Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΑΠΟΨΗ


Είμαστε οι γιοι
των πράξεών μας”


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Στο ΠΑΣΟΚ, ο νέος πρόεδρος Βαγγέλης Βενιζέλος επαναφέρει εντός κόμματος όλους όσοι διεγράφησαν πρόσφατα επειδή καταψήφισαν μνημόνια και δανειακές συμβάσεις. Όλους όσοι, δηλαδή, καταψήφισαν -εμμέσως πλην σαφώς- ακόμη και τον ίδιο, ως υπουργό Οικονομικών και βασικό εισηγητή των νέων μέτρων!
Στη ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, διέγραψε αρχικά όλους όσοι υπερψήφισαν το πρώτο μνημόνιο, την άνοιξη του 2010. Ενάμιση, περίπου, χρόνο μετά, διέγραψε εκείνους που καταψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση! Και εν συνεχεία, λίγες εβδομάδες αργότερα, άνοιξε την “αγκαλιά” του για να τους δεχθεί πάλι πίσω!
Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουν με αυτές τις ενέργειες οι δύο πολιτικοί αρχηγοί;
Της συστράτευσης πριν από μια εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική μάχη, με τα ποσοστά των κομμάτων, σε λογής - λογής δημοσκοπήσεις, να είναι σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, ενδεχομένως να υποστηρίξουν στελέχη των δύο κομμάτων. Έχουν συνηθίσει, άλλωστε, τα περισσότερα, τουλάχιστον, εξ αυτών, να “λιβανίζουν” τους αρχηγούς και τις αποφάσεις τους, ευελπιστώντας να πιάσουν... πρώτο στασίδι την επόμενη ημέρα.
Κάνουν λάθος, όμως.
Και οι αρχηγοί και όσοι χειροκροτούν τέτοιου είδους επιλογές, οι οποίες καταδεικνύουν, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τη διαχρονική υποκρισία και αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
Καταδεικνύουν ότι “ο σκοπός -εξακολουθεί να- αγιάζει τα μέσα”.
Καταδεικνύουν τη δραματική ανακολουθία λόγων και έργων και μάλιστα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Και κάνουν τους πολίτες να μην τους εμπιστεύονται και να στρέφουν απ' την άλλη το κεφάλι τους, απογοητευμένοι και οργισμένοι, διότι διαπιστώνουν ότι, ακόμη και σήμερα, τα δύο μεγάλα κόμματα -αλλά όχι μόνον αυτά- συνεχίζουν την κατά το δοκούν ρητορική και τις πρακτικές του παρελθόντος, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.
Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.
Στην περίπτωση της πλειονότητας των σύγχρονων Ελλήνων πολιτικών, η συγκεκριμένη ρήση τείνει, δυστυχώς, να καταστεί ανέκδοτο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου