Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΑΠΟΨΗ

Τετραεδρικές,
παράδοξα
και συνέπεια

Η  δυσκολία «εξεύρεσης» υποψήφιων βουλευτών, από το ΠΑΣΟΚ, στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας ήταν και παραμένει, εν πολλοίς, αναμενόμενη, για λόγους που δεν χρειάζεται να αναλυθούν.
Οι δυσκολίες, ωστόσο, ήταν και είναι ακόμη εντονότερες στις τετραεδρικές εκλογικές περιφέρειες, όπως, για παράδειγμα, τα Χανιά και η Βοιωτία.
Και αυτό γιατί, με βάση τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της 6ης Μαΐου, το δεύτερο σε πανελλαδικό αριθμό ψήφων κόμμα -που πιθανολογείται ότι θα είναι το ΠΑΣΟΚ, με βάση τα έως χθες δημοσκοπικά ευρήματα- κινδυνεύει να βρεθεί «με την πλάτη στον τοίχο», ειδικά στις τετραεδρικές περιφέρειες, ακόμη και στην περίπτωση που κατακτήσει την πρωτιά σε αυτές!
Κάτι ανάλογο, ωστόσο, δεν πρόκειται να συμβεί ούτε στις διεδρικές ούτε και στις τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες.
Τα παράδοξα του εκλογικού νόμου...
Ήδη -και- στα Χανιά, καθότι τετραεδρική περιφέρεια, πολλά σενάρια «διακινούνται» αναφορικά με το πού είναι πιθανό να «κάτσει η μπίλια» τη νύχτα της 6ης προς 7ης Μαΐου.
Ωστόσο, ουδείς μπορεί να προβεί σε ασφαλείς εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα (δηλαδή για τα ποσοστά των κομμάτων και τις έδρες που θα καταλάβουν), διότι το σκηνικό παραμένει εξαιρετικά ρευστό και το ποσοστό των αναποφάσιστων υψηλό.
Παρόλα αυτά, η υφιστάμενη κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί και διαμορφώνεται καθημερινά, προσφέρεται για χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα, που -εύκολα ή δύσκολα- ανακύπτουν αν παρατηρήσει κανείς συγκεκριμένες πολιτικές συμπεριφορές.
Συμπεριφορές που, μεταξύ πολλών άλλων, σχετίζονται άμεσα και με την πολιτική συνέπεια -αρεστή ή όχι, ως προς το περιεχόμενο, είναι ένα άλλο, εντελώς ξεχωριστό ζήτημα στην παρούσα φάση- όσων εκτίθενται δημοσίως όταν η εκλογή φαντάζει εύκολη, χωρίς, όμως, να κάνουν πίσω όταν προκύπτουν μεγάλες δυσκολίες και η εκλογή είναι δύσκολη αν όχι αδύνατη.
Αλλά και συμπεριφορές που καταδεικνύουν τουλάχιστον πολιτική ασυνέπεια (ο χαρακτηρισμός είναι λίαν επιεικής), με χαρακτηριστικότερη, ίσως, περίπτωση των τελευταίων εβδομάδων αυτή της κας Άριας Αγάτσα, που μεταπήδησε από το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ., με προφανή στόχο να επανεκλεγεί στις 6 του Μάη στη δύσκολη τετραεδρική περιφέρεια της Βοιωτίας. Έστω και με άλλο -το αντίπαλο- κόμμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου