Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΑΠΟΨΗ


Έξω απ' τα δόντια...


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Η επισήμανση είναι σημαντική, διότι το επιχειρείν και το κέρδος τείνουν σχεδόν να... δαιμονοποιηθούν από ένα -μικρό έστω- τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.
«Έχουμε ανάγκη να αποκαταστήσουμε την τιμή της επιχειρηματικότητας», είπε τις προάλλες από τα Χανιά ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης, τονίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη να υπάρξει «βιώσιμη γεωργία, βιώσιμος αγροτουρισμός, βιώσιμος τουρισμός της υπαίθρου, βιώσιμος τουρισμός».
Κι έχει δίκιο. 
Μόνο που για να αποκατασταθεί η τιμή της επιχειρηματικότητας και εν συνεχεία να αναπτυχθεί θα πρέπει να προηγηθεί η ουσιαστική μεταρρύθμιση της εξόχως προβληματικής δημόσιας διοίκησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά φαινόμενα διαφθοράς και γραφειοκρατίας, που δημιουργούν απίστευτα προσκόμματα σε κάθε σοβαρή επενδυτική προσπάθεια.
Η περιβόητη ανάπτυξη, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, μέγα ζητούμενο στην εποχή μας, που η ανεργία καλπάζει και η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται κατά τρόπο πρωτοφανή, δεν θα έρθει διαφορετικά.
Διότι ουδείς σοβαρός επενδυτής, ουδείς σοβαρός επιχειρηματίας είναι διατεθειμένος να επενδύσει χρήμα και χρόνο σήμερα σε τούτη τη χώρα, υπό τις παρούσες απαράδεκτες συνθήκες, για τις οποίες μίλησε πρόσφατα -και μάλιστα... έξω από τα δόντια- ακόμη και ο αρχιεπίσκοπος Ελλάδας Ιερώνυμος, παραδεχόμενος δημόσια ότι αναγκάστηκε να πει ψέματα για να “προσπεράσει” την ελληνική γραφειοκρατία!
Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει η σημερινή, αλλά και η όποια αυριανή κυβέρνηση.
Χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, χωρίς να κλείνει το μάτι σε συντεχνίες και μικροσυμφέροντα, αλλά και χωρίς ισοπεδωτικές λογικές.
Είναι πασιφανές, εδώ και καιρό άλλωστε, ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο να πορεύεται στο παρόν με “εγκληματικές” πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου