των Τάφων των Βενιζέλων», επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι «η περιοχή των Αγίων Αποστόλων είχε δοθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποίησης και ο ομιλών την έβγαλε».
Και πρόσθεσε: «Λύσαμε το πρόβλημα του ποδηλατοδρομίου. Αυτή την εβδομάδα υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο, υπάρχει η πίστωση των 400.000 ευρώ από τον ΟΠΑΠ. Είμαστε σίγουροι ότι μέσα στο καλοκαίρι το ποδηλατοδρόμιο θα τελειώσει. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και για τα δύο κολυμβητήρια. Θα το δείτε», επεσήμανε ο κ. Σκουλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην υπογραφή σύμβασης με το Γραφείο Οχυρώσεων για την ανάθεση σε αυτό 6 μελετών από τον Δήμο Χανίων και 5 από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, καυτηριάζοντας τη στάση των αρχιτεκτόνων στο συγκεκριμένο θέμα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμαρχος Χανίων τόσο στην επικείμενη δημιουργία νέου θεάτρου στην Ανατολική Τάφρο, στη θέση της ήδη υφιστάμενης πρόχειρης κατασκευής, όσο και στην έγκριση του έργου κατεδάφισης του παλιού Νοσοκομείου και στην ανέγερση Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στον ίδιο χώρο, τονίζοντας ότι οι πιστώσεις είναι δεσμευμένες στο ΕΣΠΑ. «Αυτά τα περίμενε ο λαός, χρόνια τώρα. Εμείς είπαμε να έρθουμε να κάνουμε πράγματα. Στενοχωρούμε κάποιους», ανέφερε ο κ. Σκουλάκης.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης κάθε αντιδήμαρχος παρουσίασε τον απολογισμό των πεπραγμένων που αφορούν τις αρμοδιότητές του. Ανάλογες παρουσιάσεις έκαναν και οι πρόεδροι των δημοτικών Νομικών Προσώπων και Επιτροπών (ΔΕΥΑΧ, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, Δημοτικό Γηροκομείο, ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ, ΔΟΚΟΙΠΠ, Δημοτική Πινακοθήκη, Σχολικές Επιτροπές, Βιβλιοθήκες) καθώς και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι.

Ο ΓΡ. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Χανιά Ανοιχτή Πολιτεία» Γρηγόρης Αρχοντάκης τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή «δεν έχει να επιδείξει κανένα ουσιαστικό έργο για το 2011. Συνεχώς εξαγγέλλει και δημιουργεί ένα καλό επικοινωνιακό πεδίο, αλλά τίποτα παραπάνω. Δεν έχουμε δει κάτι να αλλάζει στην πόλη μας. Και όχι μόνο αυτό. Έχουμε δει μια εγκατάλειψη κυρίως στις περιοχές πέριξ του παλιού Δήμου Χανίων, δηλαδή στους έξι πρώην “Καποδιστριακούς” Δήμους. Ελπίζω του χρόνου, τέτοιον καιρό, να μη δούμε μια επανάληψη της σημερινής συνεδρίασης».
Ο κ. Αρχοντάκης σημείωσε, ακόμη, ότι «στην έναρξη της συνεδρίασης περίμενα, σύμφωνα με αυτά που είχε δηλώσει ο δήμαρχος Χανίων το 2010, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων, να δω εδώ σύσσωμη την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής, να επιβεβαιώσουν την επιτυχία του έργου της Δημοτικής Αρχής κατά τον πρώτο χρόνο. Δυστυχώς δεν το είδα και νομίζω ότι ο δήμαρχος οφείλει να δώσει μια εξήγηση πάνω σε αυτό».
Αναφερόμενος στη χθεσινή διαδικασία, ο κ. Αρχοντάκης έκανε λόγο για «βαρετό μονόλογο. Επί είκοσι λεπτά ο κάθε αιρετός που έχει μια συγκεκριμένη αρμοδιότητα προσπαθεί να εξηγήσει τι έκανε τους προηγούμενους δώδεκα μήνες. Μιλούν σε γενικές γραμμές για την καθημερινότητα της κάθε Υπηρεσίας και σε σχέση με τα απολογιστικά πραγματικά πολιτικά θέματα δεν ακούμε τίποτα παρά μόνο εξαγγελίες για τα επόμενα χρόνια».

Ο Κ. ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Χανιά - 21ος αιώνας» Κυριάκος Βιρβιδάκης υπογράμμισε, αρχικά, ότι «ο Δήμος Χανίων μετά από είκοσι χρόνια δεν μετέχει με τον δήμαρχο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Θέλω να υπενθυμίσω ότι το κυρίαρχο όργανο, στο οποίο παίρνονται οι μεγάλες αποφάσεις είναι η ΚΕΔΕ. Ο κ. Σκουλάκης δεν ασχολήθηκε με το αντικείμενο. Δεν έχουν μάθει ακόμα πώς λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση και μας κάνουν μαθήματα. Τα σημαντικά θέματα είναι αυτά που έχουν να κάνουν με τα οικονομικά και με τα θεσμικά της Αυτοδιοίκησης. Και να θυμίσω ότι ο κ. Σκουλάκης ψήφισε, ως βουλευτής, τους προϋπολογισμούς του 2010 και του 2011, τον “Καλλικράτη” και το μνημόνιο. Δεν μπορεί, λοιπόν, να επικαλείται τίποτε από αυτά που επικαλείται τώρα, ότι είναι αυτοδιοικητικός. Με παρθενογένεση έγινε αυτοδιοικητικός;»
Ο κ. Βιρβιδάκης σημείωσε ότι «καλό θα είναι να δουν οι χανιώτες τα βίντεο των συζητήσεων στην προεκλογική περίοδο, για να δούμε ποιος έλεγε την αλήθεια στους χανιώτες και ποιος ωραιοποιούσε τα πράγματα. Να θυμίσω το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, που αρνείται να το συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν επί δημαρχίας δικής μου έγιναν έκτακτες συνεδριάσεις για το συγκεκριμένο θέμα; Να θυμίσω την κυκλοφοριακή μελέτη, για την οποία η Δημοτική Αρχή δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα επικαιροποιήσει την υπάρχουσα ή αν θα κάνει νέα; Να θυμίσω την αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου, που τώρα πάνε στη λογική που εμείς είχαμε σχεδιάσει μέσα από το ΕΣΠΑ -υπάρχει η αλληλογραφία και όποιος θέλει μπορεί να τη δει- αλλά ξεχάσανε τις προνοιακές δομές;»
Αναφερόμενος στη χθεσινή διαδικασία, ο κ. Βιρβιδάκης είπε ότι «σήμερα μετρήσαμε ακόμα ένα επίτευγμα του κ. Σκουλάκη. Μετέτρεψε σε παρωδία και κωμωδία τον απολογισμό. Επί τρεις ώρες μέχρι στιγμής, μιλούν αδιάκοπα οι της Δημοτικής Αρχής, χωρίς να μπορεί να αρθρώσει λόγο η μειοψηφία. Αυτό εκφράζει τη δημοκρατία, όπως την αισθάνεται η Δημοτική Αρχή».

Ο Τ. ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών» Τάσος Βάμβουκας τόνισε ότι ο δήμαρχος Χανίων αδυνατεί να δεχθεί την κριτική. «Παρατηρούμε μια τάση, την οποία εξέφρασε ο δήμαρχος, ο οποίος ναι μεν λέει ότι δέχεται την καλόπιστη κριτική, αλλά από την άλλη μεριά, με τα ίδια του τα λόγια, ακυρώνει αυτό που λέει. Στην πραγματικότητα βλέπουμε να θυμώνει πάρα πολύ με φορείς, όπως οι αρχιτέκτονες, που εκφράζουν την αντίθεσή τους και ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους για σημαντικά ζητήματα της πόλης, όπως είναι η ανάθεση εκ μέρους του Δήμου, στο Γραφείο Οχυρώσεων, ενός συγκεκριμένου έργου, που είναι πολύ σημαντικό για την εικόνα της πόλης μας, διαδικασία για την οποία εμείς είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας, διότι πιστεύουμε ότι ο Δήμος δεν πρέπει να εκχωρεί με αυτόν τον τρόπο την ευθύνη που έχει για τέτοια σοβαρά ζητήματα. Δεν αμφισβητούμε την επάρκεια και την ικανότητα κάποιων ανθρώπων να διαχειριστούν κάποια πράγματα, όμως νομίζουμε ότι αυτή η διαδικασία έπρεπε να γίνει με διαφορετικό τρόπο, με διάλογο. Υπάρχει μια λογική, την οποία κουβαλάει ο δήμαρχος από το ξεκίνημα του γκρεμίσματος του Λιμενικού Περιπτέρου και είναι ακριβώς η ίδια λογική. Δηλαδή, δεν υπάρχει περιθώριο στους πολίτες ούτε να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, ούτε να εκφράσουν τις απόψεις τους, τις αντιρρήσεις τους. Νομίζουμε ότι αυτό κάνει κακό στην πόλη μας», ανέφερε ο κ. Βάμβουκας.
Παράλληλα, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για προσπάθεια οικειοποίησης «των πάντων που γίνονται είτε αφορούν πρωτοβουλίες πολιτών είτε όχι. Εμείς δεν λέμε ότι ο Δήμος δεν κάνει καλά να στηρίζει, όμως διαβλέπουμε μια τέτοια τάση και θα αναφέρω χαρακτηριστικά το θέμα της κρουαζιέρας και με τι επικοινωνιακό τρόπο το αντιμετωπίζει ο Δήμος -όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι πρωτοβουλία άλλων, ο Δήμος ήρθε και βρήκε ακριβώς αυτή τη διαδικασία και καλά έκανε και τη στηρίζει- όπως και το θέμα των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, που γνωρίζουμε επίσης ότι είναι πρωτοβουλία άλλων συμπολιτών μας και μπράβο τους, των οποίων τα ονόματα δεν ακούστηκαν ποτέ».
Αναφερόμενος, τέλος, στη χθεσινή διαδικασία, ο κ. Βάμβουκας τη χαρακτήρισε «φλύαρη», σημειώνοντας ότι «το αποτέλεσμα είναι να μην μπορέσει στην πραγματικότητα η αντιπολίτευση να εκφράσει τις απόψεις της».

Ο Ν. ΠΑΠΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκος Παπαντωνάκης τόνισε ότι σημαντικά θέματα, όπως η αντισεισμική προστασία και το κυκλοφοριακό «δεν έχουν μπει ούτε καν σε διαδικασία για τη λύση τους» και κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι «αυτά που έκανε ήταν διαδικασία ρούτινας και συνέχιση των έργων που είχαν οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές».
Ο κ. Παπαντωνάκης είπε ακόμη ότι «σε συνθήκες όξυνσης της κρίσης, δικαιολογία που αποδέχεται η Δημοτική Αρχή, προσπαθεί να πει ότι ισορρόπησε τα οικονομικά του Δήμου και μας θυμίζει την ιστορία με τον γάιδαρο του Χότζα, που τελικά ψόφησε. Υπερηφανεύεται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ότι έχει φέρει τον Δήμο σε μια ισορροπία από οικονομικής άποψης, τη στιγμή που οι λαϊκές συνοικίες και οι πρώην περιαστικοί Δήμοι στενάζουν. Τους καλούμε να επισκεφθούν και να ακούσουν τους κατοίκους των περιαστικών Δήμων, τους κατοίκους των λαϊκών συνοικιών και τότε θα καταλάβουν πραγματικά αν έχουν προσφέρει ή όχι έργο».
Και πρόσθεσε: «Βάζουν στον απολογισμό τους και πράξεις του 2012, τις οποίες θα μας τις ξαναπούν το 2013, επειδή είναι φτωχό το έργο που παρουσίασαν το 2011. Τα έκαναν μπάχαλο και χάσανε την μπάλα το 2011. Οι Υπηρεσίες δεν λειτουργούσαν. Το ομολόγησαν οι ίδιοι ότι δεν μπόρεσαν να ενοποιήσουν ακόμη τις Υπηρεσίες. Επίσης, μας έφεραν επείγοντα ζητήματα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενώ είχαν περάσει οκτώ και εννιά μήνες. Όταν εμείς τους καλούσαμε από τον Φεβρουάριο να συνεννοηθούμε για τη λειτουργία και τη στέγαση των Υπηρεσιών και ουδέποτε μας ακούσανε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου