Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Κοντά στα 2 ευρώ
η απλή αμόλυβδη



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Θέμα λίγων ημερών είναι, πλέον, να “σκαρφαλώσει” η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης στα Χανιά στα 2 ευρώ ανά λίτρο, αν συνεχιστούν οι αλλεπάλληλες ανεξέλεγκτες αυξήσεις, που, σύμφωνα με τους πρατηριούχους, οφείλονται σε διεθνή και εγχώρια κερδοσκοπικά παιχνίδια.
«Αύριο (σήμερα) το πρωί το τιμολόγιο που έχουν οι εταιρείες -και από 'κει και πέρα δίνουν εκπτώσεις κατά το δοκούν- θα είναι περίπου στο 1,97 ευρώ ανά λίτρο απλής αμόλυβδης βενζίνης. Λίγο πάνω, λίγο κάτω, ανάλογα με την εταιρεία. Αυτός που παίρνει 7-8 λεπτά έκπτωση ανά λίτρο είναι υποχρεωμένος να πουλήσει κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο. Εάν κάποιος παίρνει 15 λεπτά έκπτωση, μπορεί να πουλήσει στο 1,88 - 1,89», δήλωσε χθες, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων και αναπληρωτής γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Βαγγέλης Κώτσος.
Τόνισε, δε, ότι «όταν βλέπουμε τιμές στο 1,94 και στο 1,95 ευρώ, που υπάρχουν σήμερα σε επαρχιακά βενζινάδικα του Νομού Χανίων, οι συγκεκριμένοι πρατηριούχοι δικαιολογούνται για τις υψηλές αυτές τιμές για δύο λόγους: πρώτον, επειδή έχουν πολύ μικρή κατανάλωση, με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν τα έξοδά τους και, δεύτερον, επειδή παίρνουν μικρή έκπτωση από τις εταιρείες», σημείωσε ο κ. Κώτσος, επισημαίνοντας ότι «οι αυξήσεις των τιμών κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωση των πρατηρίων, με αποτέλεσμα να κλείνουν αρκετά και στα Χανιά».
ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Αναφερόμενος στις διαδοχικές αυξήσεις των τιμών τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων υπογράμμισε ότι «δεν μιλάμε πλέον για ανοδικές τάσεις, μιλάμε για ξέφρενο ρυθμό. Χθες (προχθές) είχαμε νέες ανατιμήσεις. Σήμερα (χθες) το ίδιο. Και αύριο (σήμερα) έχουμε νέες ανατιμήσεις. Δεν προλαβαίνουμε να βάζουμε τις αυξήσεις. Τα αποθέματα, δε, των πρατηρίων είναι μικρά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της στενότητας σε ρευστό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αποθέματα πάνω των δύο ημερών για να μπορέσουν τα βενζινάδικα να κρατήσουν τις τιμές χαμηλότερα, έστω για κάποιες ημέρες».
Ο κ. Κώτσος επεσήμανε ότι οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές στα καύσιμα οφείλονται «κατά μεγάλο και κύριο λόγο στην υψηλή φορολόγηση. Αλλά», πρόσθεσε ο ίδιος, «στη διαμόρφωση των τιμών πρέπει να συμβαίνει και κάτι άλλο. Διότι δεν δικαιολογούνται αυτές οι αυξήσεις με τα στοιχεία που υπάρχουν και τα όσα γίνονται σε καθημερινή βάση», ανέφερε, κάνοντας λόγο για «κερδοσκοπικά παιχνίδια».
«Το ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι είναι διεθνές και δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα και το άλλο είναι εγχώριο. Σε διεθνές επίπεδο βλέπουμε ότι οι τιμές αυξάνονται με το παραμικρό και με οποιαδήποτε φημολογία και όταν αυτές διαψεύδονται δεν βλέπουμε αποκλιμάκωση των τιμών. Και μάλιστα σε μια περίοδο που υπάρχει γενικότερη ύφεση, ενώ στην παραγωγή πετρελαίου δεν έχουμε πρόβλημα. Οι διεθνείς τιμές δεν δικαιολογούνται, δηλαδή, με βάση την προσφορά και τη ζήτηση. Θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον κατά 20 - 30 δολάρια πιο κάτω. Παράλληλα, έχουμε και εγχώρια κερδοσκοπία, που οφείλεται στη διαμόρφωση των τιμών στα ελληνικά διυλιστήρια, χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς καμία παρέμβαση», επεσήμανε ο κ. Κώτσος.
ΝΑ ΜΠΕΙ ΔΙΑΤΙΜΗΣΗ”
Ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ, «ούτως ώστε να πέσουν οι τιμές και να δοθεί έμφαση και στην ανάπτυξη και στην κατανάλωση».
Παράλληλα, εξέφρασε την απορία, «για ποιο λόγο θα πρέπει να ακολουθούμε τόσο πιστά τους κανόνες όχι απλά της ελεύθερης αγοράς, αλλά της ανεξέλεγκτης αγοράς και δεν θα πρέπει να μπει ένα φρένο στη διαμόρφωση των τιμών σε όλα τα στάδια και σε όλα τα επίπεδα; Πρέπει», πρόσθεσε, «να μπει σε διατίμηση και ας είναι ένα μέτρο που μπορεί να είναι αντίθετο με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Δηλαδή να καθοριστεί πόσο πρέπει να πουλάνε τα διυλιστήρια, οι εταιρείες και τα πρατήρια, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα όσο διαρκεί αυτή η κρίση, με την ένταση που έχει. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θα αφήσουμε τον καταναλωτή έρμαιο σε κάθε είδους κερδοσκοπία», κατέληξε ο κ. Κώτσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου